ΑΘΗΝΑ
13:03
|
07.09.2024
Ανοιχτή προς υπογραφή από τις χώρες που τη διαπραγματεύτηκαν η πρώτη νομικά δεσμευτική διεθνής συνθήκη για την τεχνητή νοημοσύνη.
Η Σύμβαση για την τεχνητή νοημοσύνη εγκρίθηκε τον Μάιο μετά από συζητήσεις μεταξύ 57 χωρών
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Η πρώτη νομικά δεσμευτική διεθνής συνθήκη για την τεχνητή νοημοσύνη θα είναι ανοιχτή προς υπογραφή σήμερα Πέμπτη 5/9 από τις χώρες που τη διαπραγματεύτηκαν, συμπεριλαμβανομένων των μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης, των Ηνωμένων Πολιτειών και της Βρετανίας, ανακοίνωσε ο οργανισμός ανθρωπίνων δικαιωμάτων του Συμβουλίου της Ευρώπης.

Η Σύμβαση για την τεχνητή νοημοσύνη βρισκόταν στα σκαριά εδώ και χρόνια και εγκρίθηκε τον Μάιο μετά από συζητήσεις μεταξύ 57 χωρών.

Το Συμβούλιο της Ευρώπης, που ιδρύθηκε το 1949, είναι ένας διεθνής οργανισμός διαφορετικός από την Ε.Ε. με εντολή να προστατεύει τα ανθρώπινα δικαιώματα. 47 χώρες είναι μέλη, συμπεριλαμβανομένων και των 27 κρατών μελών της Ε.Ε..

Μια ad hoc επιτροπή που συστάθηκε το 2019 άρχισε να εξετάζει τη σκοπιμότητα μιας σύμβασης-πλαισίου τεχνητής νοημοσύνης. Το 2022 δημιουργήθηκε μια Επιτροπή Τεχνητής Νοημοσύνης η οποία συνέταξε και διαπραγματεύτηκε το κείμενο που είναι πλέον ανοιχτό προς υπογραφή. Οι υπογράφοντες μπορούν να επιλέξουν να υιοθετήσουν ή να διατηρήσουν νομοθετικά, διοικητικά ή άλλα μέτρα για την εφαρμογή των διατάξεων.


Όπως σημειώνει το Reuters, η Σύμβαση για την τεχνητή νοημοσύνη εστιάζει κυρίως στην προστασία των ανθρωπίνων δικαιωμάτων των ατόμων που επηρεάζονται από συστήματα τεχνητής νοημοσύνης και είναι διαφορετική από τη νομοθεσία της Ε.Ε. για την τεχνητή νοημοσύνη, που τέθηκε σε ισχύ τον περασμένο μήνα.

Ο νόμος της Ευρωπαϊκής Ένωσης για την τεχνητή νοημοσύνη περιλαμβάνει ολοκληρωμένους κανονισμούς για την ανάπτυξη, την ανάπτυξη και τη χρήση συστημάτων τεχνητής νοημοσύνης στην εσωτερική αγορά της Ε.Ε.

Η κυβέρνηση του Ηνωμένου Βασιλείου δήλωσε ότι θα συνεργαστεί με τις ρυθμιστικές αρχές, τις αποκεντρωμένες διοικήσεις και τις τοπικές αρχές για να διασφαλίσει ότι μπορεί να εφαρμόσει κατάλληλα τις νέες απαιτήσεις.

«Αυτή η Σύμβαση είναι ένα σημαντικό βήμα για να διασφαλιστεί ότι αυτές οι νέες τεχνολογίες μπορούν να αξιοποιηθούν χωρίς να διαβρωθούν οι παλαιότερες αξίες μας, όπως τα ανθρώπινα δικαιώματα και το κράτος δικαίου», δήλωσε η υπουργός Δικαιοσύνης της Βρετανίας, Σαμπάνα Μαχμούντ.

Διαβάστε ακόμα:

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
ΣΥΝΑΦΗ

Ο Ιρανός πρόεδρος θα συμμετάσχει στη σύνοδο κορυφής των BRICS στο Καζάν

Eπιστρέφει στη Γη το Starliner της Boeing μετά από παρατεταμένη αποστολή

Έρευνα: Η NASA μπορεί να δημιουργήσει την πρώτη ανθρωπογενή βροχή μετεωριτών

ΣΥΡΙΖΑ: Εκλογές ζητούν 100 μέλη της ΚΕ-Στην δημοσιότητα κείμενό τους

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα