Τον τερματισμό των κατασκευαστικών εργασιών εγκατάστασης Αιολικού Πάρκου στην θέση «Δούκας» των Δήμων Καστοριάς και Αμυνταίου, οι οποίες παραβιάζουν απόφαση του Συμβουλίου της Επικρατείας, ζητούν οι περιβαλλοντικές οργανώσεις Αρκτούρος, Ελληνική Ορνιθολογική Εταιρεία και Καλλιστώ, οι οποίες δηλώνουν πως θα προσφύγουν εκ νέου στην Δικαιοσύνη.
Όπως επισημαίνεται σε κοινή τους ανακοίνωση οι τρεις οργανώσεις, «καλούμε, την Αποκεντρωμένη Διοίκηση Ηπείρου-Δυτικής Μακεδονίας και την ΔΕΗ, έστω και τώρα, να σεβαστούν την δικαιοσύνη και να τερματίσουν τις κατασκευαστικές εργασίες του ως άνω Α/Π στον «ΔΟΥΚΑ». Σε κάθε περίπτωση, τους δηλώνουμε ότι θα αποταθούμε (όπως ήδη το έχουμε πράξει) σε κάθε αρμόδια δικαστική αρχή για την αποκατάσταση της νομιμότητας, την επαναφορά του περιβάλλοντος της περιοχής στην προτεραία κατάσταση και την παραδειγματική τιμωρία των υπευθύνων».
Η ανακοίνωση:
Το Συμβούλιο της Επικρατείας με την υπ’ αριθ. 666/2024 απόφασής του ακύρωσε Άδεια Εγκατάστασης (την αριθ. πρωτ. 28289 από 16.3.2022) του Αιολικού Πάρκου (Α/Π) στην θέση «ΔΟΥΚΑΣ» των Δήμων Καστοριάς & Αμυνταίου.
Με την πρωτοπόρα απόφαση του ΣτΕ κρίθηκαν, μεταξύ άλλων, τα εξής:
(α) ότι στην εν λόγω περίπτωση υφίσταται ουσιώδης ανατροπή των δεδομένων στα οποία στηρίχθηκε η προγενέστερη (χρονικά) περιβαλλοντική αδειοδότηση του ως άνω Α/Π.
(β) ότι, λόγω της ως άνω ουσιώδους ανατροπής, η Αποκεντρωμένη Διοίκηση Ηπείρου – Δυτικής Μακεδονίας (ΑΔΗΔΜ) όφειλε να εφαρμόσει την παρ. 9 του άρθρου 2 του ν. 4014/2011 και να απόσχει από την έκδοση Άδειας Εγκατάστασης, δηλαδή είτε να απαιτήσει από τον φορέα υλοποίησης την εκπόνηση νέας Μελέτης Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων (Μ.Π.Ε.) είτε (τουλάχιστον) να επιβάλει πρόσθετους και αυστηρότερους περιβαλλοντικούς όρους ή/και να τροποποιήσει τους αρχικούς είτε να επιβάλει αντισταθμιστικά μέτρα είτε (ακόμα – ακόμα) να ανακαλέσει τις αρχικές περιβαλλοντικές άδειες λόγω της πρόκλησης ισχυρών πλέον αμφιβολιών ως προς την καταλληλότητα της περιοχής χωροθέτησης του έργου.
(γ) ότι παραβιάστηκαν οι συνταγματικά κατοχυρωμένες αρχές της πρόληψης και της προφύλαξης λόγω της μη πραγματοποίησης πλήρους εκτίμησης των περιβαλλοντικών επιπτώσεων του υπό κρίση έργου στην βιοποικιλότητα της περιοχής.
Ωστόσο, η Αποκεντρωμένη Διοίκηση Ηπείρου – Δυτικής Μακεδονίας (ΑΔΗΔΜ) εξέδωσε νέα Άδεια Εγκατάστασης στις 2.8.2024, στηριζόμενη σε γνωμοδότηση καθηγητού της Νομικής Σχολής του ΑΠΘ, που ταυτόχρονα όμως είναι και δικηγόρος της Εταιρείας που υλοποιεί το έργο, η οποία ανήκει στον Όμιλο της ΔΕΗ.
Μάλιστα, η ΑΔΗΔΜ προχώρησε στην ανωτέρω ενέργεια, χωρίς να έχει εκπονηθεί από την Εταιρεία νέα Μελέτη Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων (Μ.Π.Ε.) και χωρίς να έχουν υποβληθεί αυστηρότεροι περιβαλλοντικοί όροι, παρότι:
(α) η θιγόμενη περιοχή συνιστά:
i. σημαντικό μεταναστευτικό διάδρομο και περιοχή όπου διαβιούν μόνιμα πληθώρα ειδών ορνιθοπανίδας κοινοτικού ενδιαφέροντος (ήτοι εκείνα που υπάγονται στο Παράρτημα Ι της Οδηγίας 2009/147/ΕΚ, «Οδηγίας για τα Πτηνά»).
ii. περιοχή που αποτελεί τον δεύτερο πιο σημαντικό πανελλαδικά πυρήνα κατανομής, δηλαδή ενδιαίτησης, τροφοληψίας και διαχείμασης της Καφέ Αρκούδας, ήτοι περιοχή πολύ υψηλής σπουδαιότητας για την διατήρηση του είδους, σε τέτοιο μάλιστα βαθμό που το οικείο Εθνικό Σχέδιο Δράσης (ΕΣΔ) χαρακτηρίζει την περιοχή ως Ζώνη Αποκλεισμού για τα Αιολικά Πάρκα.
iii. περιοχή ενδιαιτήματος ειδών πανίδας (λοιπά θηλαστικά επιπλέον της Καφέ Αρκούδας, χειρόπτερα) του Παραρτήματος II και IV της Οδηγίας 92/43 της ΕΕ (Οδηγίας για τους Οικοτόπους), που προστατεύονται επίσης από διεθνείς Συμβάσεις (της Βέρνης, της Βόννης, της Ουάσιγκτον) και φυσικά από την εγχώρια νομοθεσία (ΠΔ 67/81 κ.λπ.).
(β) από την ως άνω Απόφαση του ΣτΕ είχε βεβαιωθεί:
(α) ότι οι αναφορές στην Μ.Π.Ε. του 2012 (που εγκρίθηκε με την αρχική ΑΕΠΟ του 2014) ότι «η θέση του αιολικού σταθμού δεν αποτελεί προστατευόμενη περιοχή ως προς την ορνιθοπανίδα αλλά ούτε και διάδρομο μεταναστευτικών πουλιών σύμφωνα με την Ελληνική Ορνιθολογική Εταιρεία (ΕΟΕ).», είναι ψευδείς.
(β) ότι σε κάθε περίπτωση και η ΜΠΕ του 2012 και η από Δεκεμβρίου 2021 Μελέτη Τροποποίησης ήταν απολύτως πλημμελείς – ελλιπείς (επιεικώς) ως προς την περιγραφή της πραγματικότητας και της οικολογικής αξίας της περιοχής εγκατάστασης, όπερ σημαίνει ότι ουδέποτε είχε πραγματοποιηθεί πλήρης εκτίμηση των περιβαλλοντικών επιπτώσεων του υπό κρίση έργου.
Εάν στα ανωτέρω, προστεθεί, ότι η ίδια η ΑΔΗΔΜ, πριν την ακύρωση της Άδειας Εγκατάστασης από το ΣτΕ, υπεραμυνόταν των ερμηνειών της Εταιρείας και δεχόταν την εκτέλεση εργασιών ακόμα και εντός της αναπαραγωγικής περιόδου των προστατευόμενων ειδών αλλά και εντός της περιόδου του χειμέριου λήθαργου της Καφέ Αρκούδας, καθίσταται προφανές ότι εν προκειμένω, συντελείται συνειδητά με αγαστή συνεργασία Κράτους και ΔΕΗ, ένα περιβαλλοντικό «έγκλημα».
Καλούμε, την Αποκεντρωμένη Διοίκηση Ηπείρου – Δυτικής Μακεδονίας και την ΔΕΗ, έστω και τώρα, να σεβαστούν την δικαιοσύνη και να τερματίσουν τις κατασκευαστικές εργασίες του ως άνω Α/Π στον «ΔΟΥΚΑ». Σε κάθε περίπτωση, τους δηλώνουμε ότι θα αποταθούμε (όπως ήδη το έχουμε πράξει) σε κάθε αρμόδια δικαστική αρχή για την αποκατάσταση της νομιμότητας, την επαναφορά του περιβάλλοντος της περιοχής στην προτεραία κατάσταση και την παραδειγματική τιμωρία των υπευθύνων.
Οι υπογράφουσες Περιβαλλοντικές Οργανώσεις:
Αρκτούρος
Ελληνική Ορνιθολογική Εταιρεία
Καλλιστώ.