ΑΘΗΝΑ
02:44
|
20.09.2024
Η Nga Wai hono i te po Paki νέα βασίλισσα των Μαορί της Νέας Ζηλανδίας, μετά τον θάνατο του πατέρα της.
Η 27χρονη βασίλισσα πούδασε στο Πανεπιστήμιο Γουάικατο της Νέας Ζηλανδίας και είναι κάτοχος Master of Arts
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Μια 27χρονη είναι πλέον η βασίλισσα των Μαορί, σηματοδοτώντας μια ανανέωση και το μέλλον της ιθαγενικής φυλής της Νέας Ζηλανδίας, καθώς διαδέχθηκε στον θρόνο τον βασιλιά Tuheitia, ο οποίος πέθανε την πέθανε την περασμένη εβδομάδα.

Η Nga Wai hono i te po Paki, που σπούδασε στο Πανεπιστήμιο Γουάικατο της Νέας Ζηλανδίας και είναι κάτοχος Master of Arts στο Tikanga (κοινωνική παράδοση των Μαορί), επιλέχτηκε από ένα συμβούλιο αρχηγών, και ενθρονίστηκε με μια παραδοσιακή τελετή, μπροστά σε χιλιάδες ανθρώπους που συγκεντρώθηκαν για την κηδεία και ταφή του εκλιπόντος βασιλιά.

Όπως ανέφερε σε δηλώσεις της στο Γαλλικό Πρακτορείο Ειδήσεων η πολιτιστική σύμβουλος των Μαορί, «ο κόσμος των Μαορί λαχταρούσε για νεότερη ηγεσία για να μας καθοδηγήσει στον νέο κόσμο της τεχνητής νοημοσύνης, της γενετικής τροποποίησης, της υπερθέρμανσης του πλανήτη και σε μια εποχή πολλών άλλων κοινωνικών αλλαγών που απειλούν εμάς και τους αυτόχθονες πληθυσμούς της Νέας Ζηλανδίας».

Το κίνημα Kiingitanga, ή το κίνημα του Βασιλιά των Μαορί, ιδρύθηκε το 1858 με στόχο να ενώσει τις φυλές της Νέας Ζηλανδίας κάτω από έναν ενιαίο κυρίαρχο απέναντι στον βρετανικό αποικισμό. Ο μονάρχης των Μαορί έχει έναν ως επί το πλείστον τελετουργικό ρόλο χωρίς νομικό καθεστώς, αλλά έχει τεράστια πολιτιστική σημασία ως σύμβολο της ταυτότητας των Μαορί.

Οι Μαορί της Νέας Ζηλανδίας αποτελούν περίπου το 17% του πληθυσμού (περίπου 900.000 άτομα) και παραμένουν περιθωριοποιημένοι, καθώς έρευνες αποκαλύπτουν πως είναι πολύ πιο πιθανό από άλλους Νεοζηλανδούς να βρεθούν άνεργοι, να ζουν στη φτώχεια ή να υποφέρουν από καρκίνο, καρδιαγγειακές παθήσεις, διαβήτη και αυτοκτονίες, ενώ το προσδόκιμο ζωής τους είναι επτά χρόνια μικρότερο από τους υπόλοιπους Νεοζηλανδούς.

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
ΣΥΝΑΦΗ

Πέθανε 55χρονη, στέλεχος της ΕΡΤ

Απαγόρευση καπνίσματος και σε εξωτερικούς χώρους σχεδιάζει η Ε.Ε.

Βρήκαν πτώμα γυναίκας σε παραλία της Πάτρας

Ιταλία: Δύο αγνοούμενοι από την κακοκαιρία Boris

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα