Ο Γάλλος πρόεδρος, Εμανουέλ Μακρόν, έδωσε σήμερα εντολή σχηματισμού κυβέρνησης στον συντηρητικό Μισέλ Μπαρνιέ, τον οποίο διόρισε ως πρωθυπουργό της χώρας 60 ημέρες μετά τις πρόωρες βουλευτικές εκλογές που εξέλεξαν μια Εθνοσυνέλευση με πρωτιά του αριστερού Νέου Λαϊκού Μετώπου αλλά χωρίς κυβερνητική πλειοψηφία.
Ο συντηρητικός 73χρονος πολιτικός κατείχε στο παρελθόν διάφορους κυβερνητικούς ρόλους ενώ υπήρξε και επίτροπος της Ε.Ε. και πρώην επικεφαλής διαπραγματευτής της Ευρωπαϊκής Ένωσης για το Brexit.
Στις πρώτες αντιδράσεις των κύριων κομμάτων της γαλλικής Εθνοσυνέλευσης για τον διορισμό του Μισέλ Μπαρνιέ ως νέου πρωθυπουργού της χώρας, ο αριστερός ηγέτης Ζαν Λυκ Μελανσόν καταδίκασε ως πραξικοπηματικής λογικής την κίνηση του Μακρόν, ενώ το ακροδεξιό κόμμα Εθνικός Συναγερμός (RN) φάνηκε να κρατά στάση αναμονής απέναντι στις πολιτικές κινήσεις του νεοδιορισθέντος συντηρητικού πρωθυπουργού.
Ο Ζαν-Λικ Μελανσόν, ηγετική φιγούρα στο Νέο Λαϊκό Μέτωπο, μια ευρεία συμμαχία κομμάτων, από τους Σοσιαλιστές μέχρι την Ανυπότακτη Γαλλία του Μελανσόν, που ήρθε πρώτο στις εκλογές, δήλωσε:
«Ο πρόεδρος μόλις αποφάσισε να αρνηθεί επίσημα το αποτέλεσμα των βουλευτικών εκλογών που ο ίδιος είχε προκηρύξει. Δεν είναι το Νέο Λαϊκό Μέτωπο, που βγήκε πρώτο στις εκλογές, που θα έχει τον πρωθυπουργό… Οι εκλογές λοιπόν εκλάπησαν από τον γαλλικό λαό. Το μήνυμα απορρίφθηκε», συνέχισε ο Μελανσόν.
Η Ματίλντ Πανό, μέλος της Ανυπότακτης Γαλλίας και το Νέου Λαϊκού Μετώπου δήλωσε πως «52 ημέρες μετά την ήττα της κυβέρνησης στις κάλπες, ο Μακρόν συνεχίζει να βλέπει τον εαυτό του ως απόλυτο άρχοντα. Διορίζοντας τον Μισέλ Μπαρνιέ, ο πρόεδρος αρνείται να σεβαστεί τη λαϊκή κυριαρχία και την επιλογή που έγινε στην κάλπη. Ενάντια σε αυτό το απαράδεκτο δημοκρατικό πραξικόπημα σε μια δημοκρατία, ελάτε στους δρόμους στις 7 Σεπτεμβρίου».
Η Ανυπόταχτη Γαλλία και πολλοί ακόμα φορείς έχουν καλέσει σε διαδηλώσεις σε πάνω από 120 πόλεις της Γαλλίας και του εξωτερικού για το Σάββατο, 7 Σεπτεμβρίου.
Το κεντροαριστερό Σοσιαλιστικό Κόμμα, επίσης τμήμα του Νέου Λαϊκού Μετώπου δήλωσε πως «θα μεμφθεί την κυβέρνηση του Μισέλ Μπαρνιέ», καθώς «αρνούμενος να διορίσει Πρωθυπουργό ένα μέλος του Νέου Λαϊκού Μετώπου, του αριστερού συνασπισμού που βρέθηκε στην κορυφή στις βουλευτικές εκλογές, ο Εμανουέλ Μακρόν γύρισε την πλάτη του σε μια δημοκρατική παράδοση κοινή και σεβαστή μέχρι τώρα στη χώρα μας».
«Ο Μισέλ Μπαρνιέ δεν έχει ούτε πολιτική ούτε δημοκρατική νομιμότητα. Αυτή η εξαιρετικά σοβαρή κατάσταση είναι απαράδεκτη για εμάς τους δημοκράτες. Γι’ αυτό η σοσιαλιστική ομάδα θα μεμφθεί την κυβέρνηση του Μισέλ Μπαρνιέ».
«Αναμένει» και «επιφυλάσσεται» η ακροδεξιά
Ο επικεφαλής του RN, που ήρθε τρίτο στις εκλογές, Ζορντάν Μπαρντελά, δήλωσε ότι το κόμμα του «[θα κρίνει] την πολιτική ομιλία» του νέου πρωθυπουργού πριν αποφασίσει τη στάση του.
«Θα ζητήσουμε να αντιμετωπιστούν επιτέλους οι μεγάλες καταστάσεις έκτακτης ανάγκης των Γάλλων, η αγοραστική δύναμη, η ασφάλεια, το μεταναστευτικό και επιφυλασσόμαστε να ασκήσουμε οποιοδήποτε πολιτικό μέσο δράσης εάν αυτό δεν συμβεί τις επόμενες εβδομάδες», δήλωσε στο X.
«Ο Εθνικός Συναγερμός δεν θα συμμετάσχει σε μια κυβέρνηση κανενός είδους του κ. Μπαρνιέ. Για τα υπόλοιπα, δηλαδή για τα θεμελιώδη ζητήματα, περιμένουμε να δούμε ποια θα είναι η γενική πολιτική ομιλία του κ. Μπαρνιέ και τον τρόπο με τον οποίο θα ηγηθεί στους συμβιβασμούς που θα χρειαστούν για τον προϋπολογισμό», δήλωσε η Μαρίν Λεπέν.
Αν επιβιώσει στην πρωθυπουργία με την ανοχή της ακροδεξιάς, ο Μπαρνιέ θα έχει την μεγάλη πρόκληση να περάσει τον προϋπολογισμό του 2025 σε ένα κοινοβούλιο χωρίς εύκολες πλειοψηφίες τη στιγμή που η Γαλλία βρίσκεται υπό πίεση από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή και τις αγορές ομολόγων να μειώσει το έλλειμμά της.
Διαβάστε ακόμα: