ΑΘΗΝΑ
17:58
|
19.09.2024
Το Διεθνές Δικαστήριο απέσυρε τις κατηγορίες κατά του δολοφονηθέντος, τέως αρχηγού της Χαμάς, Ισμαήλ Χανίγια.
Ισμαήλ Χανίγια
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Το Διεθνές Ποινικό Δικαστήριο στη Χάγη σταμάτησε απόψε τις διώξεις κατά του δολοφονηθέντος από το Ισραήλ πολιτικού αρχηγού της Χαμάς, Ισμαήλ Χανίγια, περίπου 40 μέρες μετά τη δολοφονία του στην Τεχεράνη στις 31 Ιουλίου.

Την απόφαση αυτή ανακοίνωσε το Γραφείο του (Βρετανού) Εισαγγελέα του ΔΠΔ, Καρίμ Χαν , που είχε ζητήσει τον Μάιο την έκδοση ενταλμάτων σύλληψης και εναντίον Ισραηλινών αξιωματούχων, μεταξύ των οποίων ο πρωθυπουργός Μπέντζαμιν Νετανιάχου και ο υπουργός Άμυνας, Γιοάβ Γκάλαντ.

Η αιτιολογία για την απόσυρση των διώξεων κατά του Χανίγια είναι «αλλαγή των συνθηκών που προκλήθηκαν από το θάνατο του Χανίγια».

Οι δικαστές, έτσι, αποφάσισαν να σταματήσουν «τελείως» τις διώξεις σε βάρος του πρώην πολιτικού ηγέτη της Χαμάς, που είχε κατηγορηθεί μαζί με δύο άλλα ηγετικά στελέχη της οργάνωσης για εγκλήματα πολέμου και εγκλήματα κατά της ανθρωπότητας στη Λωρίδα της Γάζας και στο Ισραήλ κατά την επίθεση της 7ης Οκτωβρίου 2023.

Το δικαστήριο επέτρεψε σε άλλες χώρες (π.χ. Ιρλανδία, Τουρκία), καθώς και σε νομικούς εμπειρογνώμονες και σε ομάδες ανθρωπίνων δικαιωμάτων, να παρουσιάσουν νομικά επιχειρήματα για την υπόθεση αυτή, με αποτέλεσμα να καθυστερήσει η απόφαση των δικαστών.

Τον Αύγουστο, το γραφείο του εισαγγελέα του ΔΠΔ προέτρεψε το διεθνές δικαστήριο να ενεργήσει «κατεπειγόντως», τονίζοντας ότι «έχει θεσπιστεί νομικά» ότι το δικαστήριο έχει δικαιοδοσία στην συγκεκριμένη περίπτωση.

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
ΣΥΝΑΦΗ

Νεκροί δύο Ισραηλινοί στρατιώτες και εννιά τραυματίες από επιθέσεις της Χεζμπολάχ

Το σχολείο Ius Scholae και τα ξενοφοβικά αντανακλαστικά της κυβέρνησης Μελόνι

Διάγγελμα Νασράλα μετά το διπλό κύμα εκρήξεων στον Λίβανο (live)

Σερ Τζαμπατζής ο Κιρ Στάρμερ, λένε στη Βρετανία, μετά τα ακριβά δώρα ενόψει λιτότητας

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα