Η Ιταλίδα πρωθυπουργός Τζόρτζια Μελόνι δεν είναι για τον Ούγγρο πρωθυπουργό Βίκτορ Όρμπαν απλά μία «συνάδελφος» αλλά μία «εν Χριστώ αδελφή». Αυτό τουλάχιστον δήλωσε σήμερα ο ίδιος στο περιθώριο του Οικονομικού Φόρουμ Αμπροσέτι (Ambrosetti Forum) εξηγώντας πως ο τρόπος που μοιράζονταν στο παρελθόν «κοινές πολιτισμικές ρίζες δεν διαδραμάτιζε μείζονα ρόλο στην ευρωπαϊκή πολιτική, αλλά σήμερα βρισκόμαστε σε μία νέα εποχή».
Η Μελόνι και ο Όρμπαν μοιράζονται παρόμοιες θέσεις σε ζητήματα όπως η μετανάστευση, η υπεράσπιση παραδοσιακών οικογενειακών αξιών απέναντι σε αυτό που αποκαλούν «λόμπι της ΛΟΑΤΚΙ κοινότητας».
Υπάρχουν βεβαίως και διαφορές όπως το γεγονός πως η Μελόνι (λόγω των ιταλικών οικονομικών και άλλων συμφερόντων…) είναι ένθερμη υπερασπιστής της Ουκρανίας, ενώ ο Όρμπαν επικρίνει περισσότερο από κάθε άλλον ηγέτη κράτους μέλους της Ε.Ε. την υποστήριξη των Βρυξελλών στον πόλεμο του Κιέβου έναντι της ρωσικής εισβολής.
Πέρα όμως από τις συγκλίσεις και αποκλίσεις θέσεων μεταξύ Μελόνι και Όρμπαν ενδιαφέρον είχε η ομιλία που εκφώνησε ο τελευταίος σήμερα στο Φόρουμ Αμπροσέτι που πραγματοποιείται στο Τσερνόμπιο της βόρειας Ιταλίας.
Πρόκειται για ένα φόρουμ που διοργανώνεται ετησίως από τον λεγόμενο «Ευρωπαϊκό Οίκο Αμπροσέτι (The European House – Ambrosetti), μια συμβουλευτική εταιρεία που πραγματοποιεί ένα διεθνές οικονομικό συνέδριο στην «Έπαυλη της Ανατολής» (Villa d’Este) στην ιταλική πόλη Τσερνόμπιο στις όχθες της λίμνης Κόμο. Φέτος το συνέδριο αυτό ξεκίνησε σήμερα και ολοκληρώνεται την Κυριακή, 8 Σεπτεμβρίου.
Η ομιλία του Βίκτορ Όρμπαν
Σήμερα το μεσημέρι ο Ούγγρος πρωθυπουργός ήταν ο δεύτερος επίσημος ομιλητής του Φόρουμ ανάμεσα στον Αζέρο Πρόεδρο Ιλχάμ Αλίγιεφ που μίλησε το πρωί και στον Ουκρανό Πρόεδρο Βολοντίμιρ Ζελένσκι που μιλά το απόγευμα (18.45 τοπική ώρα).
Βασικά θέματα της ομιλίας του ήταν η οικονομική, επενδυτική και μεταναστευτική πολιτική της Ευρωπαϊκής Ένωσης ή έστω ποια θα έπρεπε να είναι αυτή σε τόσο κρίσιμα ζητήματα όπως τα παραπάνω.
🇭🇺🇪🇺 At the Ambrosetti Forum by Lake Como, @PM_ViktorOrban addressed the pressing issues facing Hungary and Europe. The annual forum gathers key figures from business, politics, and diplomacy. PM Orbán’s speech emphasized Hungary’s focus on increasing competitiveness during its… pic.twitter.com/p6TmfKyjuh
— Zoltan Kovacs (@zoltanspox) September 6, 2024
Ο Όρμπαν τόνισε ιδιαίτερα την ανάγκη ανταγωνιστικότητας των ευρωπαϊκών μεγάλων εταιριών και βιομηχανιών επισημαίνοντας πως αντί να κάνουν μεγάλες επενδύσεις στα εδάφη χωρών της Ε.Ε. τις κάνουν σε άλλες χώρες (π.χ. ΗΠΑ).
Με αφορμή την ουγγρική προεδρία στην Ε.Ε. που ολοκληρώνεται τον Δεκέμβρη του 2024, ο Όρμπαν ζήτησε να αυξηθεί η ανταγωνιστικότητα της επιχειρηματικότητας και της οικονομίας σε όλες τις χώρες μέλη. Προανήγγειλε μάλιστα την πραγματοποίηση μίας συνόδου με θέμα μία «Συμφωνία για την Ανταγωνιστικότητα» που σχεδιάζει να πραγματοποιηθεί τον Νοέμβριο.
Ανταγωνιστικότητα, μετανάστευση και πόλεμος στην Ουκρανία
Αναφέρθηκε επίσης σε δύο σημαντικές «προκλήσεις» που εμποδίζουν την Ε.Ε. και στο θέμα της ανταγωνιστικότητας της οικονομίας της: το πρώτο είναι, όπως είπε, ο πόλεμος στην Ουκρανία και το δεύτερο οι πιέσεις της εντεινόμενης μετανάστευσης.
Και οι δύο «κρίσεις» όπως είπε ξεδιπλώνονται παράλληλα, εκφράζοντας ανησυχία για την πορεία της Ε.Ε.
Σε ό,τι αφορά την αύξηση της ανταγωνιστικότητας ο Όρμπαν πρότεινε αναθεώρηση της λεγόμενης «Πράσινης Συμφωνίας» της Ε.Ε. την οποία αποδοκίμασε και επέκρινε υποστηρίζοντας πως αντιμάχεται την «επιχειρηματική λογική». Πρότεινε επίσης μείωση της γραφειοκρατίας στην Ε.Ε. και την δημιουργία ενός «πιο ελκυστικού επενδυτικού περιβάλλοντος».
«Οι ευρωπαϊκές εταιρίες αυξάνουν τις επενδύσεις εκτός ΕΕ» είπε χαρακτηριστικά τονίζοντας πως αυτή η τάση θα πρέπει να αντιστραφεί «εάν θέλει η Ε.Ε. να παραμείνει ανταγωνιστική». Μάλιστα φάνηκε αρνητικός στις προσπάθειες πολιτικής ολοκλήρωσης της Ε.Ε. εκτιμώντας πως «μία πολιτική ένωση μπορεί να προκαλέσει ασφυξία στην ανταγωνιστικότητα της οικονομίας».
Σε ό,τι αφορά το θέμα της μετανάστευσης, ο Βίκτορ Όρμπαν ζήτησε να γίνουν περισσότερο σεβαστά τα κυριαρχικά δικαιώματα των χωρών της Ε.Ε. στην διαχείριση του ζητήματος. Υποστήριξε πως η μετανάστευση έχει εξελιχθεί σε «δύναμη αποσύνθεσης εντός ΕΕ» και αναρωτήθηκε γιατί η κομισιόν επιμένει σε μία «ενιαία προσέγγιση ενός τόσο διχαστικού ζητήματος».
This Summer has proved that #migration is tearing the European Union apart. Let Hungary and others have an opt-out of the common migration policy! #Cernobbio2024 @Ambrosetti_ pic.twitter.com/P9yHB5Ecnf
— Orbán Viktor (@PM_ViktorOrban) September 6, 2024
«Γιατί δεν δίνεται τη δυνατότητα επιλογής στις χώρες που δεν θέλουν να ακολουθήσουν τις κοινές μεταναστευτικές πολιτικές; Εάν η Ιταλία και άλλες χώρες θέλουν να ζήσουν με μετανάστες, ας το κάνουν! Αλλά για την Ουγγαρία θεωρούμε πως το ζήτημα παρά είναι ριψοκίνδυνο εξαιτίας ανησυχιών για τρομοκρατία, δημόσια ασφάλεια και επιβάρυνση της κοινωνίας» είπε σε χαρακτηριστικό σημείο της ομιλίας του.
Επέκρινε έτσι τις Βρυξέλλες για τις «ποινές» που έχουν επιβάλλει στην Ουγγαρία επειδή αντιδρά στην εφαρμογή κοινής μεταναστευτικής πολιτικής λέγοντας : «Γιατί θα έπρεπε οι Βρυξέλλες να αποφασίζουν εάν μία χώρα χρειάζεται τη μετανάστευση ή όχι; Δεν είναι αυτό ένα ζήτημα που θα πρέπει να το απαντά κάποιος με ένα «κουστούμι» ραμμένο για όλες τις περιπτώσεις».
Στο θέμα του πολέμου στην Ουκρανία, ο Βίκτορ Όρμπαν ανέφερε πως η χώρα του διδάχθηκε πολλά για τις επιπτώσεις μίας σύγκρουσης στις γειτονικές χώρες από τον πόλεμο που διαμέλισε την πρώην Γιουγκοσλαβία στην αρχή της δεκαετίας του 1990. Υποστήριξε πως δεν είναι ρεαλιστικό να πιστεύει κάποιος πως οι δύο εμπόλεμες πλευρές θα καταλήξουν ξαφνικά σε μία συμφωνία ειρήνης δίχως να προηγηθεί εκεχειρία.
«Πρώτα χρειαζόμαστε επικοινωνία, μετά εκεχειρία και μόνο μετά μπορούμε να αρχίσουμε να συζητούμε ειρηνευτικά σχέδια» ανέφερε ο Βίκτορ Όρμπαν, επιμένοντας πως αυτή είναι μία «ρεαλιστική προσέγγιση».
«Εάν περιμένουμε από τις δύο πλευρές να συμφωνήσουν σε ένα ειρηνευτικό σχέδιο, τότε δεν θα επιτευχθεί ποτέ ειρήνη» εξήγησε επαναφέροντας στο προσκήνιο τις δικές του μεσολαβητικές απόπειρες και τις επισκέψεις του σε Κίεβο, Μόσχα, Πεκίνο και Ουάσιγκτον. «Πρέπει να δημιουργήσουμε ένα διεθνές πλαίσιο ώστε να πειστούν οι δύο πλευρές και ο κόσμος πως μία εκεχειρία είναι απαραίτητη» κατέληξε.