ΑΘΗΝΑ
03:35
|
20.09.2024
Αν και τα νέα χαρακτηρίζονται ως «άσχημα» για την ευρωζώνη, ο Κυριάκος Μητσοτάκης μίλησε πάλι για το «success story» της ελληνικής οικονομίας.
Ενώ οι εμπορικές και κρατικές δαπάνες υποστήριξαν την ανάπτυξη, οι επενδύσεις συνέχισαν να είναι αρνητικές, ανέφερε η Eurostat
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Ως «άσχημα νέα» για την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα χαρακτηρίζει σημερινό δημοσίευμα του Bloomberg το ότι η αναπτυξιακή δυναμική της Ευρωζώνης επιβραδύνθηκε κατά το δεύτερο τρίμηνο του έτους.

Το Ακαθάριστο Εγχώριο Προϊόν αυξήθηκε 0,2% από το προηγούμενο τρίμηνο – κάτω δηλαδή από το 0,3% που είχε αρχικά αναφέρει η στατιστική υπηρεσία του μπλοκ.

Ενώ οι εμπορικές και κρατικές δαπάνες υποστήριξαν την ανάπτυξη, οι επενδύσεις συνέχισαν να είναι αρνητικές, ανέφερε η Eurostat.

Η ιδιωτική κατανάλωση —που θεωρείται βασικός πυλώνας μιας ανάκαμψης της ευρωζώνης— απέτυχε να αυξηθεί σημαντικά, παρότι υπάρχει η εκτίμηση ότι τα νοικοκυριά επωφελούνται από την επιβράδυνση του πληθωρισμού, τα αυξανόμενα εισοδήματα και μια «ανθεκτική» αγορά εργασίας.

Η απασχόληση αυξήθηκε επίσης για το δεύτερο τρίμηνο, αν και ο ρυθμός της αύξησής της επιβραδύνθηκε στο 0,2% από 0,3%, ανέφερε η Eurostat.

Τα στοιχεία έρχονται λιγότερο από μία εβδομάδα πριν από μια αναμενόμενη εκ νέου μείωση των επιτοκίων από την ΕΚΤ μετά την αρχική μείωσή τους τον Ιούνιο.

Η υποτονική οικονομική δυναμική έχει προκαλέσει αυξανόμενη ανησυχία, με ορισμένους αξιωματούχους να προειδοποιούν ενάντια στην επί μακρόν παράταση των δημοσιονομικών πολιτικών, σημειώνει το Bloomberg.

Βασικός παράγοντας του προβλήματος είναι η Γερμανία, η μεγαλύτερη οικονομία του μπλοκ, όπου η παραγωγή συρρικνώθηκε το δεύτερο τρίμηνο εν μέσω παρατεταμένης υποχώρησης του μεταποιητικού τομέα.

Επιπλέον, σημειώνεται ότι η μεταποίηση μπαίνει αποδυναμωμένη στο τρίτο τρίμηνο, σύμφωνα με τα στοιχεία της Παρασκευής που έδειξαν ότι η παραγωγή μειώθηκε περισσότερο από την προβλεπόμενη τον Ιούλιο, μια τάση που παρατηρήθηκε επίσης στη Γαλλία.

Μητσοτάκης: Η ελληνική οικονομία αναπτύχθηκε με τον δεύτερο υψηλότερο ρυθμό στην ΕΕ

«Θέλω να μοιραστώ σήμερα κάποια ενθαρρυντικά νέα που έρχονται από την Eurostat, σύμφωνα με την οποία η ελληνική οικονομία αναπτύχθηκε με τον δεύτερο υψηλότερο ρυθμό στην Ευρωπαϊκή Ένωση κατά το δεύτερο τρίμηνο του 2024 σε σχέση με το πρώτο τρίμηνο», ανέφερε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης σε ανάρτησή του σχετικά με τα στοιχεία της Eurostat για το ρυθμό ανάπτυξης της ελληνικής οικονομίας.

Σύμφωνα με τα στοιχεία που ανακοίνωσε η ΕΛΣΤΑΤ, ο ρυθμός ανάπτυξης της ελληνικής οικονομίας στο β’ τρίμηνο του 2024 παρουσίασε αύξηση κατά 2,3% σε σύγκριση με το αντίστοιχο χρονικό διάστημα του 2023, ενώ σε τριμηνιαία βάση, σε σύγκριση με το α’ τρίμηνο 2024 το ΑΕΠ αυξήθηκε 1,1%.

Στο α’ τρίμηνο, το ΑΕΠ είχε αυξηθεί κατά 2,1% σε ετήσια και κατά 0,8% σε τριμηνιαία βάση.

Σύμφωνα με την ανακοίνωση της ΕΛΣΤΑΤ, σημαντική επίδραση στην αύξηση του ΑΕΠ, είχαν η κατανάλωση, οι επενδύσεις και οι εξαγωγές. Συγκεκριμένα η κατανάλωση αυξήθηκε 0,9% σε ετήσια και 0,3% σε τριμηνιαία βάση, ενώ μεγαλύτερη ήταν η αύξηση των επενδύσεων (3,9% και 0,8%, αντίστοιχα). Οι εξαγωγές αγαθών αυξήθηκαν κατά 2% σε ετήσια βάση και κατά 5,2% σε σχέση με το α’ τρίμηνο του 2024 και οι εξαγωγές υπηρεσιών κατά 2,8% και 1%, αντίστοιχα).

Από την άλλη πλευρά, οι εισαγωγές, τόσο αγαθών όσο και υπηρεσιών σημείωσαν μεγαλύτερες αυξήσεις απ’ ό,τι οι εξαγωγές. Συγκεκριμένα, για τα αγαθά αυξήθηκαν 10,5% σε ετήσια και 7,8% σε τριμηνιαία βάση, ενώ για τις υπηρεσίες αυξήθηκαν 6,9% και 2,2%, αντίστοιχα.

«Όμως η ανάπτυξη για να έχει νόημα πρέπει να μεταφράζεται σε ακόμα περισσότερες, καλύτερα αμειβόμενες θέσεις εργασίας, ενίσχυση διαθέσιμου εισοδήματος και μείωση των ανισοτήτων. Περισσότερα στην αυριανή μου ομιλία στη ΔΕΘ», πρόσθεσε ο πρωθυπουργός.

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
ΣΥΝΑΦΗ

Απαγόρευση καπνίσματος και σε εξωτερικούς χώρους σχεδιάζει η Ε.Ε.

Η Ε.Ε. θα δώσει 10 δισ. ευρώ στους πλημμυροπαθείς της κεντρικής Ευρώπης

Πόντιος Πιλάτος μεταξύ Ελλάδας και Τουρκίας ο Στόλτενμπεργκ

Δημοσκόπηση MRB: Νίκη Κασσελάκη αλλά στην πέμπτη θέση ο ΣΥΡΙΖΑ

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα