ΑΘΗΝΑ
22:57
|
19.09.2024
Υψηλόβαθμο στέλεχος παλαιστινιακής οργάνωσης είπε στο Al Mayadeen ότι ο Διάδρομος Φιλαδέλφειας παραμένει το βασικό εμπόδιο στην επίτευξη μιας συμφωνίας.
Ο Μπέντζαμιν Νετανιάχου σε συνέντευξη Τύπου στις 2 Σεπτεμβρίου
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Σε σημερινό του δημοσίευμα το Al Mayadeen αναφέρει ότι ένα υψηλόβαθμο στέλεχος παλαιστινιακής οργάνωσης επιβεβαίωσε στο μέσο ότι ο Διάδρομος Φιλαδέλφειας παραμένει το βασικό εμπόδιο για την επίτευξη μιας συμφωνίας για την κατάπαυσης του πυρός στη Λωρίδα της Γάζας και μιας συμφωνίας ανταλλαγής κρατουμένων.

Αυτός ο επίμαχος τομέας εξακολουθεί να αποτελεί κρίσιμο σημείο τριβής στις διαπραγματευτικές διαδικασίες, εμποδίζοντας την πρόοδο προς μια ευρύτερη επίλυση.

Η πηγή επισήμανε ότι η ισραηλινή κατοχή είναι ανένδοτη στο να μην αποσυρθεί από τον Διάδρομο κατά την πρώτη φάση της συμφωνίας, σκοπεύοντας να αναβάλει την απόσυρση για τη δεύτερη φάση. Σημείωσε επίσης ότι η Χαμάς ενημέρωσε τους διαμεσολαβητές για την κατηγορηματική της άρνηση να επιτρέψει στις δυνάμεις κατοχής να παραμείνουν στην περιοχή κατά τις αρχικές 42 ημέρες της συμφωνίας.

Αποκάλυψε επίσης ότι οι διαμεσολαβητές είχαν παρουσιάσει προτάσεις για σταδιακή απόσυρση της κατοχής από τον Διάδρομο κατά την πρώτη φάση της συμφωνίας, ωστόσο, το Ισραήλ απέρριψε και αυτές τις προτάσεις.

Ενώ ο Ισραηλινός πρωθυπουργός, Μπέντζαμιν Νετανιάχου, παραμένει σταθερός στην επιμονή του να διατηρηθούν οι ισραηλινές δυνάμεις στον Διάδρομο Φιλαδέλφειας, μια δημοσκόπηση αποκάλυψε ότι το 48% των Ισραηλινών υποστηρίζει την απόσυρση από την περιοχή για να διευκολυνθεί μια συμφωνία ανταλλαγής κρατουμένων.

Την Πέμπτη, ο Χαλίλ αλ-Χάγια, αναπληρωτής επικεφαλής της Χαμάς στη Γάζα, δήλωσε ότι η Χαμάς επιβεβαιώνει τη δέσμευσή της στη συμφωνία που επιτεύχθηκε μετά την πρόταση του προέδρου των ΗΠΑ, Τζο Μπάιντεν, και την απόφαση του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ για την κατάπαυση του πυρός στη Λωρίδα της Γάζας.

Τόνισε ότι «το κίνημα δεν χρειάζεται νέα έγγραφα ή προτάσεις από κανένα μέρος», προσθέτοντας ότι «η κατοχή πρέπει να αναγκαστεί να εκπληρώσει τις δεσμεύσεις της».

Ο αλ-Χάγια τόνισε επίσης ότι οποιαδήποτε συμφωνία πρέπει να σημάνει τον τερματισμό της επιθετικότητας και την πλήρη αποχώρηση του Ισραήλ από τη Γάζα, συμπεριλαμβανομένου του Διαδρόμου Φιλαδέλφεια και του περάσματος της Ράφα.

Επιπλέον, θα πρέπει να διασφαλίσει την απρόσκοπτη επιστροφή των εκτοπισμένων στα σπίτια τους χωρίς «καμία επιθεώρηση», μαζί με την παροχή ανθρωπιστικής βοήθειας και την ανοικοδόμηση της Λωρίδας, κάτι που θα οδηγήσει σε συμφωνία ανταλλαγής κρατουμένων, προσέθεσε.

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
ΣΥΝΑΦΗ

Απαγόρευση καπνίσματος και σε εξωτερικούς χώρους σχεδιάζει η Ε.Ε.

Η Ε.Ε. θα δώσει 10 δισ. ευρώ στους πλημμυροπαθείς της κεντρικής Ευρώπης

Πόντιος Πιλάτος μεταξύ Ελλάδας και Τουρκίας ο Στόλτενμπεργκ

Δημοσκόπηση MRB: Νίκη Κασσελάκη αλλά στην πέμπτη θέση ο ΣΥΡΙΖΑ

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα