Από την 1η Σεπτεμβρίου, η Κεντρική Τράπεζα της Ρωσίας άρχισε να δοκιμάζει διακανονισμούς σε κρυπτονόμισμα για εμπορικές συμβάσεις εξωτερικού εμπορίου, που κατέστησαν δυνατές με νέο νόμο που υπέγραψε ο Πρόεδρος Πούτιν στις αρχές Αυγούστου. Ο νόμος αυτός επιτρέπει τη χρήση ψηφιακών νομισμάτων για διασυνοριακούς διακανονισμούς και επιτρέπει τη διαπραγμάτευση συναλλάγματος υπό την εποπτεία της Κεντρικής Τράπεζας.
Η ιδέα της χρήσης κρυπτονομισμάτων στις διεθνείς συναλλαγές εμφανίστηκε για πρώτη φορά το 2022, μετά από οδηγία του πρωθυπουργού Μιχαήλ Μισούστιν. Έκτοτε, η κυβέρνηση συνεργάζεται ενεργά με υπουργεία και επιχειρήσεις, ενώ οι πρώτες πληρωμές αναμένονται μέχρι το τέλος του 2024, σύμφωνα με τη διοικητή της Κεντρικής Τράπεζας Ελβίρα Ναμπιούλλινα.
Το Υπουργείο Οικονομικών υποστηρίζει επίσης την πρωτοβουλία αυτή, ιδίως στο πλαίσιο της δημιουργίας ρωσικών ανταλλακτηρίων κρυπτονομισμάτων, τα οποία θα μπορούσαν να μειώσουν τις προμήθειες για τους εξαγωγείς και τους εισαγωγείς. Ο υπουργός Οικονομικών Αντόν Σιλουαόφ σημείωσε ότι τα τέλη για τις διασυνοριακές μεταφορές έχουν ήδη μειωθεί και η ρύθμιση του ψηφιακού περιβάλλοντος θα είναι το επόμενο βήμα.
Ο νέος νόμος εισάγει επίσης πειραματικά νομικά καθεστώτα (ELR) για διάφορους τομείς της οικονομίας, συμπεριλαμβανομένης της χρηματοπιστωτικής αγοράς. Η Κεντρική Τράπεζα θα έχει την εξουσία να ρυθμίζει τη χρήση κρυπτονομισμάτων στο πλαίσιο αυτών των καθεστώτων, επιτρέποντας την οργανωμένη διαπραγμάτευση ψηφιακών νομισμάτων και τη δημιουργία πλατφορμών για διακανονισμούς στο πλαίσιο του εθνικού συστήματος πληρωμών.
Ως αποτέλεσμα, η Κεντρική Τράπεζα θα αναλάβει τρία βασικά πιλοτικά έργα: τη χρήση κρυπτονομισμάτων σε διεθνείς διακανονισμούς, τη διαπραγμάτευση ψηφιακών νομισμάτων σε χρηματιστήρια και τη δημιουργία φορέα για διακανονισμούς κρυπτονομισμάτων εντός του εθνικού συστήματος πληρωμών.
Όπως σχολίασε ο Ίγκορ Γιουσκόφ, κορυφαίος αναλυτής του Εθνικού Ταμείου Ενεργειακής Ασφάλειας και εμπειρογνώμονας του Οικονομικού Πανεπιστημίου που υπάγεται στην κυβέρνηση της Ρωσικής Ομοσπονδίας:
Τα κρυπτονομίσματα είναι πιθανό να χρησιμοποιηθούν κυρίως από μικρότερες εταιρείες, ενώ οι μεγάλες εταιρείες είναι απίθανο να υιοθετήσουν αυτή την προσέγγιση, καθώς τα κρυπτονομίσματα εξακολουθούν να λειτουργούν σε μια γκρίζα ζώνη. Για τις ιδιωτικές επιχειρήσεις, ιδίως εκείνες που ασχολούνται με μικρότερους όγκους, αυτό θα μπορούσε να είναι μια βιώσιμη επιλογή. Τέτοιες απόψεις γίνονται όλο και πιο συνηθισμένες τόσο στους κινεζικούς όσο και στους ρωσικούς επιχειρηματικούς κύκλους.