ΑΘΗΝΑ
19:54
|
16.09.2024
Ο Κυριάκος Μητσοτάκης εγκαινίασε το γερμανικό περίπτερο στην ΔΕΘ και έκανε λόγο για εξαιρετική συνεργασία σε διμερές επίπεδο.
ΔΕΘ
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης εγκαινίασε το γερμανικό περίπτερο στην ΔΕΘ και έκανε λόγο για εξαιρετική συνεργασία σε διμερές επίπεδο, υπογραμμίζοντας τη μεγάλη σημασία της συμμετοχής της Γερμανίας ως Τιμώμενης Χώρας στην 88η ΔΕΘ για την Ελλάδα.

«Ευκαιρία να ενισχυθούν οι ελληνογερμανικές οικονομικές σχέσεις, αλλά και να αναγνωριστούν νέες ευκαιρίες είναι η 88η ΔΕΘ» τόνισε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, από το βήμα των εγκαινίων του Γερμανικού Περιπτέρου, στο πλαίσιο της συμμετοχής της Γερμανίας ως Τιμώμενης Χώρας. Ο κ. Μητσοτάκης

Σύμφωνα με τον πρωθυπουργό, η παρουσία των 135 επιχειρήσεων και φορέων της Γερμανίας στο γερμανικό περίπτερο είναι απόδειξη των ισχυρών διμερών οικονομικών δεσμών. Πρόσθεσε δε πως η ελληνική οικονομία αναπτύσσεται πολύ γρήγορα και παρουσιάζει πολλές ευκαιρίες για τις γερμανικές επιχειρήσεις σε επενδυτικό επίπεδο.

Από την πλευρά του ο Αντικαγκελάριος της Ομοσπονδιακής Δημοκρατίας της Γερμανίας, Ρόμπερτ Χάμπεκ, σημείωσε πως πρόκειται για τη μεγαλύτερη συμμετοχή της Γερμανίας σε έκθεση του εξωτερικού τα τελευταία 25 χρόνια, ενώ χαρακτήρισε τη ΔΕΘ θρυλική και μια έκθεση που δεν είναι συνηθισμένη στην Ευρώπη και απευθύνεται στον κόσμο. Μάλιστα, ανέφερε πως η συμμετοχή της Γερμανίας ως Τιμώμενης Χώρας είναι μια μεγάλη ευκαιρία, ενώ υπογράμμισε πως οι άνθρωποι είναι εκείνοι που έχουν δημιουργήσει τη φιλία μεταξύ των δύο χωρών. Κάλεσε δε τον κόσμο να επισκεφθεί το γερμανικό περίπτερο.

Ο υπουργός Τροφίμων και Γεωργίας της Γερμανίας, Τζεμ Όζντεμιρ τόνισε με τη σειρά του πως η παρουσία της Γερμανίας στην 88η ΔΕΘ υπογραμμίζει τις ισχυρές σχέσεις των δύο χωρών σε μια στιγμή μάλιστα που η Ελλάδα χτυπήθηκε από τις πυρκαγιές, μια πρόκληση που, όπως είπε, αντιμετώπισε και η Γερμανία. Τόνισε δε πως οι δύο χώρες βρίσκονται στην ίδια σελίδα όσον αφορά την αντιμετώπιση των προκλήσεων της κλιματικής κρίσης.

Τέλος, ο πρόεδρος της ΔΕΘ-HELEXPO, Τάσος Τζήκας, σημείωσε πως η γερμανική συμμετοχή είναι η μεγαλύτερη συμμετοχή ξένης χώρας στην ιστορία του θεσμού.

Στη συνέχεια όλοι μαζί έκοψαν την κορδέλα του γερμανικού περιπτέρου, εγκαινιάζοντας και επίσημα τη συμμετοχή της Γερμανίας ως Τιμώμενης Χώρας στην 88η ΔΕΘ. Ακολούθησε περιήγηση στους χώρους του γερμανικού περιπτέρου, το οποίο έχει ένα ιδιαίτερο «πράσινο» χαρακτήρα.

Σκυλακάκης και Χάμπεκ για δυνατότητα διασύνδεσης ενεργειακών συστημάτων

Τη δυνατότητα διασύνδεσης των ενεργειακών συστημάτων των δύο χωρών εξέτασαν στη συνάντηση τους στο περιθώριο της 88ης ΔΕΘ, ο Υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Θεόδωρος Σκυλακάκης με τον Γερμανό αντικαγκελάριο, Υπουργό Οικονομικών Υποθέσεων και Κλιματικής Προστασίας, Ρόμπερτ Χάμπεκ.

Όπως ανέφερε ο υπουργός Περιβάλλοντος:

Η κλιματική αλλαγή, θα έλεγα η κλιματική κρίση, είναι εδώ, θα επιδεινωθεί τα επόμενα 30 χρόνια και η πράσινη μετάβαση και η προσαρμογή στην κλιματική κρίση είναι ζητήματα που πρέπει ταυτόχρονα να χρηματοδοτήσουμε.

Ενώ τόνισε πως:

Σε μια περίοδο οικονομικής στενότητας, είναι πολύ σημαντικό να συνεργαστούμε στην Ευρώπη για να διασυνδεθούμε, είτε με υδρογόνο, είτε με ηλεκτρισμό, να κατανοήσουμε τις προκλήσεις που αντιμετωπίζουμε, παράδειγμα εμείς στην Νοτιοανατολική Ευρώπη, αντιμετωπίζουμε ενδημική κρίση.

Επίσης πρόσθεσε ότι το κλειδί για τη λύση των προβλημάτων είναι η κατανόηση μεταξύ των εταίρων στην Ε.Ε., ιδιαίτερα εταίρων τόσο σημαντικών, όσο η Γερμανία.

Από την πλευρά του, ο κ. Χάμπεκ υπογράμμισε ότι η κατανάλωση ενέργειας, αλλά και η κοινωνία ευρύτερα επηρεάζονται από υπερθέρμανση και συμπλήρωσε ότι «τα κλιματικά ζητήματα δεν είναι υποσημείωση της ιστορίας, αλλά η ιστορία πίσω από πολλές από τις ιστορίες του καιρού μας». Ανέφερε ότι οι δύο χώρες αντιμετωπίζουν τις ίδιες προκλήσεις στον τομέα της ενέργειας και ακολουθούν στρατηγικές, όπως η προώθηση των ανανεώσιμων πηγών.

«Συμφωνήσαμε να εξετάσουμε τις καμπύλες της κατανάλωσης και της παραγωγής και να δούμε εάν είναι δυνατή η ενοποίηση των δύο ενεργειακών συστημάτων. Αυτό θα αποτελέσει αντικείμενο και επόμενης συνάντησης», ανέφερε.

Διαβάστε επίσης:

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
ΣΥΝΑΦΗ

Κατηγορίες στον Ράιαν Γ. Ρουθ για την απόπειρα δολοφονίας του Τραμπ

Το Ισραήλ ετοιμάζεται για κλιμάκωση του πολέμου στο Λίβανο

Δημοσκόπηση Alco: Μείωση ποσοστών ΝΔ, μικραίνει η ψαλίδα της δεύτερης θέσης

Αναβαθμίζονται τα συστήματα πυρόσβεσης σε Αρχαία Αγορά και Κεραμεικό

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα