ΑΘΗΝΑ
20:43
|
16.09.2024
Η NASA ανακοίνωσε ότι το μη επανδρωμένο διαστημόπλοιο Starliner της Boeing προσγειώθηκε στο διαστημικό λιμάνι White Sands.
Starliner
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Η NASA ανακοίνωσε ότι το μη επανδρωμένο διαστημόπλοιο Starliner της Boeing προσγειώθηκε στο διαστημικό λιμάνι White Sands του Νέου Μεξικού στις 04:00 του Σαββάτου.

Το διαστημόπλοιο αποσυνδέθηκε από τον Διεθνή Διαστημικό Σταθμό (ISS) την Παρασκευή στις 2204GMT για την επιστροφή του στη Γη.

Η κάψουλα ήταν προγραμματισμένη για καύση εξόδου από την τροχιά στις 03:17 του Σαββάτου, με στόχο την προσγείωση στο διαστημικό λιμάνι στη νοτιοδυτική πολιτεία του Νέου Μεξικού των ΗΠΑ.

Η Boeing δήλωσε ότι χρησιμοποιήθηκαν αλεξίπτωτα drogue για να μειωθεί η ταχύτητα του Starliner και να ενισχυθεί η αντίσταση, ενώ τρία κύρια αλεξίπτωτα οδήγησαν το διαστημόπλοιο προς την καθορισμένη περιοχή προσγείωσης. Επιπλέον, ενεργοποιήθηκαν αερόσακοι για να αμβλύνουν την πρόσκρουση καθώς το Starliner προσγειώθηκε στο έδαφος της ερήμου.

Οι αστροναύτες της NASA Butch Wilmore και Suni Williams, οι οποίοι ήταν αρχικά προγραμματισμένο να επιστρέψουν με το Starliner, θα παραμείνουν στον ISS μέχρι τον Φεβρουάριο του 2025, παρατείνοντας την αποστολή τους από οκτώ ημέρες σε περισσότερους από οκτώ μήνες. Αναμένεται να επιστρέψουν στη Γη με το διαστημόπλοιο Dragon της SpaceX του Elon Musk.

Η απόφαση να παραμείνουν οι αστροναύτες στον ISS ελήφθη αφού η NASA έκρινε ότι ήταν πολύ επικίνδυνο να τους επιστρέψει με την προβληματική κάψουλα της Boeing.

Το Starliner, το οποίο εκτοξεύτηκε στις 5 Ιουνίου, υπέστη συνεχείς διαρροές ηλίου, με αποτέλεσμα να αναβληθεί τέσσερις φορές η επιστροφή του.

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
ΣΥΝΑΦΗ

Έκρηξη σε χημική βιομηχανία και πετρελαιαγωγό στο Τέξας

NASA: Αστεροειδής μεγέθους «ενός σταδίου» θα πλησιάσει στις 17/9 τη Γη

Κακοκαιρία Boris: Αυξάνεται ο αριθμός των νεκρών στην Κεντρική Ευρώπη (upd)

Σεισμός 5,2 Ρίχτερ ταρακούνησε τη Ρουμανία

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα