ΑΘΗΝΑ
17:17
|
16.09.2024
Οι εγκέφαλοι των εφήβων είναι καλωδιωμένοι ώστε να επιδιώκουν την ανάληψη κινδύνου.
Κατάθλιψη
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Οι εγκέφαλοι των εφήβων είναι καλωδιωμένοι ώστε να επιδιώκουν την ανάληψη κινδύνου, σημείωσε ένας ειδικός υγείας, γεγονός που καθιστά το άτμισμα εθιστικής νικοτίνης με φίλους, την «τέλεια παγίδα».

Μια νέα μελέτη διαπίστωσε ότι οι μαθητές λυκείου της Αυστραλίας με συμπτώματα σοβαρής κατάθλιψης ή κακής ευεξίας έχουν διπλάσιες πιθανότητες να έχουν δοκιμάσει το άτμισμα. Η μελέτη διαπίστωσε επίσης ότι το ένα πέμπτο των μαθητών γυμνασίου είχε μέτρια έως σοβαρά συμπτώματα κατάθλιψης και κατέδειξε την ανάγκη έγκαιρης παρέμβασης για την ψυχική τους υγεία και το άτμισμα, ανέφερε ο Guardian επικαλούμενος τους ειδικούς της μελέτης.

Η μελέτη, η οποία δημοσιεύθηκε στο Australian and New Zealand Journal of Psychiatry, αποτέλεσε μέρος του προγράμματος πρόληψης του ατμίσματος OurFutures, με επικεφαλής το Κέντρο Matilda του Πανεπιστημίου του Σίδνεϊ. Περισσότεροι από 5.000 μαθητές ηλικίας 12 έως 14 ετών ερωτήθηκαν το 2023 για τη μελέτη, με εφήβους από 40 σχολεία σε όλη την Αυστραλία να απαντούν σε ερωτήσεις για διάφορα θέματα.

Τα θέματα αυτά περιλάμβαναν τη χρήση ναρκωτικών, το άτμισμα, πιθανή μελλοντική χρήση ναρκωτικών και θέματα ψυχικής υγείας, όπως: κατάθλιψη, άγχος, στρες και χαμηλή ευεξία.

Σύμφωνα με τη μελέτη, το 22% των ερωτηθέντων εφήβων είχε μέτρια έως σοβαρή κατάθλιψη, το 20% είχε μέτριο έως σοβαρό άγχος και το ένα τρίτο βίωσε χαμηλή ευημερία.

Η επικεφαλής ερευνήτρια αναπληρώτρια καθηγήτρια Emily Stockings δήλωσε ότι ενώ η έρευνα διαπίστωσε ότι μόλις το 8% των μαθητών είχε χρησιμοποιήσει ατμοποιητή, εκείνοι με συμπτώματα σοβαρής κατάθλιψης είχαν διπλάσιες πιθανότητες να χρησιμοποιήσουν ηλεκτρονικά τσιγάρα. Και όσοι ανέφεραν μέτρια επίπεδα στρες είχαν 74% περισσότερες πιθανότητες να έχουν δοκιμάσει να ατμίσουν, ενώ όσοι είχαν υψηλά επίπεδα στρες είχαν 64% περισσότερες πιθανότητες να έχουν δοκιμάσει να ατμίσουν.

«Για όσους είχαν χαμηλή ευημερία, ήταν 100% πιο πιθανό να ατμίσουν και όσοι είχαν υψηλό στρες ήταν 74% πιο πιθανό να ατμίσουν», δήλωσε η ίδια. «Άρα, πρόκειται για έναν πληθυσμό που ψυχικά δεν είναι πολύ καλά».

Η μελέτη δείχνει μια σαφή συσχέτιση μεταξύ ψυχικής υγείας και ατμίσματος, αλλά δεν λέει αν το άτμισμα προκαλεί κακή ψυχική υγεία ή το αντίστροφο. Η Stockings λέει ότι είναι πιθανό να είναι «αμφίδρομη» με βάση τα στοιχεία από προηγούμενες μελέτες.

Και είναι προφανές γιατί οι έφηβοι θα ήταν επιρρεπείς στο άτμισμα, πρόσθεσε, λαμβάνοντας υπόψη τα φωτεινά χρώματα, τις γεύσεις και το έξυπνο μάρκετινγκ του προϊόντος. Ωστόσο, η προσθήκη νικοτίνης στο προϊόν το έχει καταστήσει ένα αναμφισβήτητα εθιστικό ναρκωτικό.

«Η νικοτίνη είναι ένα απίστευτα αποτελεσματικό φάρμακο στον εγκέφαλο […] μόλις εισέλθει στην κυκλοφορία του αίματος χτυπάει τον εγκέφαλό σας μέσα σε δευτερόλεπτα», είπε.

Τρεις πτυχές που καθιστούν το άτμισμα την «τέλεια καταιγίδα» είναι η κοινωνική πτυχή του να το κάνεις με φίλους, η εθιστική νικοτίνη και η συμπεριφορά ανάληψης κινδύνου, εξήγησε ο Dan Hermens, καθηγητής ψυχικής υγείας και νευροβιολογίας της νεολαίας στο Πανεπιστήμιο Sunshine Coast.

Ο ίδιος εξηγεί ότι οι εγκέφαλοι των εφήβων έχουν μια «υπερβολική ανταπόκριση σε ανταμείβοντας συμπεριφορές» ή «πράγματα που παίρνουν ρίσκο». Ο εγκέφαλος μπορεί να ανταποκριθεί σε γεγονότα ανάληψης κινδύνου απελευθερώνοντας ντοπαμίνη -την ορμόνη που προκαλεί ευεξία- και οι έρευνες δείχνουν ότι η αντίδραση αυτή μπορεί να είναι δύο έως επτά φορές υψηλότερη στους εφήβους.

Ο μέσος όρος ηλικίας όσων συμμετείχαν στη μελέτη ήταν 13 ετών. Η μελέτη δεν διεξήγαγε έρευνα ούτε στα δημόσια σχολεία, γεγονός που, όπως παραδέχεται ο Στόκινγκς, δεν τους επέτρεψε να ακούσουν από τα παιδιά που είναι «τα πιο ευάλωτα, τα πιο μειονεκτικά ή τα σχολεία που έχουν τα περισσότερα προβλήματα».

«Αν θέλουμε να προσπαθήσουμε να βελτιώσουμε την ψυχική υγεία και να προσπαθήσουμε να αποτρέψουμε το άτμισμα, είναι σαφές ότι πρέπει να κάνουμε αυτά τα δύο πράγματα μαζί», πρόσθεσε.

Είναι μια κρίσιμη περίοδος για την ανάπτυξη [όταν] έχουν μόλις ξεκινήσει το λύκειο. Πρέπει να κάνουμε καλύτερη δουλειά […] για να τους υποστηρίξουμε, ώστε να μην στραφούν στο άτμισμα για να βοηθηθούν με το άγχος ή το στρες ή την κατάθλιψή τους.

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
ΣΥΝΑΦΗ

Νέα προσφυγή Νιγηριανών απέναντι στη Shell

Νέα φωταγώγηση του Ναού του Ποσειδώνα στο Σούνιο (video)

Υπόλογοι για οκτώ κακουργήματα οι κατηγορούμενοι για απάτη σε βάρος του ΕΟΠΥΥ

Διάταγμα για νέα αύξηση του στρατιωτικού προσωπικού της Ρωσίας υπέγραψε ο Πούτιν

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα