ΑΘΗΝΑ
17:20
|
16.09.2024
Οι τιμές του πετρελαίου μειώθηκαν κατά τη διάρκεια της εβδομάδας που έληξε στις 6 Σεπτεμβρίου λόγω των φόβων για ύφεση στις ΗΠΑ.
εξόρυξη πετρελαίου
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Οι τιμές του πετρελαίου μειώθηκαν κατά τη διάρκεια της εβδομάδας που έληξε στις 6 Σεπτεμβρίου λόγω των φόβων για ύφεση στις ΗΠΑ, ενώ η απόφαση των ΟΠΕΚ+ να καθυστερήσουν την προγραμματισμένη αύξηση της παραγωγής, τα ισχυρά στοιχεία για τη ζήτηση από τις ΗΠΑ και οι αβεβαιότητες σχετικά με την έκταση των μελλοντικών μειώσεων των επιτοκίων από την Ομοσπονδιακή Τράπεζα των ΗΠΑ (Fed) περιόρισαν την περαιτέρω πτώση των τιμών.

Το διεθνές αργό αναφοράς Brent διαπραγματευόταν στα 72,91 δολάρια ανά βαρέλι στις 15.06 τοπική ώρα (1206 GMT) την Παρασκευή, μειωμένο κατά περίπου 5,2% σε σχέση με την τιμή κλεισίματος των 76,91 δολαρίων το βαρέλι την περασμένη εβδομάδα.

Το West Texas Intermediate (WTI), ο αμερικανικός δείκτης αναφοράς, διαπραγματευόταν στα 69,07 δολάρια το βαρέλι την ίδια ώρα την Παρασκευή, σημειώνοντας μείωση περίπου 5,6% σε σχέση με τη συνεδρίαση της περασμένης Παρασκευής, η οποία έκλεισε στα 73,17 δολάρια το βαρέλι.

Οι τιμές του πετρελαίου είναι έτοιμες για εβδομαδιαίες απώλειες, καθώς αυξάνονται οι προσδοκίες ότι η απόφαση για την αναστολή της παραγωγής πετρελαίου στη Λιβύη θα μπορούσε να ανατραπεί.

Η Αποστολή Υποστήριξης του ΟΗΕ στη Λιβύη (UNSMIL) δήλωσε ότι φιλοξένησε ξεχωριστές συνομιλίες τη Δευτέρα στην Τρίπολη για την επίλυση της κρίσης γύρω από την Κεντρική Τράπεζα της Λιβύης. Οι συζητήσεις ολοκληρώθηκαν με μια «σημαντική κατανόηση» του τρόπου αντιμετώπισης της κρίσης και της αποκατάστασης της εμπιστοσύνης των Λίβυων και των διεθνών εταίρων στον ζωτικής σημασίας θεσμό, αποκάλυψε η UNSMIL.

Οι συμβιβασμοί αυτοί έχουν αμβλύνει τις ανησυχίες των παραγόντων της αγοράς για πιθανή έλλειψη προσφοράς, ασκώντας καθοδική πίεση στις τιμές του πετρελαίου.

Επιπλέον, τα μακροοικονομικά στοιχεία που ανακοινώθηκαν στις ΗΠΑ την Τρίτη στήριξαν τις προβλέψεις ότι η μεγαλύτερη πετρελαιοκαταναλωτική χώρα του κόσμου θα μπορούσε να εισέλθει σε ύφεση και στήριξαν τις πτωτικές κινήσεις των τιμών.

Ο δείκτης υπευθύνων προμηθειών (PMI) του Ινστιτούτου Διαχείρισης Εφοδιασμού των ΗΠΑ (ISM) για τη μεταποίηση αυξήθηκε στο 47,2 τον Αύγουστο, αλλά παρέμεινε κάτω από τις προσδοκίες της αγοράς. Ο δείκτης PMI μεταποίησης της S&P Global διαμορφώθηκε στο 47,9 τον Αύγουστο, ελαφρώς χαμηλότερα από τις εκτιμήσεις.

Μετά τα στοιχεία του PMI, τα οποία έδειξαν τη συνεχή συρρίκνωση του μεταποιητικού τομέα, η απόδοση των 10ετών κρατικών ομολόγων των ΗΠΑ υποχώρησε στο 4,83%, σημειώνοντας πτώση 9 μονάδων βάσης.

Ωστόσο, οι τιμές άρχισαν να ανακάμπτουν μετά την απόφαση της ομάδας ΟΠΕΚ+, η οποία αποτελείται από τον ΟΠΕΚ και ορισμένες χώρες παραγωγής εκτός του ΟΠΕΚ, να καθυστερήσει την αύξηση της παραγωγής που είχε αρχικά προγραμματιστεί για τον Οκτώβριο, μετά από παρατεταμένη πτώση των τιμών.

Η απόφαση τροφοδοτεί τις ανησυχίες των παραγόντων της αγοράς σχετικά με την παγκόσμια προσφορά πετρελαίου και περιόρισε την περαιτέρω πτώση των τιμών.

Εν τω μεταξύ, τα στοιχεία της Υπηρεσίας Ενεργειακών Πληροφοριών (EIA) που δημοσιεύθηκαν αργά την Πέμπτη συνέβαλαν στην άνοδο των τιμών, υποδεικνύοντας ισχυρότερη από την αναμενόμενη ζήτηση στη μεγαλύτερη πετρελαιοκαταναλωτική χώρα του κόσμου.

Σύμφωνα με τα στοιχεία, τα εμπορικά αποθέματα αργού πετρελαίου των ΗΠΑ μειώθηκαν κατά περίπου 6,9 εκατομμύρια βαρέλια στα 418,3 εκατομμύρια βαρέλια κατά την εβδομάδα που έληξε στις 30 Αυγούστου, γεγονός που ήταν μεγαλύτερο από την πρόβλεψη της αγοράς για μείωση κατά περίπου 600.000 βαρέλια.

Η αβεβαιότητα σχετικά με τις επόμενες κινήσεις της Fed όσον αφορά τα επιτόκια συνέχισε επίσης να επηρεάζει τις τιμές καθ’ όλη τη διάρκεια της εβδομάδας.

Ενώ αναμένεται ευρέως ότι η τράπεζα θα μειώσει τα επιτόκια κατά 100 μονάδες βάσης έως το τέλος του έτους, οι εκτιμήσεις για μείωση κατά 50 μονάδες βάσης τον Σεπτέμβριο ανέρχονται σε 43%.

Μια πιθανή μείωση των επιτοκίων αναμένεται να αποδυναμώσει το δολάριο ΗΠΑ και να αυξήσει τη ζήτηση για πετρέλαιο. Την Παρασκευή, ο δείκτης του δολαρίου ΗΠΑ υποχώρησε κατά 0,09% στα 101,01 στις 14.27 μ.μ. τοπική ώρα (1128 GMT), σε σύγκριση με την προηγούμενη συνεδρίαση.

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
ΣΥΝΑΦΗ

Το «πάγωμα» των αντικειμενικών αξιών εξετάζει το υπουργείο Οικονομικών

Ουγγαρία: Οριακό «όχι» στις βραχυχρόνιες μισθώσεις από το 2026 στο 6ο διαμέρισμα της Βουδαπέστης

Η Ένωση Εργαζομένων Καταναλωτών καταγγέλλει: Διαφημιστικό τρικ το «Καλάθι του μαθητή»

Βόρεια Εύβοια: Απαλλαγή ΕΝΦΙΑ για 4η χρονιά στους πυρόπληκτους Δήμους

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα