Η κυβέρνηση της Βενεζουέλας δήλωσε ότι ο υποψήφιος της αντιπολίτευσης για την προεδρία, Εντμούντο Γκονζάλες, εγκατέλειψε τη χώρα, ζητώντας άσυλο στην Ισπανία, αναφέρει το BBC.
Ο κ. Γκονζάλες κρύβεται και εκδόθηκε ένταλμα σύλληψής του μετά την αμφισβήτηση του αποτελέσματος των προεδρικών εκλογών του Ιουλίου από την αντιπολίτευση – στις οποίες το Εθνικό Εκλογικό Συμβούλιο (CNE) που ελέγχεται από την κυβέρνηση ανακήρυξε νικητή τον Νικολάς Μαδούρο.
Η αντιπρόεδρος της Βενεζουέλας Ντελσί Ροντρίγκες δήλωσε σε ανάρτησή της στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης ότι αφού «οικειοθελώς» αναζήτησε καταφύγιο στην ισπανική πρεσβεία στο Καράκας πριν από μερικές ημέρες, ο κ. Γκονζάλες ζήτησε από την ισπανική κυβέρνηση πολιτικό άσυλο.
Πρόσθεσε ότι το Καράκας είχε συμφωνήσει στο ασφαλές πέρασμά του και ότι είχε φύγει.
Ο υπουργός Εξωτερικών της Ισπανίας Χοζέ Μανουέλ Αμπαρές δήλωσε ότι ο κ. Γκονζάλες αναχώρησε από τη χώρα μετά από δικό του αίτημα και με αεροπλάνο της ισπανικής Πολεμικής Αεροπορίας.
Πρόσθεσε ότι η ισπανική κυβέρνηση είναι αφοσιωμένη στα πολιτικά δικαιώματα όλων των Βενεζουελάνων. Ο κ. Γκονζάλες θα λάβει πολιτικό άσυλο εκεί, σύμφωνα με ισπανικά μέσα ενημέρωσης.
Ένας δικηγόρος του κ. Γκονζάλες επιβεβαίωσε στο πρακτορείο ειδήσεων AFP ότι είχε φύγει από τη χώρα για την Ισπανία, αλλά δεν έδωσε περισσότερες λεπτομέρειες.
Ενώ έχει αναχωρήσει, δυνάμεις ασφαλείας στη Βενεζουέλα έχουν περικυκλώσει την πρεσβεία της Αργεντινής στην πρωτεύουσα Καράκας.
Εκεί στεγάζονται έξι πολιτικοί αντίπαλοι του προέδρου Μαδούρο. Το υπουργείο Εξωτερικών της χώρας ισχυρίστηκε ότι στο εσωτερικό σχεδιάζονταν τρομοκρατικές ενέργειες.
Η Βενεζουέλα βρίσκεται σε πολιτική κρίση από τότε που οι αρχές ανακήρυξαν τον Πρόεδρο Μαδούρο νικητή των εκλογών της 28ης Ιουλίου.
Η αντιπολίτευση ισχυρίστηκε ότι είχε αποδείξεις ότι ο κ. Γκονζάλες είχε κερδίσει με άνετη διαφορά και ανέβασε λεπτομερείς καταλογισμούς ψηφοφοριών στο Διαδίκτυο που υποδηλώνουν ότι ο κ. Γκονζάλες κέρδισε τον κ. Μαδούρο πειστικά.
Ορισμένες χώρες, συμπεριλαμβανομένων των Ηνωμένων Πολιτειών, της Ευρωπαϊκής Ένωσης και αρκετών χωρών της Λατινικής Αμερικής, αρνήθηκαν να αναγνωρίσουν τον Πρόεδρο Μαδούρο ως νικητή χωρίς το Καράκας να δημοσιοποιήσει λεπτομερή στοιχεία ψηφοφορίας.
Η κυβέρνηση του προέδρου Μαδούρο έχει κρατήσει περισσότερους από 2.400 ανθρώπους μετά τις εκλογές, δημιουργώντας αυτό που ο ΟΗΕ αποκάλεσε «κλίμα φόβου».