ΑΘΗΝΑ
13:58
|
11.10.2024
Σε έκθεση που συνέταξε για την Κομισιόν ο Μάριο Ντράγκι προτείνεται κοινός δανεισμός και τέλος στα βέτο των κρατών-μελών.
Ο πρώην πρωθυπουργός της Ιταλίας και πρώην πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, Μάριο Ντράγκι
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Ο πρώην πρωθυπουργός της Ιταλίας Μάριο Ντράγκι πρότεινε τον κοινό δανεισμό από την Ε.Ε. και το να παύσουν τα εθνικά βέτο σε μια έκθεση για την οικονομική ανταγωνιστικότητα που παρουσιάστηκε στο εκτελεστικό όργανο της Ε.Ε., προειδοποιώντας πως αν η Ευρώπη δεν αλλάξει ρότα, θα έχει έναν «αργό θάνατο».

Η 400σέλιδη έκθεση προτείνει μεταξύ άλλων μια «νέα βιομηχανική στρατηγική για την Ευρώπη», επισημαίνοντας τον επείγοντα χαρακτήρα της κατάστασης, προκειμένου η Ευρώπη να μπορέσει να αντιμετωπίσει τον διεθνή ανταγωνισμό από τις ΗΠΑ και την Κίνα. Αναφέρεται έτσι ότι «η οικονομική ανάπτυξη της ΕΕ ήταν πολύ πιο αργή από ό,τι στις ΗΠΑ τις τελευταίες δύο δεκαετίες, ενώ η Κίνα πλησιάζει ραγδαία».

Περιγράφει επίσης τα σημερινά εμπόδια στην ευρωπαϊκή ανταγωνιστικότητα συμπεριλαμβάνοντας σε αυτά:

  • Την έλλειψη δεξιοτήτων σε στρατηγικές τεχνολογίες και ικανότητα για καινοτομία.
  • Υψηλές τιμές ενέργειας.
  • Δαπανηρά ρυθμιστικά εμπόδια για τις ΜΜΕ στην Ευρώπη.

Σε συνέντευξη Τύπου που έδωσε αργότερα ο Μάριο Ντράγκι μαζί με την πρόεδρο της Κομισιόν Ούρσουλα Φον Ντερ Λάιεν τόνισε πως «η Ευρώπη ανησυχεί για την επιβράδυνση της ανάπτυξης από τις αρχές αυτού του αιώνα». Πρόσθεσε επίσης ότι «η ανάπτυξη στην ΕΕ επιβραδύνεται, λόγω μιας ισχνής αύξησης της παραγωγικότητας».

Από την πλευρά της, η πρόεδρος της Επιτροπής Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν που παρέλαβε ενώπιον της αίθουσας Τύπου την 400 σελίδων έκθεση του πρώην Ιταλού πρωθυπουργού, εξέφρασε την ικανοποίησή της, τονίζοντας ότι πολλές από τις συστάσεις που περιλαμβάνονται σε αυτήν, έχουν ήδη ενσωματωθεί στους προσανατολισμούς της νέας Επιτροπής για την επόμενη πενταετία. Η πρόεδρος της Κομισιόν, ωστόσο, δεν υιοθέτησε την ιδέα του κοινού χρέους, αντίθετα αναφέρθηκε σε «εθνικές συνεισφορές» ή νέους «ιδίους πόρους» για την τροφοδότηση του προϋπολογισμού της ΕΕ.

Τα ευρήματα της έκθεσης του Ντράγκι, που συντάχθηκε με τη βοήθεια αξιωματούχων της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, έρχονται λίγες μέρες πριν η Πρόεδρός της, Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, ορίσει τα χαρτοφυλάκια των μελών της Κομισιόν για την επόμενη πενταετή θητεία της.

«Η Ε.Ε. θα πρέπει να κινηθεί προς την τακτική έκδοση κοινών ασφαλών περιουσιακών στοιχείων για να επιτρέψει κοινά επενδυτικά σχέδια μεταξύ των κρατών μελών και να βοηθήσει στην ενοποίηση των κεφαλαιαγορών», ανέφερε η έκθεση, προτείνοντας ένα βήμα προς την αμφιλεγόμενη ιδέα των ευρωομολόγων.

Η Ε.Ε. έχει ήδη κινηθεί προς αυτή την κατεύθυνση με το Next Generation EU, ένα επενδυτικό σχέδιο πολλών εκατοντάδων δισεκατομμυρίων ευρώ που ήρθε στον απόηχο του COVID-19 – αλλά η ιδέα έχει εγείρει φόβους για επιδότηση ασθενέστερων κρατών μελών, μεταξύ των οικονομικά ισχυρότερων κρατών μελών, όπως η Γερμανία της φον ντερ Λάιεν, σημειώνει σχετικά το Euronews.

Τον Απρίλιο, ο πρώην πρωθυπουργός της Ιταλίας και πρώην πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, κάλεσε για μια «ριζική αλλαγή» εν μέσω αυξανόμενης ανησυχίας για ένα τεράστιο χάσμα παραγωγικότητας με τις ΗΠΑ, όπου τα εισοδήματα έχουν αυξηθεί δύο φορές περισσότερο από αυτά της Ε.Ε. από το 2000, όπως επισήμανε ο Ντράγκι.

Προτείνει πιο επιθετικά μέτρα ως απάντηση στις τεράστιες επιδοτήσεις πράσινης τεχνολογίας που προσφέρονται στην Κίνα και τις ΗΠΑ.

«Ένα κοινό σχέδιο για την απαλλαγή από τις εκπομπές άνθρακα και την ανταγωνιστικότητα θα μπορούσε να συνεπάγεται, σε συγκεκριμένες περιστάσεις, αμυντικά εμπορικά μέτρα για την εξισορρόπηση των όρων ανταγωνισμού σε παγκόσμιο επίπεδο και την αντιστάθμιση του κρατικού ανταγωνισμού στο εξωτερικό», ανέφερε η έκθεση.

«Η εποχή του ανοιχτού παγκόσμιου εμπορίου που διέπεται από πολυμερείς θεσμούς φαίνεται να περνάει», πρόσθεσε, δεσμευόμενος να συντονίσει τον έλεγχο των άμεσων ξένων επενδύσεων, δεδομένου των φόβων ότι η Κίνα τροφοδοτεί την τεχνογνωσία ζωτικής σημασίας για την ευρωπαϊκή καινοτομία και ασφάλεια.

Η έκθεση Ντράγκι υποστηρίζει ότι η Ευρωπαϊκή Επιτροπή πρέπει να επιδείξει περισσότερη «αυτοσυγκράτηση» στη ρύθμιση. «Η νομοθετική δραστηριότητα της Επιτροπής αυξάνεται υπερβολικά», ανέφερε, σημειώνοντας ότι περισσότερες από τις μισές μικρομεσαίες εταιρείες παραπονέθηκαν για γραφειοκρατία και ρυθμιστικά εμπόδια.

Ο Ιταλός αξιωματούχος, ο οποίος ενόσω ήταν επικεφαλής της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας είχε δεσμευτεί να κάνει «ό,τι χρειαστεί» για να σώσει το ευρώ, πρότεινε επίσης να περιοριστεί η ισχύς του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, του οργάνου που εκπροσωπεί τα κράτη μέλη και που κάποιες φορές έχει μπλοκάρει μεταρρυθμίσεις.

Η έκθεση πρότεινε «τη γενίκευση της ψηφοφορίας με ειδική πλειοψηφία σε όλους τους τομείς πολιτικής στο Συμβούλιο» και την απομάκρυνση από ένα σύστημα που επιτρέπει στις μεμονωμένες κυβερνήσεις να ασκούν βέτο σε σχέδια οικονομικής ή εξωτερικής πολιτικής.

Σημειώνεται πως τους τελευταίους μήνες, η Ουγγαρία μπλοκάρει ένα πακέτο στήριξης 50 δισ. ευρώ για την Ουκρανία και η Εσθονία έβαλε φρένο στις μεταρρυθμίσεις στον φόρο προστιθέμενης αξίας.

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
ΣΥΝΑΦΗ

Ηλεκτρικό ρεύμα: Καταργείται ή όχι το πράσινο τιμολόγιο; Τι απάντησε ο Σκυλακάκης

Η Αλγερία απέκλεισε γαλλικές εταιρείες από διαγωνισμό προμήθειας σιταριού

Και άλλο χτύπημα του Ισραήλ τραυματίζει κυανόκρανους του ΟΗΕ στον νότιο Λίβανο

ΣΥΡΙΖΑ: Επίπληξη και «κίτρινη κάρτα» από τον Νίκο Παππά στον Πέτρο Παππά

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα