ΑΘΗΝΑ
09:48
|
21.09.2024
Ο Τζέιμς Ερλ Τζόουνς, ένας σπουδαίος ηθοποιός του κινηματογράφου και του θεάτρου, πέθανε τη Δευτέρα (9/9) σε ηλικία 93 ετών.
Απεβίωσε στα 93 του ο Αμερικανός ηθοποιός, Τζέιμς Ερλ Τζόουνς
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Σε ηλικία 93 ετών έφυγε από τη ζωή ο Αμερικανός ηθοποιός, Τζέιμς Ερλ Τζόουνς, ο οποίος έγινε ευρύτερα γνωστός δανείζοντας τη φωνή τους στον χαρακτήρα του Darth Vader της κινηματογραφικής σειράς ταινιών «Ο Πόλεμος Των Άστρων» (Star Wars).

Ο ηθοποιός πέθανε τις πρώτες πρωινές ώρες της Δευτέρας (9/9) περιτριγυρισμένος από την οικογένειά του, ανακοίνωσε ο ατζέντης του Μπάρι ΜακΦέρσον.  

Ο Τζέιμς Ερλ Τζόουνς πρωταγωνίστησε σε δεκάδες ταινίες ανάμεσά τους «Ο Ξυπόλητος Τζο» (Field of Dreams), «Ο Πρίγκιπας της Ζαμούντα» (Coming To America), «Κόναν ο Βάρβαρος» ενώ δάνεισε επίσης τη φωνή του στον Μουφάσα στην ταινία κινουμένων σχεδίων «Ο Βασιλιάς των Λιονταριών». Ήταν περισσότερος γνωστός για τη χαρακτηριστικά βαρύτονη φωνή που χάρισε στον άρχοντα του Κακού, Darth Vader. Ο Μαρκ Χάμιλ, ο κινηματογραφικός γιος του Vader, Luke Skywalker, αποχαιρέτησε τον εκλιπόντα με το συγκινητικό «αναπαύσου εν ειρήνη, πατέρα» και ένα emoji με ραγισμένη καρδιά.

Κατά τη διάρκεια της καριέρας του, ο Τζόουνς κέρδισε τρία θεατρικά βραβεία Tony, δύο Emmy, ένα Grammy ενώ το 2011 τιμήθηκε με Όσκαρ για τη συνολική προσφορά του στην έβδομη Τέχνη. Το 1971 έγινε μόλις ο δεύτερος μαύρος Αμερικανός ηθοποιός, ο οποίος ήταν υποψήφιος για το Όσκαρ Α΄ Ανδρικού Ρόλου, μετά τον Σίντνεϊ Πουατιέ.

Ο Τζέιμς Ερλ Τζόουνς γεννήθηκε στις 17 Ιανουαρίου 1931, στη μικρή κοινότητα της Αρκαμπούτλα του Μισισίπι, σε μια οικογένεια με μεικτή καταγωγή από Ιρλανδούς, Αφρικανούς και Τσερόκι.

Με τη βροντερή βαρύτονη φωνή του αλλά και τη σκηνική του παρουσία, ο Τζόουνς σύντομα ξεχώρισε ως ηθοποιός ξεκινώντας καριέρα στο Μπρόντγουεϊ στα τέλη της δεκαετίας του 1950. Το κινηματογραφικό του ντεμπούτο έγινε με την κλασική κορυφαία ταινία του Στάνλεϊ Κιούμπρικ «Dr. Strangelove», όπου υποδύθηκε τον υπολοχαγό Λούθερ Ζογκ. 

Ο ηθοποιός ΛεΒαρ Μπάρτον της γνωστής σειράς επιστημονικής φαντασίας «Star Trek» απέτισε φόρο τιμής στον εκλιπόντα Τζόουνς γράφοντας πως «δεν θα υπάρξει άλλος με αυτόν τον ιδιαίτερο συνδυασμό χαρισμάτων».

Ο Κέβιν Κόσνερ, συμπρωταγωνιστής του στην ταινία «Ο Ξυπόλητος Τζο» σχολίασε: «Αυτή η βαθιά φωνή. Αυτή η ήρεμη δύναμη. Αυτή η ευγένεια που ακτινοβολούσε. Πολλά μπορούν να ειπωθούν για την κληρονομιά του και γι’ αυτό απλά θα πω ότι είμαι ευγνώμων που μέρος αυτής είναι και ‘Ο Ξυπόλητος Τζο’».

Ο Τζέιμς Ερλ Τζόουνς ήταν επίσης η φωνή του δικτύου CNN.

«Ήταν η φωνή του CNΝ και της επωνυμίας μας για πολλές δεκαετίες, μεταφέροντας μοναδικά μέσα από τη φωνή αυθεντία, χάρη και ευπρέπεια», δήλωσε στέλεχος του τηλεοπτικού δικτύου στο Hollywood Reporter.

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
ΣΥΝΑΦΗ

Εμίρ Κουστουρίτσα: Παρουσίαση ταινίας για τις διώξεις των Ορθοδόξων στην Ουκρανία

Ο καιρός σήμερα: Νεφώσεις, τοπικές βροχές ή καταιγίδες

Η πόλη αλλάζει μαζί με τη σεξουαλικότητα

Φωτιά στον ΧΥΤΑ Καρπάθου: Ήχησε το 112

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα