ΑΘΗΝΑ
02:55
|
19.09.2024
Ο πρωθυπουργός της Αυστραλίας, Άντονι Αλμπανίζι δήλωσε ότι θέλει τα παιδιά «μακριά από τα κινητά» και τα ΜΚΔ και πιο κοντά «στα γήπεδα».
Την απαγόρευση της χρήσης και πρόσβασης των ανηλίκων στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης (social media) σχεδιάζει η κυβέρνηση της Αυστραλίας
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Την απαγόρευση της χρήσης και πρόσβασης των ανηλίκων στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης (social media) σχεδιάζει η κυβέρνηση της Αυστραλίας εν μέσω ανησυχιών για το περιεχόμενο ορισμένων πλατφόρμων, όπως το Instagram και το TikTok. Επιπλέον η αυστραλιανή κυβέρνηση θεωρεί ότι η χρήση των social media έχει αρνητικές συνέπειες στη σωματική και ψυχική υγεία των παιδιών.

Ο πρωθυπουργός της Αυστραλίας, Άντονι Αλμπανίζι, ανακοίνωσε ότι η κυβέρνηση θα εισάγει δοκιμαστικά εντός των επομένων μηνών ένα πρόγραμμα επαλήθευσης ηλικιών πριν προχωρήσει στην κατάθεση νομοσχεδίου για την απαγόρευση της χρήσης των social media από ανηλίκους. Σύμφωνα με πληροφορίες ο κεντροαριστερός πρωθυπουργός της Αυστραλίας εξετάζει το ενδεχόμενο επιβολής ορίου ηλικίας (μεταξύ 14 και 16 ετών) για την πρόσβαση και χρήση των social media. Ο Άντονι Αλμπανίζι σημείωσε ότι οι περισσότεροι γονείς αγωνιούν που τα παιδιά τους χρησιμοποιούν τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης χωρίς «έναν οδικό χάρτη».

Οι γονείς θέλουν τα παιδιά μακριά από τα κινητά και μέσα στα γήπεδα. Το ίδιο θέλω κι εγώ, τόνισε ο πρωθυπουργός της Αυστραλίας μιλώντας στο δίκτυο ABC. Αρκετά πια με αυτήν την κατάσταση. Θα πάρουμε αυτά τα μέτρα, τόνισε ο Αλμπανίζι.  

Τα νέα μέτρα της κυβέρνησης συμμερίζεται επίσης ο επικεφαλής της κεντροδεξιάς αντιπολίτευσης, Πίτερ Ντάτον.

Παρόμοια νομοθετικά μέτρα κατά της πρόσβασης των ανηλίκων στα social media έχουν υιοθετήσει χώρες όπως η Κίνα, η Γαλλία και ορισμένες πολιτείες των ΗΠΑ.

Ωστόσο, υπάρχουν και αρκετοί διαφωνούντες, οι οποίοι υποστηρίζουν ότι τα εν λόγω μέτρα παραβιάζουν το δικαίωμα των νέων στην έκφραση και θέτουν σε κίνδυνο το δικαίωμα της ιδιωτικότητας.

Αναλυτές εκτιμούν εντούτοις ότι η επιβολή ηλικιακού ορίου δεν πρόκειται να βοηθήσει τους νέους που αντιμετωπίζουν προβλήματα σε κοινωνικό επίπεδο.

Για τον Ντάνιελ Άνγκους, καθηγητή στο Πανεπιστήμιο Τεχνολογίας του Κουίνσλαντ, το κυβερνητικό σχέδιο είναι «επιπόλαιο» και επειδή ανακοινώθηκε πριν καν την τελική έκθεση κοινοβουλευτικής έρευνας για τον αντίκτυπο των μέσων κοινωνικής δικτύωσης στην αυστραλιανή κοινωνία. Το σχέδιο αυτό «υπονομεύει την έρευνα και τις αρχές της συμμετοχικής δημοκρατίας και απειλεί να προκαλέσει σημαντικές αδικίες αποκλείοντας τους νέους από το να συμμετέχουν σημαντικά και υγιώς στον ψηφιακό κόσμο», δήλωσε ο ειδικός, ο οποίος ηγείται του πόλου έρευνας του πανεπιστημίου για τα ψηφιακά μέσα ενημέρωσης. Ο νόμος θα μπορούσε να ανακατευθύνει πολλά παιδιά προς «χώρους ήσσονος ποιότητας στο Ίντερνετ» «καταργώντας σημαντικά μέσα κοινωνικής διασύνδεσης», πρόσθεσε.

Διαβάστε επίσης:

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
ΣΥΝΑΦΗ

Τι θα δούμε στο Εθνικό Θέατρο τη νέα σεζόν

Αρνείται τις σχέσεις με το Ισραήλ η Σαουδική Αραβία

Το Ισραήλ ετοιμάζεται για πόλεμο με το Λίβανο, μετά το νέο κύμα εκρήξεων

Επίθεση χάκερς στην πλατφόρμα Χ

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα