ΑΘΗΝΑ
16:06
|
19.09.2024
Οργή και τριβές με την κυβέρνηση Νετανιάχου φέρεται να έχει προκαλέσει στο ισραηλινό κατεστημένο ασφαλείας η διαρροή παραποιημένων εγγράφων με φερόμενο μυστικό σχέδιο της Χαμάς.
Εικόνα από παλιότερη απελευθέρωση ομήρων από τη Λωρίδα της Γάζας
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Τα έγγραφα που υποτίθεται πως βρέθηκαν σε υπολογιστή του ηγέτη της Χαμάς, Γιάχια Σινουάρ, και τα οποία περιέγραφαν σχέδια μεταφοράς Ισραηλινών αιχμαλώτων έξω από τη Λωρίδα της Γάζας, είναι πλαστά, ανέφερε ο ισραηλινός ειδησεογραφικός ιστότοπος ynet της εφημερίδας Yedioth Ahronoth.

Το δημοσίευμα της Yedioth Ahronoth επικαλέστηκε ισραηλινούς στρατιωτικούς αξιωματούχους που δήλωσαν ότι τα έγγραφα διέρρευσαν ως μέρος μιας εκστρατείας χειραγώγησης της κοινής γνώμης, η οποία θα προσπαθούσε να ενισχύσει την εντύπωση ότι η Χαμάς και ο Σινουάρ δεν ενδιαφέρονται πραγματικά για την επίτευξη μιας συμφωνίας κατάπαυσης του πυρός.

Έρευνα ξεκίνησε ο ισραηλινός στρατός για να διαπιστωθεί ποιος χειραγώγησε τη χρήση απόρρητων εγγράφων της Χαμάς που κατασχέθηκαν στη Γάζα για να διαμορφώσει την κοινή γνώμη για το Ισραήλ.

Η γερμανική εφημερίδα Bild ήταν εκείνη που ανέφερε πως «είδε» τα έγγραφα. Με βάση το ρεπορτάζ της Bild, ακολούθησαν τις προηγούμενες μέρες δημοσιεύματα για την «αποκάλυψη» του σχεδίου της Χαμάς από τη βρετανική εφημερίδα Jewish Chronicle και μεγάλες ισραηλινές εφημερίδες όπως η Yedioth Aranoth, μέσω της οποίας τώρα τα έγγραφα διαψεύδονται, η The Times of Jerusalem, η Israel Hayom και η Jerusalem Post, με την τελευταία εφημερίδα να αναφέρει τότε ότι η Bild της δήλωσε πως δεν μπορεί να δώσει πληροφορίες για την πηγή της μα ωστόσο τα αρχεία είχαν επιβεβαιωθεί από δύο ανεξάρτητες πηγές.

Το Jewish Chronicle ισχυρίστηκε ότι αυτά τα έγγραφα, που φέρεται να κατασχέθηκαν από τον ισραηλινό στρατό στις 29 Αυγούστου, περιέγραφαν ένα σχέδιο μυστικής μεταφοράς αιχμαλώτων από τη Γάζα στην Αίγυπτο μέσω σηράγγων κάτω από τον διάδρομο Φιλαδέλφειας και με τελικό προορισμό το Ιράν. Ανέφερε επίσης πως ο Σινουάρ σχεδίαζε και τη δική του απόδραση.

Το πιο πρόσφατο δημοσίευμα της Yedioth Ahronoth, ωστόσο, διευκρίνισε ότι η Διεύθυνση Στρατιωτικών Πληροφοριών του Ισραήλ δεν είχε γνώση των εγγράφων στα οποία αναφέρεται το Jewish Chronicle.

«Ούτε το έγγραφο, ούτε η αφήγηση που αποδίδεται στον Σινουάρ, ο οποίος αποφάσισε ξαφνικά να δραπετεύσει, δεν είναι γνωστά σε κανέναν στο Ισραήλ», ανέφερε ο ειδησεογραφικός ιστότοπος επικαλούμενος στρατιωτικές πηγές.

Η Bild ανέφερε σε ένα έγγραφο που φέρεται να παρουσίασε ένας μεσαίος αξιωματούχος της Χαμάς, αλλά η Yedioth Ahronoth αναφέρει τώρα ότι ενώ το ίδιο το έγγραφο υπάρχει, το απόσπασμα που χρησιμοποιεί το γερμανικό πρακτορείο, το οποίο φέρεται να δείχνει την έλλειψη ενδιαφέροντος της Χαμάς για μια συμφωνία με το Ισραήλ είναι χαλκευμένο.

Και οι δύο αναφορές ακολουθούν τις δηλώσεις του Νετανιάχου την περασμένη εβδομάδα, πως ο ισραηλινός στρατός δεν θα αποσυρθεί από τον Διάδρομο της Φιλαδέλφειας, προσθέτοντας ότι μια τέτοια κίνηση θα επέτρεπε στη Χαμάς να μεταφέρει αιχμαλώτους έξω από τη Λωρίδα της Γάζας.

«Μεγάλη ανησυχία και οργή»

Σύμφωνα με το νεώτερο δημοσίευμα της Yedioth Ahronoth, αυτά τα παραποιημένα έγγραφα έχουν προκαλέσει «μεγάλη ανησυχία και οργή στο κατεστημένο ασφαλείας και θεωρείται ότι θα εντείνει τις εντάσεις μεταξύ αυτών και του πρωθυπουργού, Μπέντζαμιν Νετανιάχου, και των ανθρώπων του».

Ένα σημαντικό σημείο τριβής θεωρείται το αίτημα του Νετανιάχου για τον ισραηλινό στρατιωτικό έλεγχο του Διαδρόμου της Φιλαδέλφειας στα σύνορα μεταξύ της Λωρίδας της Γάζας και της Αιγύπτου.

Ο διάδρομος περιλαμβάνει τη συνοριακή διέλευση της Ράφα με την Αίγυπτο, η οποία είναι ζωτικής σημασίας για την παράδοση βοήθειας. Εκτείνεται 12,6 χιλιόμετρα από το πέρασμα Καρίμ Αμπού Σαλέμ ως τη Μεσόγειο Θάλασσα.

Ο Ισραηλινός πρωθυπουργός ισχυρίζεται ότι ο Διάδρομος είναι κρίσιμος για τις επιχειρήσεις της Χαμάς και επιμένει στη διατήρηση στρατιωτικής παρουσίας εκεί ως μέρος οποιασδήποτε συμφωνίας.

Ωστόσο, τα ισραηλινά μέσα ενημέρωσης ανέφεραν την Κυριακή, επικαλούμενα πηγές εντός του ισραηλινού στρατού, ότι δεν υπάρχει ενεργή σήραγγα που να ανήκει στην Παλαιστινιακή Αντίσταση στον Διάδρομο.

Ο σχολιαστής ασφαλείας και στρατιωτικός για το ισραηλινό Channel 12, Αμίρ Μπαρ-Σαλόμ, ανέφερε ότι ο ισραηλινός στρατός «λέει ότι μπορεί να αντέξει να αποσυρθεί από τον διάδρομο του Φιλαδέλφου».

Ανέφερε επίσης ότι συμβουλεύτηκε πολλές στρατιωτικές πηγές, ρωτώντας τους: «Υπάρχει ενεργή σήραγγα στον Διάδρομο της Φιλαδέλφειας;», λαμβάνοντας αρνητική απάντηση.

Ο διάδρομος Φιλαδέλφεια παραμένει το βασικό εμπόδιο για την επίτευξη τόσο συμφωνίας κατάπαυσης του πυρός στη Λωρίδα της Γάζας όσο και συμφωνίας ανταλλαγής κρατουμένων, ανέφερε την Παρασκευή υψηλόβαθμο στέλεχος παλαιστινιακής οργάνωσης στο Al Mayadeen.

Ο ηγέτης πρόσθεσε ότι η ισραηλινή κατοχή είναι ανένδοτη στο να μην αποσυρθεί από τον Διάδρομο κατά την πρώτη φάση της συμφωνίας, σκοπεύοντας να αναβάλει την απόσυρση στη δεύτερη φάση.

Σημείωσε επίσης ότι η Χαμάς ενημέρωσε τους διαμεσολαβητές για την κατηγορηματική της απόρριψη να επιτρέψει στις δυνάμεις κατοχής να παραμείνουν στην περιοχή κατά τις αρχικές 42 ημέρες της συμφωνίας.

Το «κόκκινο» και το «μπλε»

«Αυτό είναι ένα πολύ σοβαρό ζήτημα», είπε αξιωματούχος του ισραηλινού στρατού που γνωρίζει την έρευνα που διεξάγεται για τη διαρροή χαλκευμένων πληροφοριών στην Yedioth Aranoth. «Υπάρχουν συστήματα στο IDF και σε άλλες υπηρεσίες πληροφοριών των οποίων η δουλειά είναι να επηρεάζουν τον “Κόκκινο”, που είναι ο εχθρός, αλλά σύμφωνα με το νόμο, απαγορεύεται να προσπαθήσουμε να λειτουργήσουμε ένα τέτοιο σύστημα επιρροής, σίγουρα όχι με το χρήση απόρρητου υλικού που δεν επιτρεπόταν καθόλου να διανεμηθεί στο κοινό.

Πρόκειται για μια εκστρατεία επιρροής στο “Μπλε”, το ισραηλινό κοινό. Δεν ασχολούμαστε με πολιτική, αλλά είμαστε αποφασισμένοι να βρούμε το πρόσωπο ή το κόμμα πίσω από αυτό», αναφέρεται πως είπε ο αξιωματούχος.

Αφού το Jewish Chronicle δημοσίευσε το άρθρο που ισχυριζόταν ότι ο Σινουάρ σχεδίαζε να μεταφέρει κρυφά τους ομήρους στο Ιράν, ο δημοσιογράφος, Ίλον Πέρι, επικαλέστηκε πηγές ισραηλινών μυστικών υπηρεσιών και ισχυρίστηκε ότι μια πηγή του είπε ότι ο πραγματικός λόγος για τον οποίο η Χαμάς δεν μπορεί να απελευθερώσει ομήρους είναι ότι μόνο «20 από αυτούς έχουν μείνει ζωντανοί στη Γάζα και πολλοί από αυτούς κρατούνται με χειροπέδες γύρω από τον Σινουάρ για να λειτουργήσουν ως ανθρώπινη ασπίδα γι αυτόν», ανέφερε η Yedioth Aranoth.

Διαβάστε ακόμα:

Ωστόσο, όπως σημειώνει η Jerusalem Post, «το ισραηλινό κατεστημένο ασφαλείας αμφισβητεί αυτούς τους αριθμούς – πιστεύοντας ότι πολλοί περισσότεροι παραμένουν ζωντανοί, και τουλάχιστον, η συντριπτική πλειονότητά τους δεν είναι κοντά στον ηγέτη της Χαμάς».

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
ΣΥΝΑΦΗ

Χτύπημα σε σημαντικό κέντρο επικοινωνιών της Ουκρανίας ανέφερε η Μόσχα

«Μηδενική ανοχή» στους παραβάτες του ΚΟΚ υπόσχεται η ΕΛΑΣ

Γιατί τώρα η νέα πρόταση από το Ισραήλ για εκεχειρία και ομήρους;

SOS Μαίναλο: Αρνητική γνωμοδότηση της Διεύθυνσης Δασών Αργολίδας για τις ανεμογεννήτριες σε 4 βουνά

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα