ΑΘΗΝΑ
01:08
|
20.09.2024
Σε εξέλιξη παραμένει η μαραθώνια σύσκεψη στη Λευκωσία για την ηλεκτρική διασύνδεση Ελλάδας-Κύπρου.
Από τη σύσκεψη στο Προεδρικό Μέγαρο Λευκωσίας
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Σε εξέλιξη παραμένει η σημερινή πολύωρη σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε σήμερα στο Προεδρικό Μέγαρο στη Λευκωσία  με θέμα την ηλεκτρική διασύνδεση Κύπρου-Ελλάδας GSI, παρά την αποψινή αποχώρηση του Προέδρου της Κυπριακής Δημοκρατίας, Νίκου Χριστοδουλίδη, λόγω ανειλημμένων υποχρεώσεων.

Ερωτηθείς σχετικά χαρακτήρισε τις έως τώρα συνομιλίες «εποικοδομητικές» προσθέτοντας: «Δεν τελειώσαμε».

Ποιοι συμμετέχουν στη σύσκεψη

Η σύσκεψη συνεχίζεται με τους υπόλοιπους συμμετέχοντες, τους Kύπριους υπουργούς Ενέργειας Γ. Παναστασίου και Οικονομικών Μ. Κεραυνό, τον Ελλαδίτη ΥΠΕΝ Θ. Σκυλακάκη, τον πρόεδρο και διευθύνοντα σύμβουλο του ΑΔΜΗΕ Μ. Μανουσάκη και εκπροσώπους της γαλλικής Nexans που ανέλαβε να κατασκευάσει το καλώδιο.

Σε προηγούμενες δηλώσεις του ο Κύπριος Κυβερνητικός Εκπρόσωπος ανέφερε μεταξύ άλλων, ότι η σημασία του έργου της ηλεκτρικής διασύνδεσης Κρήτης – Κύπρου τόσο ως στρατηγικό έργο όσο και ως προς την οικονομική του διάσταση και ως προς τον ρόλο που μπορεί να διαδραματίσει στον ενεργειακό σχεδιασμό της χώρας μας και της ΕΕ είναι αδιαμφισβήτητη.

Τι ζητούν Λευκωσία και Αθήνα

Σύμφωνα με πληροφορίες της εφημερίδας Η Καθημερινή Κύπρου, στη σύσκεψη η κυπριακή πλευρά αναμένεται να θέσει και άλλα ζητήματα πέρα από τις ανησυχίες που υπάρχουν για το έργο. Ειδικότερα αναφέρεται πως η κυπριακή στάση καθορίσθηκε σε σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε το πρωί της Τρίτης χωρίς να γίνουν γνωστές περισσότερες λεπτομέρειες. Ωστόσο σύμφωνα από διαρροές και εκτιμήσεις η κυπριακή πλευρά θα κινηθεί στην οικονομική πτυχή του έργου ζητώντας απαντήσεις για την βιωσιμότητά του ζήτημα που τίθεται επιτακτικά από το Υπουργείο Οικονομικών. Τη σύσκεψη θα απασχολήσει η ανησυχία της Λευκωσίας για το αποτύπωμα του έργου στους καταναλωτές θέμα για το οποίο υπάρχει η κατ’ αρχήν συμφωνία της προπερασμένης Δευτέρας για άντληση ενός ποσού €100 εκατ. από το Ταμείο Ρύπων.

Θεωρείται επίσης βέβαιο πως η κυπριακή πλευρά θα ζητήσει απαντήσει για τις ανησυχίες που διατυπώνει στο κομμάτι του γεωπολιτικού ρίσκου βάζοντας στο τραπέζι και άλλα θέματα που έχουν ενοχλήσει τη Λευκωσία και έχουν να κάνουν με δημόσιες τοποθετήσεις πολιτικών παραγόντων και άλλων στην Αθήνα. Μια από αυτές αφορούν τον Διευθύνοντα Σύμβουλο του ΑΔΜΗΕ ο οποίος τελεσιγραφικά είχε απειλήσει με ναυάγιο του έργου εάν η ΡΑΕΚ δεν άλλαζε την απόφασή της για την ανάκτηση εξόδων.

Σε ό,τι αφορά τη στάση της Ελλάδας, θεωρείται πως έχει έντονο ενδιαφέρον για το έργο διασύνδεσης Κύπρου-Κρήτης και πως η επίσκεψη του Θ. Σκυλακάκη στη Λευκωσία το αποδεικνύει. Σύμφωνα με δημοσιογραφικές πληροφορίες, η Αθήνα επιδιώκει η σύσκεψη να βγάλει μια τελική απόφαση. Πάντως στη Λευκωσία μεταξύ άλλων προκαλεί εκνευρισμό το ύφος των δημόσιων τοποθετήσεων της ελληνικής πλευράς και δη του υπουργού Περιβάλλοντος και Ενέργειας.

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
ΣΥΝΑΦΗ

Απαγόρευση καπνίσματος και σε εξωτερικούς χώρους σχεδιάζει η Ε.Ε.

Η Ε.Ε. θα δώσει 10 δισ. ευρώ στους πλημμυροπαθείς της κεντρικής Ευρώπης

Πόντιος Πιλάτος μεταξύ Ελλάδας και Τουρκίας ο Στόλτενμπεργκ

Δημοσκόπηση MRB: Νίκη Κασσελάκη αλλά στην πέμπτη θέση ο ΣΥΡΙΖΑ

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα