ΑΘΗΝΑ
13:53
|
11.10.2024
Αν και συντασσόταν με την Apple στην υπόθεση των μη καταβληθέντων 13 δισ. ευρώ, η Ιρλανδία θα σεβαστεί την απόφαση του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου.
Οι εγκαταστάσεις της Apple στο Κορκ της Ιρλανδίας
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Η Apple διατάχθηκε να πληρώσει στην Ιρλανδία 13 δισεκατομμύρια ευρώ απλήρωτων φόρων από το ανώτατο δικαστήριο της Ευρώπης, το οποίο έβαλε τέλος σε μια οκταετή διαμάχη.

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή κατηγόρησε την Ιρλανδία ότι παρείχε στην Apple παράνομα φορολογικά πλεονεκτήματα το 2016.

Η ιρλανδική κυβέρνηση δήλωσε ότι θα σεβαστεί την απόφαση, αν και συντασσόταν με την Apple στην υπόθεση.

Η Apple δήλωσε απογοητευμένη με την απόφαση και κατηγόρησε την Ευρωπαϊκή Επιτροπή ότι «προσπαθεί να αλλάξει αναδρομικά τους κανόνες».

Μια ξεχωριστή απόφαση του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου (ECJ) την Τρίτη περάτωσε επίσης μια μακροχρόνια υπόθεση με την Google, με την εταιρεία να καταδικάζεται να πληρώσει πρόστιμο 2,4 δισ. ευρώ για κατάχρηση της δεσπόζουσας θέσης της στην αγορά.

Η επικεφαλής της αντιμονοπωλιακής νομοθεσίας της Ε.Ε., Μαργκρέτε Βεστάγκερ χαιρέτισε και τις δύο αποφάσεις. «Σήμερα είναι μια τεράστια νίκη για τους Ευρωπαίους πολίτες και τη φορολογική δικαιοσύνη», είπε.

Στην υπόθεση της Apple, το ΔΕΚ δήλωσε πως «αποφαίνεται οριστικά για το θέμα και επιβεβαιώνει την απόφαση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής του 2016: Η Ιρλανδία χορήγησε στην Apple παράνομη διευκόλυνση, την οποία η Ιρλανδία καλείται να ανακτήσει».

Η απόφαση βάζει τέλος σε μια μακρά νομική διαδικασία.

Η αρχική απόφαση κάλυπτε την περίοδο από το 1991 έως το 2014 και αφορούσε τον τρόπο φορολογικής μεταχείρισης των κερδών που δημιουργήθηκαν από δύο θυγατρικές της Apple με έδρα την Ιρλανδία.

Αυτές οι φορολογικές ρυθμίσεις κρίθηκαν παράνομες επειδή άλλες εταιρείες δεν μπόρεσαν να αποκτήσουν τα ίδια πλεονεκτήματα.

Ανετράπη από το κατώτερο δικαστήριο του ΔΕΚ το 2020 μετά από έφεση της Ιρλανδίας.

Ωστόσο, αυτή η ετυμηγορία έχει πλέον ακυρωθεί από το ανώτερο δικαστήριο, το οποίο είπε ότι η απόφαση εκείνη έφερε νομικά λάθη.

Η Apple ανέφερε σε ανακοίνωσή της: «Αυτή η υπόθεση δεν αφορούσε ποτέ πόσο φόρο πληρώνουμε, αλλά σε ποια κυβέρνηση καλούμαστε να τους πληρώσουμε. Πάντα πληρώνουμε όλους τους φόρους που οφείλουμε όπου κι αν δραστηριοποιούμαστε και ποτέ δεν υπήρξε ειδική συμφωνία.

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή προσπαθεί να αλλάξει αναδρομικά τους κανόνες και να αγνοήσει ότι, όπως απαιτείται από το διεθνές φορολογικό δίκαιο, το εισόδημά μας υπόκειται ήδη σε φόρους στις ΗΠΑ.

Είμαστε απογοητευμένοι με τη σημερινή απόφαση καθώς προηγουμένως το Γενικό Δικαστήριο εξέτασε τα γεγονότα και ακύρωσε κατηγορηματικά αυτή την υπόθεση», πρόσθεσε η Apple.

Τα άσχημα νέα για την Apple έρχονται μια μέρα αφότου ο τεχνολογικός γίγαντας κυκλοφόρησε τη νέα του σειρά iPhone 16.

Η απόφαση του ΔΕΚ σημαίνει ότι η Ιρλανδία θα πρέπει να ανακτήσει τους χαμένους φόρους από την Apple – κάτι που το Δουβλίνο έχει περάσει χρόνια νομικών διαμάχων προσπαθώντας να αποφύγει.

Η ιρλανδική κυβέρνηση υποστήριξε ότι η Apple δεν θα έπρεπε να επιστρέψει τους φόρους, θεωρώντας προτιμότερο το να γίνει η χώρα ελκυστική για μεγάλες εταιρείες.

Η Ιρλανδία, η οποία έχει έναν από τους χαμηλότερους εταιρικούς φορολογικούς συντελεστές στην Ε.Ε., είναι η βάση της Apple για την Ευρώπη, τη Μέση Ανατολή και την Αφρική.

Αν και οι συντελεστές εταιρικού φόρου για τις επιχειρήσεις καθορίζονται σε εθνικό επίπεδο και δεν υπόκεινται στη δικαιοδοσία της Ε..Ε, ωστόσο η τελευταία έχει εκτεταμένες εξουσίες για τη ρύθμιση των κρατικών ενισχύσεων και σε αυτήν την περίπτωση, υποστήριξε ότι εφαρμόζοντας πολύ χαμηλούς φορολογικούς συντελεστές στην Apple, η Ιρλανδία χορηγούσε ουσιαστικά μια άδικη επιδότηση.

Το ανώτατο δικαστήριο της Ευρώπης αποφάσισε επίσης ότι η Google πρέπει να πληρώσει πρόστιμο 2,4 δισεκατομμυρίων ευρώ για κατάχρηση της κυριαρχίας της στην αγορά των υπηρεσιών σύγκρισης προϊόντων.

Ο τεχνολογικός γίγαντας είχε προσφύγει κατά του προστίμου, το οποίο είχε αρχικά επιβληθεί από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή το 2017.

Η Google δήλωσε απογοητευμένη με την απόφαση και επεσήμανε ότι έκανε αλλαγές το 2017 για να συμμορφωθεί με την απόφαση της Επιτροπής.

Εκείνο το πρόστιμο ήταν το μεγαλύτερο που είχε επιβάλει ως τότε η Επιτροπή – αν και ένα χρόνο αργότερα επέβαλε στην Google ένα ακόμη μεγαλύτερο πρόστιμο 4,3 δισεκατομμυρίων ευρώ λόγω ισχυρισμών ότι χρησιμοποιούσε το λογισμικό Android για την άδικη προώθηση των εφαρμογών της.

Διαβάστε ακόμα:

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
ΣΥΝΑΦΗ

Ηλεκτρικό ρεύμα: Καταργείται ή όχι το πράσινο τιμολόγιο; Τι απάντησε ο Σκυλακάκης

Η Αλγερία απέκλεισε γαλλικές εταιρείες από διαγωνισμό προμήθειας σιταριού

Και άλλο χτύπημα του Ισραήλ τραυματίζει κυανόκρανους του ΟΗΕ στον νότιο Λίβανο

ΣΥΡΙΖΑ: Επίπληξη και «κίτρινη κάρτα» από τον Νίκο Παππά στον Πέτρο Παππά

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα