ΑΘΗΝΑ
21:35
|
17.09.2024
Η Ράντου αναφέρθηκε στις δυσκολίες που αντιμετωπίζει όχι μόνο το άτομο που υποφέρει από άνοια αλλά και η οικογένειά του.
Ελένη Ράντου
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Στις μεγάλες δυσκολίες που αντιμετωπίζει σε προσωπικό επίπεδο η γνωστή ηθοποιός Ελένη Ράντου σε σχέση με τα σοβαρά προβλήματα υγείας που αντιμετωπίζει η μητέρας της λόγω άνοιας αναφέρθηκε στην τηλεοπτική εκπομπή της ΕΡΤ, «Στούντιο 4».

Η Ελένη Ράντου εξήγησε πως η σοβαρή αυτή ασθένεια την έχει «διαλύσει» καθώς νιώθει συχνά αβοήθητη και αδύναμη να συμβιβαστεί με τη συνεχή επιδείνωση της κατάστασης της μητέρας της επειδή, όπως τονίζει, «κάθε νέα φάση της ασθένειας είναι πιο δύσκολη από την προηγούμενη».

Σε άλλο σημείο ανέφερε πως προσπαθεί να βρει καταφύγιο δουλεύοντας συνεχώς, δίχως βεβαίως αυτό να είναι λύση στο ζήτημα.

«Οι άνθρωποι που φροντίζουν ανθρώπους με άνοια, υποφέρουν πάρα πολύ. Επιβαρύνεται πάρα πολύ η καθημερινότητά τους. Είναι αβάσταχτη ασθένεια. Είναι επικίνδυνα τα πάντα. Ακινητοποιείσαι οικονομικά, ψυχολογικά, σωματικά… Είμαστε πολύ μόνοι!

Τα χρήματα που χρειάζεται να δώσω, δεν δικαιολογούνται πουθενά, κανένα ταμείο δεν στα γράφει. Θα ήθελα να προτείνω να έχουμε μια φορολογική ελάφρυνση, να μας περνάνε τα έξοδα» ανέφερε δημοσιοποιώντας τα ανάλογα προβλήματα που περνούν χιλιάδες οικογένεια, μέλη των οποίων υποφέρουν από άνοια.

«Είναι 7 χρόνια και ακόμα πηγαίνω και βλέποντας την κατάσταση και λυγίζω… Η φθορά είναι πολύ άγριο πράγμα» είπε χαρακτηριστικά.

Τι είναι η άνοια

Με τον όρο άνοια (Dementia) χαρακτηρίζεται μια κατάσταση κατά την οποία αναπτύσσονται συμπτώματα εξασθένησης των νοητικών λειτουργιών, όπως για παράδειγμα στη μνήμη, στο λόγο, στην αντίληψη ή στην κρίση.

Ισοδύναμες ονομασίες είναι το «ανοϊκή συνδρομή» και το «μείζονα νευρογνωστική διαταραχή» (Major Neurocognitive Disorder).

Τα συμπτώματα αυτά θα πρέπει να είναι αρκετά έντονα ώστε να επηρεάζουν την καθημερινότητα και την ικανότητα για ανεξάρτητη διαβίωση. Το κριτήριο αυτό είναι σημαντικό, καθώς βοηθά στη διάκριση της άνοιας από άλλες καταστάσεις.

Όπως επισημαίνει ο νευρολόγος Ανδρέας Μούστρης, ο όρος «άνοια» δεν αναφέρεται σε μία συγκεκριμένη νοσολογική οντότητα, αλλά σε ένα σύνολο συμπτωμάτων, τα οποία μπορεί να οφείλονται σε διαφορετικά αίτια, με κοινό χαρακτηριστικό την προσβολή των περιοχών του εγκεφάλου που εμπλέκονται στις γνωστικές λειτουργίες.

Υπάρχουν πολλά είδη άνοιας, όπως υπάρχουν και καταστάσεις που μπορούν να τη μιμηθούν.  Συχνά τα συμπτώματα δεν περιορίζονται στις νοητικές λειτουργίες, αλλά επεκτείνονται και στη διάθεση, στη συμπεριφορά ή στην κινητικότητα.  Τα γνωστικά συμπτώματα μπορεί να προηγούνται ή να έπονται των υπολοίπων.

Η άνοια αφορά περίπου το 1% του πληθυσμού στην ηλικία των 65. Ακολούθως, σχεδόν διπλασιάζεται κάθε πέντε χρόνια, φθάνοντας περίπου το 40% στην ηλικία των 90.

Υπολογίζεται επίσης πως ένα στα 14 άτομα ηλικίας άνω των 60, έχει κάποιας μορφής άνοια.Η πιθανότητα που έχει ένα άτομο 65 ετών για μελλοντική ανάπτυξη άνοιας, υπολογίζεται στο 20% για τις γυναίκες και στο 17% για τους άνδρες. Η διαφορά αυτή οφείλεται κυρίως στο ότι οι γυναίκες ζουν περισσότερο από τους άνδρες.

Περίπου 6 εκατομμύρια άτομα έπασχαν από άνοια σε όλη την υφήλιο το 2010.  Ο αριθμός αυτός αναμένεται να αγγίξει τα 65 εκατομμύρια το 2030 και τα 115 εκατομμύρια το 2050.

Στην Ελλάδα εκτιμάται ότι υπάρχουν πάνω από 150.000 άτομα με κάποιας μορφής άνοια. Η νόσος Alzheimer είναι μακράν η πιο συχνή μορφή άνοιας, συνιστώντας περίπου το 60% όλων των περιστατικών.

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
ΣΥΝΑΦΗ

Επίθεση κρατικής τρομοκρατίας η επίθεση του Ισραήλ στο Λίβανο λέει ο Σνόουντεν

Νέο έγκλημα σε βάρος εργατών η φωτιά στη Motor Oil, λέει το ΚΚΕ

Αναζητούν ύποπτο εμπρηστή που άναψε φωτιά στη βουλή της Ρουμανίας

Ισραηλινή υβριδική επίθεση στο Λίβανο: Τουλάχιστον 9 νεκροί και 2.800 τραυματίες από εκρήξεις βομβητών, pagers (upd)

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα