ΑΘΗΝΑ
17:48
|
19.09.2024
Υπογράφηκαν σήμερα στη Βαγδάτη 14 μνημόνια κατανόησης μεταξύ Ιράν και Ιράκ σε τομείς όπως το εμπόριο, ο τουρισμός, η γεωργία αλλά και τα ΜΜΕ.
Οι δύο ηγέτες χαμογελούν μετά την υπογραφή των συμφωνιών
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Στην υπογραφή 14 μνημονίων κατανόησης σε τομείς αμοιβαίου ενδιαφέροντος όπως αυτοί του τουρισμού, της εκπαίδευσης, του εμπορίου, της γεωργίας, της πολιτιστικής συνεργασίας, του αθλητισμού, των Μέσων Μαζικής Ενημέρωσης και των τηλεπικοινωνιών προχώρησαν σήμερα στη Βαγδάτη οι αντιπροσωπείες Ιρανών και Ιρακινών αξιωματούχων με επικεφαλής τον Ιρανό Πρόεδρο Μασούντ Πεζεσκιάν που ξεκίνησε σήμερα τριήμερη επίσημη επίσκεψη στο Ιράκ και τον Ιρακινό πρωθυπουργό Μοχάμεντ Σία αλ Σουντάνι.

Σε σχετική ανακοίνωσή του το γραφείο του Ιρακινού πρωθυπουργό τόνισε πως η υπογραφή των 14 μνημονίων είναι «σημείο εκκίνησης της διεύρυνσης της διμερούς συνεργασίας».

Ο Ιρανός Πρόεδρος Μ. Πεζεσκιάν (από αριστερά) και ο Ιρακινός πρωθυπουργός Μοχάμεντ Σία αλ Σουντάνι (από δεξιά)

Ο Ιρανός Πρόεδρος από την μεριά του που είχε επισκεφθεί νωρίτερα το μνημείο που στήθηκε στη Βαγδάτη προς τιμήν του δολοφονηθέντος από τις ΗΠΑ Ιρανού στρατηγού Κασέμ Σολεϊμανί στις 3 Ιανουαρίου 2020, πως συζήτησε με τον Ιρακινό πρωθυπουργό «στρατηγικά και μακροπρόθεσμα σχέδια που θα οδηγήσουν στην μεγαλύτερη συνεργασία μεταξύ των δύο χωρών». «Εάν είμαστε μαζί, θα αποφύγουμε να πέσουμε στη φωτιά» πρόσθεσε με νόημα.

Λίγες μέρες πριν την έναρξη της επίσκεψης του Ιρανού Προέδρου στο Ιράκ (που είναι η πρώτη με αυτή την ιδιότητα στο εξωτερικό) το πρακτορείο Reuters μετέδωσε πως τείνουν προς ολοκλήρωση οι διαπραγματεύσεις ΗΠΑ-Ιράκ για την απομάκρυνση των 2.500 Αμερικανών στρατιωτών που απομένουν στο ιρακινό έδαφος ενώ το βράδυ της Τρίτης, 10 Σεπτεμβρίου, εκτοξεύτηκαν δύο ρουκέτες προς το στρατόπεδο Camp Victory όπου παραμένουν Αμερικανοί στρατιώτες και το οποίο βρίσκεται κοντά στο διεθνές αεροδρόμιο της Βαγδάτης δίχως να αναφερθούν σοβαρές υλικές ζημιές ή θύματα.

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
ΣΥΝΑΦΗ

Νεκροί δύο Ισραηλινοί στρατιώτες και εννιά τραυματίες από επιθέσεις της Χεζμπολάχ

Το σχολείο Ius Scholae και τα ξενοφοβικά αντανακλαστικά της κυβέρνησης Μελόνι

Διάγγελμα Νασράλα μετά το διπλό κύμα εκρήξεων στον Λίβανο (live)

Σερ Τζαμπατζής ο Κιρ Στάρμερ, λένε στη Βρετανία, μετά τα ακριβά δώρα ενόψει λιτότητας

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα