ΑΘΗΝΑ
03:30
|
27.06.2026
Κατά 0,25% μειώνει το βασικό της επιτόκιο, που διαμορφώνεται τώρα τώρα στο 3,5%, η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα.
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Σε μείωση του βασικού της επιτοκίου κατά 0,25% προχώρησε, όπως αναμενόταν, η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα, με αποτέλεσμα το επιτόκιο καταθέσεων (βασικό επιτόκιο) να διαμορφωθεί στο 3,5%.

Όπως ανακοίνωσε η ΕΚΤ, η απόφασή της αυτή στηρίζεται στην επικαιροποιημένη αξιολόγηση του Διοικητικού Συμβουλίου σχετικά με τις προοπτικές του πληθωρισμού, τη δυναμική του υποκείμενου πληθωρισμού και την ισχύ της μετάδοσης της νομισματικής πολιτικής, και έκρινε ότι είναι πλέον σκόπιμο να γίνει ένα ακόμα βήμα για τη συγκράτηση του βαθμού περιορισμού της νομισματικής πολιτικής.

Επίσης η ΕΚΤ μειώνει το επιτόκιο για τις πράξεις κύριας αναχρηματοδότησης στο 3,65% και της οριακής αναχρηματοδότησης στο 3,9%.

Παράλληλα η ΕΚΤ ανακοίνωσε ότι σταματάει πλέον να επανεπενδύει τα ομόλογα που έχει αποκτήσει στο πλαίσιο του προγράμματος ποσοτικής χαλάρωσης, μετά τη λήξη τους.

Το σκεπτικό της απόφασης και τις επόμενες κινήσεις στο μέτωπο της νομισματικής πολιτικής θα εξειδικεύσει σε δεύτερο χρόνο η πρόεδρος της ΕΚΤ, Κριστίν Λαγκάρντ.

Διαβάστε ακόμα:

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
ΣΥΝΑΦΗ

Ορατός ο κίνδυνος επαναφοράς του εμφυλίου στον Λίβανο λέει βουλευτής της Χεζμπολάχ

Είμαι ένοχος, είπε ο Τζον Μπόλτον στους δικαστές

Αναφορές για διαδηλώσεις κατά της Χαμάς στη Γάζα

Συμφωνία πλαίσιο Ισραήλ-Λιβάνου για… μικρή αποχώρηση Ισραηλινών στρατιωτών

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα