ΑΘΗΝΑ
01:20
|
20.09.2024
Ο γραμματέας του ΜέΡα25 από την 88η ΔΕΘ ανέλυσε τη σημερινή κατάσταση σε Ελλάδα και Ευρώπη με κεντρικό άξονα: «Μπορούν τα πράγματα να πάνε αλλιώς».
H Μαριάνα Τσίχλη και ο Γιάνης Βαρουφάκης στην 88η ΔΕΘ
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Για την «Ελλάδα των μεγάλων παραδόξων», των γεμάτων κρατικών ταμείων που δεν αποτρέπουν αλλά εντείνουν την κοινωνική εξαθλίωση και για την «ανάπτυξη της υπανάπτυξης» μίλησε από τη Θεσσαλονίκη λόγω της 88ης ΔΕΘ ο γραμματέας του ΜέΡΑ25, Γιάνης Βαρουφάκης. Την ομιλία της ενωτικής πρωτοβουλίας ΜέΡΑ25|Ανατρεπτική Οικολογική Αριστερά, άνοιξε χθες 11/9 η συγγραμματέας της Λαϊκής Ενότητας-Ανυπότακη Αριστερά, Μαριάνα Τσίχλη.

«Ζούμε σε μια κοινωνία που ζει από τα ελάχιστα έτοιμα που της απέμειναν, τα οποία φθίνουν ραγδαία, και για αυτό εξαρτάται πλήρως από εισαγόμενα επενδυτικά κεφάλαια» ανέφερε ο κ. Βαρουφάκης μεταξύ άλλων εξηγώντας πως οι επενδύσεις που γίνονται δεν είναι παραγωγικές αλλά μόνο ευκαιρίες για τα αρπακτικά να αποθησαυρίσουν τεράστια κέρδη σε φορολογικούς παραδείσους (αγοράζοντας από κόκκινα δάνεια μέχρι νοσοκομεία και υποδομές και από αγροτική γη για να βάλουν φωτοβολταϊκά μέχρι καλά τουριστικά φιλέτα που εκμεταλλεύονται με μισθούς γαλέρας).

Για την Ευρωπαϊκή Ένωση ο Γιάνης Βαρουφάκης είπε πως βουλιάζει ολοταχώς βαθύτερα στην οικονομική, τεχνολογική, πολιτική και ηθική απαξία, αποδομώντας το πόρισμα Ντράγκι που είναι αδύνατον πλέον να εφαρμοστεί. Εξήγησε πως ούτε η Γερμανία, ούτε η Γαλλία, ούτε η Βρετανία προσφέρουν παράδειγμα προς μίμηση για την ελληνική Ανατρεπτική Οικολογική Αριστερά ενώ τόνισε ξανά πως η Ε.Ε. μετατρέπεται από πρότζεκτ ειρήνης σε Ευρωπαϊκή Πολεμική Ένωση ακολουθώντας πιστά τις εντολές ΗΠΑ και ΝΑΤΟ, στη συνεχιζόμενη γενοκτονία στην Παλαιστίνη, στον πόλεμο στην Ουκρανία αλλά και στον νέο ψυχρό πόλεμο που εντείνεται με την Κίνα.

Οι προτάσεις ρήξης με την ολιγαρχία:

  • Σπάσιμο των καρτέλ της ενέργειας και των σουπερμάρκετ
  • 
Κατάργηση του «Ηρακλή» και διώξιμο των funds
  • Διπλασιασμός κονδυλίων για δημόσια σχολεία και νοσοκομεία
  • 
Δημιουργία δημόσιου, δωρεάν συστήματος ψηφιακών συναλλαγών

Ο γραμματέας του ΜέΡΑ25 αναφέρθηκε στα τεκταινόμενα στην κεντροαριστερά χαρακτηρίζοντας «πολιτικό θρίαμβο της ολιγαρχίας το απέραντο πρωινάδικο που παριστάνει την Αντιπολίτευση στη σημερινή Βουλή». Εξήγησε πως το σήριαλ της κεντροαριστεράς όχι μόνο δεν είναι αντίπαλο δέος στον εσμό της κερδοσκοπικής ιδιωτικοποίησης των πάντων αλλά αντίθετα είναι εφεδρικοί στυλοβάτες του καταστρεπτικού εγχειρήματος της εξουσίας που ερημοποιεί την χώρα.

Ο Γιάνης Βαρουφάκης είπε κλείνοντας, πως ο λόγος ύπαρξης της συμμαχίας ΜέΡΑ25|Ανατρεπτική Οικολογική Αριστερά είναι να εξηγεί απλά και κατανοητά τι συμβαίνει στη χώρα, να καταθέτει ειλικρινείς, άμεσα εφαρμόσιμες προτάσεις αλλά και να είναι το ζωντανό παράδειγμα ανιδιοτελών αγωνιστών που λειτουργούν ενωτικά, χωρίς έπαρση. Για τους ανθρώπους, όχι για τα αξιώματα.

Τέλος, η Μαριάνα Τσίχλη (ΛΑΕ-ΑΑ) είπε: Οι συνεχείς απώλειες πραγματικού εισοδήματος για τους φτωχότερους, οι κακοπληρωμένες δουλειές, η μετανάστευση, η συνεχιζόμενη χρεοκοπία του κράτους και της κοινωνίας δεν είναι μονόδρομος. Χρειάζεται όμως να σηκωθεί ξανά στα πόδια του το κοινωνικό κίνημα και να διεκδικήσει, χρειάζεται πολιτική αντιπολίτευση με κέντρο την αριστερά που δεν θα υποταχθεί στο συστημικό πλαίσιο, αλλά και δεν θα παραμένει απλός θεατής. Χρειάζεται ενότητα, μαζί με ριζοσπαστική και ρεαλιστική πρόταση για τα άμεσα ζητήματα των εργαζομένων και της νεολαίας. Για αυτό εμείς προχωράμε, απευθύνοντας πρόταση σε άλλες δυνάμεις της αριστεράς και πρώτα από όλα, στον ευρύ κόσμο της πολιτικής και κοινωνικής αριστεράς, που δεν θέλει να μένει εγκλωβισμένος σε συστημικές πολιτικές προτάσεις, στον κόσμο του κινήματος, στον κόσμο που αναζητά διέξοδο. Το επόμενο διάστημα θα δείτε πολλή δουλειά από την Ενωτική Πρωτοβουλία, με ανοιχτές εκδηλώσεις, κινηματικές παρεμβάσεις, προγραμματικές επεξεργασίες, με αλληλεπίδραση με αυτό τον κόσμο.

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
ΣΥΝΑΦΗ

Απαγόρευση καπνίσματος και σε εξωτερικούς χώρους σχεδιάζει η Ε.Ε.

Η Ε.Ε. θα δώσει 10 δισ. ευρώ στους πλημμυροπαθείς της κεντρικής Ευρώπης

Πόντιος Πιλάτος μεταξύ Ελλάδας και Τουρκίας ο Στόλτενμπεργκ

Δημοσκόπηση MRB: Νίκη Κασσελάκη αλλά στην πέμπτη θέση ο ΣΥΡΙΖΑ

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα