ΑΘΗΝΑ
12:09
|
18.09.2024
Σε εξέλιξη επικίνδυνα μαγειρέματα για πυραύλους μεγάλου βεληνεκούς στην Ουκρανία. οι ΗΠΑ διέψευσαν, ότι άλλαξαν πολιτική στο θέμα, ενώ ο Καναδάς έδωσε τις ευλογίες του.
Χάρτης Ουκρανίας
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Στο φόντο αυξημένης διπλωματικής και πολιτικής  κινητικότητας που αναπτύσσεται τα τελευταία 24ωρα με επίκεντρο το σχεδιασμό κλιμάκωσης των επιθέσεων της Ουκρανίας στην Ρωσία με τη χρήση πυραύλων μεγάλου βεληνεκούς, ο Λευκός Οίκος έβγαλε απόψε ανακοίνωση επιχειρώντας να διασκεδάσει τις εντυπώσεις.

«Οι ΗΠΑ δεν σχεδιάζουν να ανακοινώσουν καμία νέα πολιτική για την Ουκρανία και τη χρήση πυραύλων μεγάλου βεληνεκούς» ανέφερε η ανακοίνωση.

Τζον Κίρμπι

Ο εκπρόσωπος του Συμβουλίου Ασφαλείας του Λευκού Οίκου, Τζον Κίρμπι, μιλώντας απόψε σε δημοσιογράφους τόνισε:

«Δεν υπάρχει καμία αλλαγή στην άποψή μας για την πρόβλεψη να δοθούν στην Ουκρανία δυνατότητες για τη χρήση πυραύλων μεγάλου βεληνεκούς εντός της Ρωσίας».

Ο Κίρμπι πρόσθεσε πως οι ΗΠΑ υπολογίζουν σοβαρά τις προειδοποιήσεις του Ρώσου Προέδρου Βλαντίμιρ Πούτιν πως θα θεωρούσε πως η Δύση επεμβαίνει άμεσα στη σύγκρουση εάν η Ουκρανία χρησιμοποιήσει πυραύλους μεγάλου βεληνεκούς σε βάρος της Ρωσίας. Ο Κίρμπι υπενθύμισε πως η θέση αυτή του Ρώσου Προέδρου δεν είναι νέα αλλά  γνωστή.

Απόψε η συνάντηση Μπάιντεν-Στάρμερ με επίκεντρο την Ουκρανία

Οι εξηγήσεις αυτές δόθηκαν λίγο πριν την συνάντηση του Αμερικανού Προέδρου Τζο Μπάιντεν με τον Βρετανό πρωθυπουργό Κιρ Στάρμερ αργότερα στον Λευκό Οίκο στην Ουάσιγκτον. Η εξέλιξη αυτή δρομολογείται μετά την συνάντηση των υπουργών Εξωτερικών ΗΠΑ, Άντονι Μπλίνκεν, και Βρετανίας Ντέιβιντ Λάμι στο Κίεβο όπου συνάντησαν μεταξύ άλλων και τον Ουκρανό Πρόεδρο Βολοντίμιρ Ζελένσκι.

Ο Τζον Κίρμπι δήλωσε απόψε πως δεν θα γίνουν δημόσιες δηλώσεις από τους Μπάιντεν-Στάρμερ μετά τη συνάντησή τους στον Λευκό Οίκο.

Πάντως, πριν τη διάψευση του Λευκού Οίκου περί «αλλαγής στάσης» στο θέμα της χρήσης πυραύλων μεγάλου βεληνεκούς κατά της Ρωσίας, η εφημερίδα The New York Times, επικαλούμενη «ευρωπαϊκές διπλωματικές πηγές» ανέφερε πως οι ΗΠΑ εξετάζουν το ουκρανικό αίτημα για τη χρήση πυραύλων μεγάλου βεληνεκούς στη Ρωσία υπό τον όρο πως τα όπλα αυτά δεν θα δοθούν από τις…ΗΠΑ.

Ο Τριντό θέλει περισσότερο πόλεμο…

Στο μεταξύ απόψε ο Καναδός πρωθυπουργός Τζάστιν Τριντό ανακοίνωσε πως η κυβέρνησή του «υποστηρίζει πλήρως» το ουκρανικό αίτημα για πυραύλους μεγάλου βεληνεκούς «για να αποτρέψουν και να αποτρέψουν την συνεχιζόμενη ικανότητα της Ρωσίας να υποβαθμίζει τις υποδομές της Ουκρανίας».

Τζάστιν Τριντό

Ο Τριντό δήλωσε σε δημοσιογράφους πως ο Ρώσος Πρόεδρος προσπαθεί τάχα «να αποσταθεροποιήσει τους διεθνούς κανόνες στους οποίους στηρίζεται η τάξη» και πως γι’ αυτό «ο Καναδάς και άλλες χώρες είναι ξεκάθαρες πως η Ουκρανία πρέπει να κερδίσει αυτό τον πόλεμο ενάντια στη Ρωσία».

Ζητούν ρόλο από την Κίνα

Το πρακτορείο Reuters  μετέδωσε την Τετάρτη, 12 Σεπτεμβρίου 2024, πως ο πρώην υφυπουργός Εξωτερικών της Ουκρανίας, Ολεκσάντερ Τσάλγι, δήλωσε από το Πεκίνο στο περιθώριο του Φόρουμ Xiangshan  πως ο Κινέζος Πρόεδρος Σι Τζινπίνγκ θα μπορούσε να συναντήσει τον Ουκρανό ομόλογό του, Β. Ζελένσκι, τον Οκτώβριο, εκτιμώντας πως οι διπλωματικές σχέσεις με την Κίνα έχουν βελτιωθεί και η συνάντηση αυτή «τώρα είναι δυνατή».

«Όλοι εμείς στην Ουκρανία περιμένουμε τώρα κάποιες επαφές, άμεσες επαφές ανάμεσα στον Πρόεδρο Ζελένσκι και στον Πρόεδρο Σι» είπε ο πρώην υφυπουργός Εξωτερικών της Ουκρανίας.

Ο Ζελένσκι και οι πρώην

Στο μεταξύ στην Ουκρανία ο Πρόεδρος Ζελένσκι είχε σήμερα διαδοχικές επαφές με διάφορους ξένους πρώην αξιωματούχους στο περιθώριο του διεθνούς συνεδρίου «Yalta European Strategy» («Ευρωπαϊκή Στρατηγική Γιάλτας») που γίνεται μία φορά το χρόνο και αποτελεί σημείο συνάντησης προσώπων από την πολιτική, τις επιχειρήσεις, τα Μέσα Μαζικής Ενημέρωσης, τις ΜΚΟ (λεγόμενη «Κοινωνία των Πολιτών») και διάφορους εμπειρογνώμονες. Το συνέδριο αυτό πραγματοποιείται στην Ουκρανία από το 2004.

Μπόρις Τζόνσον και Βολοντίμιρ Ζελένσκι σήμερα στο περιθώριο του Φόρουμ της Γιάλτας

Στο περιθώριο του Φόρουμ σήμερα ο Ζελένσκι συνάντησε τον Βρετανό πρώην πρωθυπουργό Μπόρις Τζόνσον που σαμποτάρισε την άνοιξη του 2022 τις διαπραγματεύσεις για κατάπαυση του πυρός ανάμεσα στην Ουκρανία και τη Ρωσία και ο πρώην υπουργός Εξωτερικών (επί Προέδρου των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ) Μάικ Πομπέο.

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
ΣΥΝΑΦΗ

Ρωσική Σκακιστική Ομοσπονδία: Να μην μετατραπούν οι σκακιέρες σε πεδίο μάχης

Τραυματίστηκε και ο πρεσβευτής του Ιράν στον Λίβανο από την έκρηξη των βομβητών

Βουλή: Την άρση ασυλίας του Βασίλη Στίγκα εισηγείται η επιτροπή Δεοντολογίας

Ολοκληρώθηκε η αποχώρηση των αμερικανικών στρατευμάτων από τον Νίγηρα

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα