ΑΘΗΝΑ
10:36
|
20.09.2024
Η δημοσίευση φωτογραφιών του Κιμ Γιονγκ Ουν να επιθεωρεί εγκαταστάσεις εμπλουτισμού ουρανίου προκάλεσε αντιδράσεις από τη Νότια Κορέα.
Ο Κιμ «τόνισε την ανάγκη να αυξηθεί περαιτέρω ο αριθμός των φυγοκεντρητών προκειμένου να αυξηθούν εκθετικά τα πυρηνικά όπλα για αυτοάμυνα», ανέφερε το KCNA
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Η Βόρεια Κορέα αποκάλυψε σήμερα Παρασκευή 13/9 για πρώτη φορά εικόνες από εγκαταστάσεις εμπλουτισμού ουρανίου, στις οποίες εικονίζεται ο Βορειοκορεάτης ηγέτης, Κιμ Γιονγκ Ουν, να επιθεωρεί τις εγκαταστάσεις, καλώντας για αύξηση των φυγοκεντρητών με στόχο την επέκταση του πυρηνικού οπλοστασίου της χώρας.

Παρά τη διεξαγωγή της πρώτης πυρηνικής δοκιμής της το 2006 που την έφερε αντιμέτωπη με μια σειρά κυρώσεων του ΟΗΕ για τα οπλικά της προγράμματα, η Βόρεια Κορέα δεν έχει αποκαλύψει ποτέ στο παρελθόν λεπτομέρειες σχετικά με τις επιχειρήσεις εμπλουτισμού ουρανίου της.

Κατά τη διάρκεια της επίσκεψής του, ο Κιμ περιόδευσε το Ινστιτούτο Πυρηνικών Όπλων και τη «βάση παραγωγής πυρηνικών υλικών για όπλα», σύμφωνα με το κρατικό Κορεατικό Κεντρικό Πρακτορείο Ειδήσεων (KCNA), το οποίο δεν αποκάλυψε την τοποθεσία ή την ημερομηνία της επίσκεψης.

Ο Κιμ «τόνισε την ανάγκη να αυξηθεί περαιτέρω ο αριθμός των φυγοκεντρητών προκειμένου να αυξηθούν εκθετικά τα πυρηνικά όπλα για αυτοάμυνα», ανέφερε το KCNA, δημοσιεύοντας εικόνες του ηγέτη να επιθεωρεί σειρές των φυγοκεντρητών.

Προέτρεψε επίσης για την υιοθέτηση προηγμένης τεχνολογίας φυγοκέντρισης για την περαιτέρω ενίσχυση της ικανότητας του έθνους για την παραγωγή πυρηνικών υλικών όπλων και «τόνισε την ανάγκη να τεθεί ένας υψηλότερος μακροπρόθεσμος στόχος για την παραγωγή των πυρηνικών υλικών που είναι απαραίτητα».

Σε απάντηση, η Νότια Κορέα καταδίκασε τις εγκαταστάσεις εμπλουτισμού ουρανίου της Λαϊκής Δημοκρατίας Κορέας και τις προθέσεις της να ενισχύσει την παραγωγή υλικών για τακτικά πυρηνικά όπλα, χαρακτηρίζοντάς την «σαφή παραβίαση ορισμένων ψηφισμάτων του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ», σύμφωνα με εκπρόσωπο του υπουργείου Ενοποίησης της Σεούλ.

Η υπηρεσία πληροφοριών της Νότιας Κορέας ισχυρίστηκε ότι η Πιονγιάνγκ πιθανότατα διαχειρίζεται πολλές εγκαταστάσεις εμπλουτισμού ουρανίου, συμπεριλαμβανομένης μιας στην πυρηνική εγκατάσταση Γιονγκμπιόν, την οποία η Βόρεια Κορέα έχει παροπλίσει μετά από προηγούμενες διαπραγματεύσεις.

Οι σχέσεις μεταξύ της Πιονγκγιάνγκ και της Σεούλ παραμένουν τεταμένες, με τη Λαϊκή Δημοκρατία Κορέας να αναπτύσσει πρόσφατα 250 εκτοξευτές βαλλιστικών πυραύλων κοντά στα νότια σύνορά της. Την Πέμπτη, η Νότια Κορέα ανέφερε ότι η Πιονγιάνγκ εκτόξευσε πολλαπλούς βαλλιστικούς πυραύλους μικρού βεληνεκούς σε ύδατα ανοιχτά της ανατολικής ακτής της Κορεατικής Χερσονήσου.

Μια μέρα νωρίτερα, το υπουργείο Άμυνας της Ιαπωνίας ανέφερε επίσης ότι η Βόρεια Κορέα είχε εκτοξεύσει αρκετούς βαλλιστικούς πυραύλους στη Θάλασσα της Ιαπωνίας.

Το KCNA, ωστόσο, επεσήμανε την Παρασκευή ότι η εκτόξευση ήταν μια δοκιμή ενός «νέου τύπου πολλαπλών εκτοξευτών πυραύλων 600 χιλιοστών», υπό την επίβλεψη του Κιμ.

Το πρακτορείο ανέφερε ότι οι δοκιμές, που είχαν ως στόχο την ενίσχυση του συστήματος ελέγχου του εκτοξευτή και την επαλήθευση της μαχητικής του αποτελεσματικότητας, πέτυχαν, με οβίδες να χτυπούν στόχο σε ένα νησί στη Θάλασσα της Ιαπωνίας.

Το νοτιοκορεατικό ειδησεογραφικό πρακτορείο News1, επικαλούμενο στρατιωτικούς αξιωματούχους, ανέφερε την Πέμπτη ότι η Πιονγκγιάνγκ είχε εκτοξεύσει δύο έως πέντε βαλλιστικούς πυραύλους μικρού βεληνεκούς από το σύστημα πολλαπλών εκτοξευτών πυραύλων KN-25.

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
ΣΥΝΑΦΗ

Κλιμακώνεται η ένταση στον Λίβανο: Δεκάδες θέσεις της Χεζμπολάχ έπληξε το Ισραήλ

Πιερρακάκης: Επιμονή στη «λύση» συγχωνεύσεις τμημάτων-Ικανοποίηση… για τις αποβολές λόγω κινητών

Στο Κίεβο ξανά η Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν

«Όχι μετρό στην πλ. Εξαρχείων»: Ο χρόνος τελείωσε-Πάρτε πίσω τις λαμαρίνες

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα