ΑΘΗΝΑ
19:07
|
21.09.2024
Αυτό που συμβαίνει στη Γάζα δεν είναι ένας πόλεμος σαν τους άλλους, κατήγγειλε οργισμένα ο πρώην πρωθυπουργός της Γαλλίας Ντομινίκ ντε Βιλπέν.
Ο Ντομινίκ ντε Βιλπέν στο τηλεοπτικό δίκτυο France Inter
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Ο πρώην πρωθυπουργός της Γαλλίας Ντομινίκ ντε Βιλπέν χαρακτήρισε τη σιωπή γύρω από τη σφαγή που εκτυλίσσεται καθημερινά εδώ και σχεδόν ένα χρόνο στη Λωρίδα της Γάζας ως το «μεγαλύτερο ιστορικό σκάνδαλο» και επέκρινε τη στάση της Γαλλίας.

«Δεν έχουμε πλέον φωνή στη διεθνή σκηνή», είπε στο τηλεοπτικό δίκτυο France Inter την Πέμπτη.

«Η κατάσταση στην Ουκρανία επιταχύνεται και επιδεινώνεται. Η Γάζα είναι αναμφισβήτητα το μεγαλύτερο ιστορικό σκάνδαλο. Δεν τολμώ καν να βρω μέτρο σύγκρισης. Είναι αληθινό σκάνδαλο όσον αφορά τη δημοκρατία. Όλα αυτά στο όνομα τίνος; Στο όνομα του πολέμου.

“Ω είναι πόλεμος, έτσι είναι ο πόλεμος” – Όχι, δεν είναι έτσι, δεν είναι ακριβώς ένας πόλεμος όπως οι άλλοι [αυτό που συμβαίνει] στη Γάζα», είπε χαρακτηριστικά.

Ο ντε Βιλπέν κατέκρινε θυμωμένος τη σιωπή των μέσων ενημέρωσης.

«Το υπουργείο Υγείας της Χαμάς μιλά για πάνω από 40.000 νεκρούς», ανέφερε η δημοσιογράφος του France Inter. Ο ντε Βιλπέν τη διέκοψε:

«Το ακούω όλη την ώρα. Δεν είναι μόνο το υπουργείο Υγείας της Χαμάς που λέει πως υπάρχουν 40.000 νεκροί. Υπάρχουν σίγουρα πολλοί παραπάνω. Πολλοί παραπάνω! Οπότε με αυτό το δεδομένο ας μη δίνουμε μια αίσθηση ότι θα μπορούσε να υπάρχει ένας παρεμφερής αριθμός, αναξιόπιστος. Όχι! είναι μια μίζερη καθημερινή πραγματικότητα.

Στη Γάζα τα σώματα είναι κομμάτια, οι καρδιές είναι κομμάτια! Οι ψυχές είναι κομμάτια! τα κεφάλια είναι κομμάτια!».

Ο Ντομινίκ ντε Βιλπέν, υπήρξε πρωθυπουργός από το 2005 έως το 2007 ενώ προηγουμένως ως υπουργός Εξωτερικών είχε επικρίνει την εισβολή στο Ιράκ.

Επέκρινε το Ισραήλ ότι δημιούργησε τις συνθήκες για μια εκ νέου κατάληψη του θύλακα, από όπου αποχώρησε το 2005.

«Το Ισραήλ ανέκτησε την κατοχή της Γάζας… Η Γάζα είναι εντελώς πολιορκημένη. Σε μια στιγμή που η Δυτική Όχθη επίσης αποσυντίθεται όπως βλέπουμε στα βόρεια της Δυτικής Όχθης και στα νότια της Δυτικής Όχθης, βρισκόμαστε αντιμέτωποι με μια αληθινή ωρολογιακή βόμβα», πρόσθεσε ο πρώην πρωθυπουργός.

Ερωτηθείς για το τι θα μπορούσαν ενδεχομένως να κάνουν η Γαλλία και η Ευρώπη για να βοηθήσουν στην επίλυση της σύγκρουσης, είπε ότι έχουν μοχλούς για να πιέσουν το Ισραήλ μέσω των εξοπλισμών και της οικονομίας. τ

Ωστόσο, πιθανές λύσεις όπως οι εμπορικοί περιορισμοί δεν εφαρμόζονται για διάφορους λόγους, είπε ο πρώην πρωθυπουργός, προσθέτοντας: «Είναι το ίδιο πρόβλημα στην Ουκρανία και τη Γάζα. Δεν έχουμε πολιτικό στόχο. Το Ισραήλ δεν έχει πολιτικούς στόχους. Και όταν δεν έχεις πολιτικούς στόχους, το μόνο που ξέρεις είναι να κάνεις πόλεμο».

Διαβάστε ακόμα:

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
ΣΥΝΑΦΗ

Ψυχραιμία μπροστά στα «βάσανα» της γαλλικής (κέντρο) αριστεράς

Το Telegram επίσημα ξεκινά να συνεργάζεται με τις αστυνομικές αρχές

Χεζμπολάχ: Νέο μπαράζ ρουκετών κατά του Ισραήλ

Αξιωματούχος της Fed: Πρόωρη δήλωση νίκης η μείωση των επιτοκίων

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα