ΑΘΗΝΑ
07:28
|
20.09.2024
Η Τράπεζα της Ρωσίας αύξησε το βασικό της επιτόκιο δανεισμού από το 18% στο 19%, καθώς ο ετήσιος πληθωρισμός έφτασε στο 9,1% τον Αύγουστο.
Η κεντρική Τράπεζα της Ρωσίας προέβη σε νέα αύξηση του βασικού της επιτοκίου δανεισμού
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Η Τράπεζα της Ρωσίας αύξησε το βασικό της επιτόκιο από το 18% στο 19%, επικαλούμενη τις επίμονες πληθωριστικές πιέσεις. Η εγχώρια ζήτηση συνεχίζει να υπερβαίνει την ικανότητα της οικονομίας να παράγει αγαθά και υπηρεσίες για να την καλύψει, ανέφερε η ρυθμιστική αρχή σε δήλωση την Παρασκευή.

Ο πληθωρισμός αναμένεται να διαμορφωθεί φέτος πάνω από το 6,5-7,0% που προέβλεπε η τράπεζα τον Ιούλιο, προστίθεται στην ανακοίνωση. Η αύξηση των τιμών καταναλωτή διαμορφώθηκε στο 9,1% σε ετήσια βάση τον Αύγουστο, σε επίπεδο υπερδιπλάσιο σε σχέση με το 4% που είχε θέσει ως στόχο η κυβέρνηση.

«Χρειάζεται πρόσθετη νομισματική αυστηροποίηση για να ξαναρχίσει η διαδικασία αποπληθωρισμού… και να διασφαλιστεί ότι ο πληθωρισμός θα επανέλθει στον στόχο του 2025», ανέφερε η ρυθμιστική αρχή σε δήλωση.

Η Τράπεζα της Ρωσίας αύξησε το επιτόκιο κατά 200 μονάδες βάσης τον Ιούλιο. Το δεύτερο εξάμηνο του 2023, η ρυθμιστική αρχή αύξησε το επιτόκιο πέντε διαδοχικές φορές, από 7,5% σε 18%.

Η κεντρική τράπεζα δήλωσε την Παρασκευή ότι είναι πιθανή μια περαιτέρω άνοδος στην επόμενη συνεδρίαση τον Οκτώβριο, καθώς οι επίμονες πληθωριστικές πιέσεις «παραμένουν γενικά υψηλές και δεν έχουν ακόμη αποκτήσει πτωτική τάση».

Η κεντρική τράπεζα ανέφερε στοιχεία για το ακαθάριστο εγχώριο προϊόν (ΑΕΠ) για το δεύτερο τρίμηνο του τρέχοντος έτους και τους οικονομικούς δείκτες του Ιουλίου και του Αυγούστου που δείχνουν ότι η οικονομική ανάπτυξη της Ρωσίας «έχει κάπως επιβραδυνθεί». Η περιορισμένη προσφορά και η χαμηλότερη εξωτερική ζήτηση βρίσκονται πίσω από την επιβράδυνση, σημείωσε η ρυθμιστική αρχή.

Ωστόσο, η καταναλωτική δραστηριότητα παραμένει υψηλή στο πλαίσιο της αύξησης των εισοδημάτων των νοικοκυριών και της ανεργίας σε ιστορικό χαμηλό όλων των εποχών, πρόσθεσε.

Το ΑΕΠ της Ρωσίας αυξήθηκε κατά 3,6% το 2023 σε σύγκριση με το προηγούμενο έτος. Νωρίτερα αυτό το μήνα, το Υπουργείο Οικονομικής Ανάπτυξης της χώρας αναπροσάρμοσε την πρόβλεψή του για την αύξηση του ΑΕΠ στη Ρωσία το 2024 στο 3,9% από την προηγούμενη εκτίμησή του για 2,8% τον Απρίλιο.

Διαβάστε ακόμα:

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
ΣΥΝΑΦΗ

«Όχι μετρό στην πλ. Εξαρχείων»: Ο χρόνος τελείωσε-Πάρτε πίσω τις λαμαρίνες

«Βασιλική» γαμήλια πρόκληση των Γλύξμπουργκ στο Βυζαντινό Μουσείο

Απαγόρευση καπνίσματος και σε εξωτερικούς χώρους σχεδιάζει η Ε.Ε.

Η Ε.Ε. θα δώσει 10 δισ. ευρώ στους πλημμυροπαθείς της κεντρικής Ευρώπης

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα