ΑΘΗΝΑ
05:12
|
21.09.2024
Νομοσχέδιο για την σταδιακή αύξηση της ηλικίας συνταξιοδότησης για πρώτη φορά από το 1950 ενέκρινε το Εθνικό Λαϊκό Κογκρέσο της Κίνας.
Η ηλικία συνταξιοδότησης θα αυξηθεί σταδιακά από τα 50 στα 55 για τις Κινέζες που εργάζονται σε χειρωνακτικές θέσεις εργασίας
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Η Κίνα θα «αυξήσει σταδιακά» το ηλικιακό όριο συνταξιοδότησής της για πρώτη φορά από τη δεκαετία του 1950, καθώς η χώρα αντιμετωπίζει γήρανση του πληθυσμού και μειούμενο συνταξιοδοτικό προϋπολογισμό.

Το ανώτατο νομοθετικό σώμα της χώρας ενέκρινε την Παρασκευή νομοσχέδιο για την αύξηση της νόμιμης ηλικίας συνταξιοδότησης από τα 50 στα 55 για τις γυναίκες που εργάζονται σε χειρωνακτικές θέσεις και από τα 55 στα 58 για τις γυναίκες στις θέσεις διανοητικής εργασίας.

Οι άνδρες θα δουν αύξηση από τα 60 στα 63.

Οι τρέχουσες ηλικίες συνταξιοδότησης της Κίνας είναι από τις χαμηλότερες στον κόσμο.

Σύμφωνα με το σχέδιο που εγκρίθηκε την Παρασκευή, η αλλαγή θα εφαρμοστεί από την 1η Ιανουαρίου 2025, με τις αντίστοιχες ηλικίες συνταξιοδότησης να αυξάνονται κάθε λίγους μήνες τα επόμενα 15 χρόνια, ανέφεραν τα κινεζικά κρατικά μέσα ενημέρωσης.

Η συνταξιοδότηση πριν από τη νόμιμη ηλικία δεν θα επιτρέπεται, ανέφερε το κρατικό πρακτορείο ειδήσεων Xinhua, αν και οι άνθρωποι μπορούν να καθυστερήσουν τη συνταξιοδότησή τους για όχι πάνω από τρία χρόνια.

Από το 2030, οι εργαζόμενοι θα πρέπει επίσης να καταβάλλουν περισσότερες εισφορές στο σύστημα κοινωνικής ασφάλισης για να λάβουν συντάξεις. Μέχρι το 2039, θα πρέπει να έχουν 20 χρόνια εισφορών για να έχουν πρόσβαση στις συντάξεις τους.

Η κρατική Κινεζική Ακαδημία Κοινωνικών Επιστημών δήλωσε το 2019 ότι το κύριο κρατικό συνταξιοδοτικό ταμείο της χώρας θα ξεμείνει από χρήματα έως το 2035 – και αυτή ήταν μια εκτίμηση πριν από την πανδημία Covid-19, η οποία έπληξε σκληρά την οικονομία της Κίνας.

Το σχέδιο για την αύξηση της ηλικίας συνταξιοδότησης και την προσαρμογή της συνταξιοδοτικής πολιτικής βασίστηκε σε «μια συνολική αξιολόγηση του μέσου προσδόκιμου ζωής, των συνθηκών υγείας, της πληθυσμιακής δομής, του επιπέδου εκπαίδευσης και της προσφοράς εργατικού δυναμικού στην Κίνα», ανέφερε το Xinhua.

Αλλά η ανακοίνωση έχει προκαλέσει κάποιο σκεπτικισμό και δυσαρέσκεια στο κινεζικό διαδίκτυο, σύμφωνα με αναρτήσεις που σταχυολόγησε το BBC:

«Τα επόμενα 10 χρόνια, θα υπάρξει άλλο ένα νομοσχέδιο που θα καθυστερήσει τη συνταξιοδότηση μέχρι τα 80», έγραψε ένας χρήστης σε έναν κινεζικό ιστότοπο κοινωνικής δικτύωσης Weibo.

«Τι άθλια χρονιά! Οι μεσήλικες εργαζόμενοι έρχονται αντιμέτωποι με περικοπές μισθών και αυξημένες ηλικίες συνταξιοδότησης. Όσοι είναι άνεργοι δυσκολεύονται όλο και περισσότερο να βρουν δουλειά», σχολίασε ένας άλλος.

Άλλοι είπαν ότι περίμεναν την ανακοίνωση.

«Αυτό ήταν αναμενόμενο, δεν υπάρχουν πολλά να συζητηθούν.

Οι άνδρες στις περισσότερες ευρωπαϊκές χώρες συνταξιοδοτούνται όταν είναι 65 ή 67 ετών, ενώ οι γυναίκες στα 60. Αυτή θα είναι η τάση και στη χώρα μας», είπε ένας χρήστης του Weibo.

Ο τεράστιος πληθυσμός της Κίνας μειώθηκε για δεύτερη συνεχόμενη χρονιά το 2023, καθώς το ποσοστό γεννήσεων συνεχίζει να μειώνεται. Παράλληλα, το μέσο προσδόκιμο ζωής έχει αυξηθεί στα 78,2 χρόνια, δήλωσαν αξιωματούχοι νωρίτερα φέτος.

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
ΣΥΝΑΦΗ

Πρόεδρος ψητοπωλών Αττικής: Το τυλιχτό σουβλάκι θα αγγίξει τα 5 ευρώ

Ισραηλινή επιδρομή στη Βηρυτό με στόχο διοικητή της Χεζμπολάχ: Τουλάχιστον 12 νεκροί (upd)

Οι εκρήξεις συσκευών στον Λίβανο και η εξαχρείωση του αμερικανικού δημόσιου λόγου

Ακρίτα: Παραιτήθηκε από την ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα