ΑΘΗΝΑ
12:09
|
18.09.2024
Η Ουκρανία κάλεσε το βράδυ της Πέμπτης ανώτερο διπλωμάτη της Μογγολίας για την άρνηση της χώρας του να συλλάβει τον Ρώσο πρόεδρο.
Ουκρανικό κοινοβούλιο
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Η Ουκρανία κάλεσε το βράδυ της Πέμπτης ανώτερο διπλωμάτη της Μογγολίας για την άρνηση της χώρας του να συλλάβει τον Ρώσο πρόεδρο Βλαντίμιρ Πούτιν βάσει εντάλματος του Διεθνούς Ποινικού Δικαστηρίου κατά την επίσκεψή του στη γειτονική χώρα νωρίτερα αυτόν τον μήνα.

Όπως ανέφερε το Υπουργείο σε ανακοίνωσή του:

Στις 12 Σεπτεμβρίου, το Υπουργείο Εξωτερικών της Ουκρανίας κατέθεσε διάβημα προς τη μογγολική πλευρά κατά τη διάρκεια της συνάντησης με τον Γενικό Διευθυντή του Τμήματος Ευρώπης και Αφρικής του Υπουργείου Εξωτερικών της Μογγολίας Gankhuurai Battungalag, ο οποίος κλήθηκε από την ουκρανική πλευρά για να φτάσει στο Κίεβο από το Ουλάν Μπατόρ.

Η Ουκρανία εξέφρασε «βαθιά απογοήτευση» για την απόφαση της Μογγολίας να μην τηρήσει τις υποχρεώσεις της βάσει του Καταστατικού της Ρώμης, παραλείποντας να εκτελέσει το ένταλμα.

Όπως ανέφερε η ανακοίνωση:

Η Ουκρανία δεν θα αφήσει τέτοιες ενέργειες χωρίς την κατάλληλη αντίδραση. Η απόφαση της Μογγολίας θα ληφθεί υπόψη κατά τη διαμόρφωση πολιτικών προσεγγίσεων για την ανάπτυξη των διμερών σχέσεων, καθώς και της θέσης της Ουκρανίας σχετικά με την υποστήριξη της χώρας αυτής στο πλαίσιο διεθνών σχημάτων.

Το υπουργείο δήλωσε ότι η Ουκρανία εξακολουθεί να ελπίζει ότι η Μογγολία θα λάβει ουσιαστικά μέτρα για την αποκατάσταση των «παραδοσιακά φιλικών και εποικοδομητικών σχέσεων».

Ο Πούτιν επισκέφθηκε το Ουλάν Μπατόρ στις 3 Σεπτεμβρίου για να τιμήσει την 85η επέτειο της κοινής νίκης της Ρωσίας και της Μογγολίας επί της Ιαπωνίας κατά τη διάρκεια των μαχών του Khalkhin Gol στον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο.

Ήταν η πρώτη επίσκεψη του Πούτιν σε χώρα που είναι μέλος του ΔΠΔ από τότε που το δικαστήριο εξέδωσε ένταλμα σύλληψής του τον Μάρτιο του 2023.

Διαβάστε επίσης:

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
ΣΥΝΑΦΗ

Ρωσική Σκακιστική Ομοσπονδία: Να μην μετατραπούν οι σκακιέρες σε πεδίο μάχης

Τραυματίστηκε και ο πρεσβευτής του Ιράν στον Λίβανο από την έκρηξη των βομβητών

Βουλή: Την άρση ασυλίας του Βασίλη Στίγκα εισηγείται η επιτροπή Δεοντολογίας

Ολοκληρώθηκε η αποχώρηση των αμερικανικών στρατευμάτων από τον Νίγηρα

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα