ΑΘΗΝΑ
13:31
|
18.09.2024
Υπό κατάρρευση ο τεχνολογικός τομέας και οι start-ups του Ισραήλ λόγω πολέμου.
Υπάλληλοι ισραηλινής εταιρίας
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Ρίχνοντας φως στις επιπτώσεις της γενοκτονίας στον τεχνολογικό τομέα του Ισραήλ, η οποία έδειξε ότι σχεδόν η πλειονότητα των ισραηλινών νεοφυών επιχειρήσεων ακύρωσε επενδύσεις από την έναρξη του πολέμου στη Γάζα εν μέσω αυξανόμενων επιχειρήσεων από τη Χεζμπολάχ του Λιβάνου, η Globes επικαλείται έκθεση του ισραηλινού Startup Nation Central (SNC) με τίτλο «Ένα έτος ισραηλινής καινοτομίας στον πόλεμο».

Η έκθεση αναδεικνύει ένα έντονο χάσμα στον τρόπο με τον οποίο αντιμετωπίζουν οι διάφορες περιοχές εντός του Ισραήλ, με την κατάσταση στο βορρά να είναι η πιο σοβαρή, καθώς το 49% των ισραηλινών εταιρειών τεχνολογίας ανέφεραν ακυρώσεις επενδύσεων λόγω του πολέμου και μόνο το 31% είναι σίγουρο ότι θα αντλήσει κεφάλαια το επόμενο έτος.

Σχεδόν οι μισές (48%) προβλέπουν μείωση της επενδυτικής δραστηριότητας, ενώ μόλις το 31% αναμένει αύξηση. Επιπλέον, υπάρχουν έντονες περιφερειακές ανισότητες, με το 69% των εταιρειών τεχνολογίας στο βορρά να ανησυχούν έντονα για την εξασφάλιση μελλοντικών επενδύσεων και το 40% να εξετάζει το ενδεχόμενο να μεταφέρει τις δραστηριότητές του αλλού.

Η εμπιστοσύνη στην ικανότητα της κυβέρνησης να διαχειριστεί τις προσπάθειες ανάκαμψης είναι ανησυχητικά χαμηλή. Πάνω από το 80% των ισραηλινών εταιρειών και το 74% των επενδυτών αμφιβάλλουν για την ικανότητα της σημερινής κυβέρνησης να ηγηθεί της αποκατάστασης του τομέα.

Τα κεφάλαια που συγκέντρωσαν οι εταιρείες τεχνολογίας επίσης παραπαίουν, σημειώνοντας πτώση κατά 4% σε ετήσια βάση. Ομοίως, οι συμφωνίες συγχωνεύσεων και εξαγορών μειώθηκαν επίσης κατά 1 δισεκατομμύριο δολάρια.

Είναι οι εταιρείες αρχικών σταδίων που σηκώνουν το κύριο βάρος της οικονομικής επιβράδυνσης, αποκαλύπτοντας μια άνιση ανάκαμψη εντός του τεχνολογικού τοπίου, καθώς η ισραηλινή κατοχή ζει στο περιθώριο υπό το πρίσμα των απειλών από την Αντίσταση στο βορρά.

Όπως δήλωσε ο διευθύνων σύμβουλος της SNC Avi Hasson, τονίζοντας τη σοβαρότητα της κατάστασης:

Η ισραηλινή τεχνολογία έχει επιδείξει απίστευτη ανθεκτικότητα απέναντι στις παρατεταμένες συγκρούσεις και τις αυξανόμενες προκλήσεις. Αλλά αυτή η ανθεκτικότητα δεν μπορεί να θεωρηθεί δεδομένη.

Προειδοποίησε ότι η έλλειψη μακροπρόθεσμου σχεδιασμού, ιδίως στις δημοσιονομικές πολιτικές και τις υποδομές, απειλεί να ανακόψει την ανάπτυξη, προτρέποντας την κυβέρνηση να αναλάβει αποφασιστική δράση. «Ο τομέας της τεχνολογίας είναι απαραίτητος για την προστασία της ισραηλινής οικονομίας και την ωφέλεια όλων των πολιτών του».

Ο Hasson επεσήμανε επίσης την ευρύτερη συναίνεση του κλάδου ότι η πίστη στην ικανότητα της κυβέρνησης να στηρίξει τον τεχνολογικό τομέα κλονίζεται. Και πρόσθεσε:

Η τρέχουσα αστάθεια αναγκάζει πολλές ισραηλινές εταιρείες να επανεξετάσουν τα επόμενα βήματά τους για να διασφαλίσουν την επιχειρηματική τους ανάπτυξη.

Επιπτώσεις του παρατεταμένου πολέμου

Το Ινστιτούτο Μελετών Εθνικής Ασφάλειας (INSS) στο «Ισραήλ» αποκάλυψε σε πρόσφατη έρευνα ότι το «Ισραήλ» βρίσκεται τώρα σε ένα σταυροδρόμι όσον αφορά τον συνεχιζόμενο πόλεμο στη Γάζα και τις αντιπαραθέσεις με τον Άξονα της Αντίστασης, περιγράφοντας λεπτομερώς ότι «κάθε απόφαση για το μέλλον θα έχει αναμφίβολα σημαντικές οικονομικές συνέπειες, ιδίως αν ληφθεί υπόψη ότι το προβλεπόμενο δημοσιονομικό έλλειμμα για το 2024 αναμένεται να υπερβεί σημαντικά την πρόβλεψη που διέπει τον τρέχοντα κρατικό προϋπολογισμό».

Το έγγραφο διερευνά τις οικονομικές επιπτώσεις τριών σεναρίων: συνέχιση του πολέμου στη Γάζα, κλιμάκωση των εντάσεων στο βόρειο μέτωπο ή εξασφάλιση συμφωνίας που θα περιλαμβάνει συμφωνία απελευθέρωσης αιχμαλώτων.

Η έκθεση του INSS προβλέπει ότι με βάση την τρέχουσα κατάσταση, η ισραηλινή οικονομία αναμένεται να καταγράψει αύξηση του ΑΕΠ μόνο κατά 1% το 2024.

Με το ασφάλιστρο κινδύνου του Ισραήλ στο 1,75%, η συνέχιση του πολέμου θα μπορούσε να το επιδεινώσει λόγω της αύξησης του κόστους ασφαλείας, αυξάνοντας το έλλειμμα και τον λόγο χρέους προς ΑΕΠ. Αυτό μπορεί να οδηγήσει σε οικονομική αστάθεια. Τούτου λεχθέντος, το INSS εξηγεί ότι η συνέχιση της τρέχουσας κατάστασης θα μπορούσε να επιδεινώσει το ασφάλιστρο κινδύνου λόγω της αύξησης του κόστους ασφαλείας, αυξάνοντας το έλλειμμα και τον λόγο χρέους προς ΑΕΠ.

Το Ισραήλ μπορεί να γίνει αντιληπτό ως οικονομικά ασταθές, μειώνοντας την ελκυστικότητα των περιουσιακών στοιχείων κινδύνου του. Για το 2025, αναμένεται χαμηλή ανάπτυξη της τάξης του 1%, με συνεχιζόμενα υψηλά δημοσιονομικά ελλείμματα για τη χρηματοδότηση της ασφάλειας, αυξάνοντας δυνητικά τον λόγο χρέους προς ΑΕΠ στο 75% και επηρεάζοντας αρνητικά την πιστοληπτική αξιολόγηση του «Ισραήλ».

Το έγγραφο τονίζει την αβεβαιότητα που περιβάλλει το πώς θα εξελιχθεί το επόμενο στάδιο των αντιπαραθέσεων. Ωστόσο, ακόμη και ένα σενάριο που περιλαμβάνει ένα μήνα έντονων συγκρούσεων στο βορρά μόνο κατά της Χεζμπολάχ -που συνοδεύεται από πρωτοφανείς επιθέσεις σε ισραηλινούς οικισμούς- αποτελεί μια εξαιρετική και εξαιρετικά δύσκολη κατάσταση, προστίθεται.

Στο σενάριο της κλιμάκωσης των σημαντικών ζημιών στις υποδομές, η ισραηλινή οικονομία θα μπορούσε να συρρικνωθεί έως και κατά 10% του ΑΕΠ το 2024, αναφέρεται αναλυτικά στο έγγραφο.

Η έκθεση του INSS προβλέπει ότι το έλλειμμα θα μπορούσε να εκτοξευθεί στο 15% περίπου για τη χρηματοδότηση του πολέμου και την κάλυψη βασικών αναγκών, όπως η τροφή, η προμήθεια νερού, οι μεταφορές και η στέγαση. Η συρρίκνωση του ΑΕΠ, σε συνδυασμό με τις τεράστιες κρατικές δαπάνες, θα οδηγούσε σε έναν λόγο χρέους προς ΑΕΠ που θα κυμαινόταν μεταξύ 80% και 85%.

Το ασφάλιστρο κινδύνου αναμένεται να αυξηθεί στο 2,5% μέσα σε ένα μήνα από τον πόλεμο, καθιστώντας τη συγκέντρωση κεφαλαίων πιο δύσκολη, σύμφωνα με το έγγραφο.

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
ΣΥΝΑΦΗ

Reclaim: 1ο Φεστιβάλ Νεολαίας Νέας Αριστεράς στη Θεσσαλονίκη

Μόσχα: Τερατώδους κυνισμού τρομοκρατική ενέργεια το χτύπημα στον Λίβανο

Επίθεση στον Λίβανο: 12 οι νεκροί-Τα ίχνη των βομβητών μεταξύ Ταϊβάν και Ουγγαρίας

Πέφτει ο πληθωρισμός στην ευρωζώνη, αλλά στην Ελλάδα τραβά ξανά την ανηφόρα

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα