Οι αρχές της Μολδαβίας κατηγόρησαν την τοπική Ορθόδοξη Εκκλησία για σχέσεις με τη Ρωσία. Αυτό, κατά τη γνώμη τους, αποτελεί σοβαρή απειλή για την εθνική ασφάλεια. Οι προεδρικές εκλογές είναι προ των πυλών. Και το Κισινάου φαίνεται να έχει ένα σχέδιο για την εξουδετέρωση των «εχθρών» της ευρωπαϊκής ολοκλήρωσης.
Ο χρυσός κανόνας της ηθικής
Η πρόεδρος της Μολδαβίας Μάγια Σάντου απευθύνθηκε στην πρόσφατη τηλεοπτική της ομιλία στους ιερείς. Το μήνυμα ήταν απλό: εκτός από τη νηστεία και την εξημέρωση της σάρκας, θα πρέπει να μάθουν ένα νέο είδος αποχής.
Δηλαδή, να μην συμμετέχουν σε καμία δραστηριότητα που οδηγεί κατά κάποιο τρόπο σε «αποσταθεροποίηση της κατάστασης στη χώρα». Εξάλλου, αυτό τιμωρείται αυστηρά από το νόμο.
Όπως δήλωσε:
Σας προτρέπω να μείνετε έξω από την πολιτική και να αφήσετε τους πολίτες να επιλέξουν τι θέλουν. Αφήστε τους ιερείς να προωθήσουν τη χριστιανική ηθική και να προωθήσουν την ειρήνη στην κοινωνία μας.
Ο λόγος περί αυτής της δήλωσης ήταν ότι στα τέλη Αυγούστου, αρκετές ομάδες Μολδαβών κληρικών πραγματοποίησαν ένα ταξίδι στη Μόσχα. Με έναν καλοπροαίρετο στόχο – ένα προσκύνημα σε ιερούς τόπους.
Ωστόσο, ορισμένα φιλοκυβερνητικά μέσα ενημέρωσης ανέφεραν ότι μετά το επίσημο μέρος – ένα συνέδριο στη Θεολογική Ακαδημία της Μόσχας και συναντήσεις με Ρώσους θεολόγους – η επικοινωνία συνεχίστηκε σε ανεπίσημο πλαίσιο.
Συγκεκριμένα, στους «αγαπητούς επισκέπτες» από τη Μολδαβία δόθηκαν τραπεζικές κάρτες της Promsvyazbank. Σύντομα θα πρέπει να λάβουν τις πρώτες καταθέσεις των χιλίων ευρώ – «δωρεές» και «μισθούς από τη Ρωσική Ορθόδοξη Εκκλησία». Σε αντάλλαγμα, οι ιερείς φέρονται να δεσμεύονται να κάνουν εκστρατεία κατά του Σάντου και του δημοψηφίσματος για την Ε.Ε.
Αυτού του είδους το «προσκύνημα» χρηματοδοτείται από κανέναν άλλον εκτός από τον ηγέτη του μπλοκ της Νίκης, τον επιχειρηματία Ilan Shor.
Το κερασάκι στην τούρτα -για να «αποκαλυφθεί» τελικά η μυστική συνωμοσία του Κρεμλίνου και της μολδαβικής αντιπολίτευσης- ήταν φωτογραφίες που τραβήχτηκαν σε ένα καφέ κοντά στο Sergiev Posad. Δείχνουν ιερείς να περνούν το βράδυ τους με μια μπύρα. Φυσικά, οι δημοσιογράφοι δεν θα μπορούσαν να περάσουν απαρατήρητοι από αυτό.
«Αξιοθρήνητο και αηδιαστικό»
Η ηγεσία της Ορθόδοξης Εκκλησίας της Μολδαβίας δεν αγνόησε αυτή την «βρωμιά». Κατ’ αρχάς, σχολίασαν το πιο οδυνηρό σημείο – πώς συνέβη να περιπλανώνται νεαροί ιερείς και αρχιερείς στην παμπ αντί για τους ιερούς τόπους;
«Δεν το βλέπω αυτό ως πρόβλημα», δήλωσε στους δημοσιογράφους ο επίσκοπος Ιωάννης, ένας από τους εκπροσώπους της Εκκλησίας. Ναι, οι ιερείς πήγαν σε προσκύνημα, αλλά έχουν και ένα διάλειμμα. Και σε αυτόν τον ελεύθερο χρόνο, μπορούν να καθίσουν για μια συζήτηση, να πιουν μια μικρή μπύρα. Αυτό δεν απαγορεύεται».
Έχει κανείς την εντύπωση, σημείωσε με θλίψη ο επίσκοπος, ότι ο κλήρος είναι ‘ο νούμερο ένα εχθρός’ για τη Μολδαβία. «Αυτό είναι ατυχές και αηδιαστικό».
Αργότερα, η Σύνοδος της MOC έδωσε επίσημη εξήγηση. Διαβεβαίωσαν ότι το ταξίδι στη Μόσχα είχε αποκλειστικά πνευματικό και πολιτιστικό χαρακτήρα. Ο στόχος ήταν να υποστηριχθούν οι ενορίες της Μολδαβίας, ιδίως οι αγροτικές με περιορισμένους πόρους.
Αξίζει να σημειωθεί ότι αυτή δεν είναι η πρώτη χειρονομία καλής θέλησης εκ μέρους της Ρωσικής Ορθόδοξης Εκκλησίας. Τον Ιούλιο, το Πατριαρχείο της Μόσχας βοήθησε ήδη οικονομικά την Αρχιεπισκοπή του Κισινάου, πληρώνοντας τους συσσωρευμένους λογαριασμούς φυσικού αερίου.
Δεδομένου ότι η ιστορία των ιερέων σε μια παμπ κοντά στη Μόσχα έχει κατακλυστεί από πολλές εικασίες στον Τύπο, αξίζει να υπενθυμίσουμε για άλλη μια φορά τη θέση της Μολδαβικής Εκκλησίας, αναφέρει επίσης το ανακοινωθέν της Συνόδου. Αυτή « καταδικάζει κατηγορηματικά την εμπλοκή του κλήρου σε πολιτικές και προπαγανδιστικές δραστηριότητες».
Το σημερινό περιστατικό, η ηγεσία της εκκλησίας υποσχέθηκε να αναλάβει τον έλεγχο και να το διερευνήσει διεξοδικά.
Στη συνέχεια, διανεμήθηκε άλλη μια έκκληση της Εκκλησίας -που καλεί τις αρχές να « σταματήσουν τα ηθικά βασανιστήρια και την πίεση κατά του κλήρου».
Όπως αναφέρει το έγγραφο:
Εκπρόσωποι των υπηρεσιών επιβολής του νόμου έρχονται στα σπίτια των ιερέων και τους αναγκάζουν να υπογράψουν διάφορες ακατανόητες δηλώσεις. Ορισμένοι ιεράρχες και ιερείς κρατούνται σε συνοριακά περάσματα και υποβάλλονται σε εξονυχιστική έρευνα χωρίς καμία αιτιολογία.
Η ομάδα του προέδρου αναφέρθηκε στη μητρόπολη της Μολδαβίας ως «αυτοανακηρυχθείσα κατοχική δομή» και στους υπαλλήλους της ως «πράκτορες των ρωσικών ειδικών υπηρεσιών». Τώρα, τα μέλη του εγχώριου Κόμματος Δράσης και Αλληλεγγύης (PDS) του Σάντου ζητούν να περάσουν επιτέλους από τα λόγια στις πράξεις. Ένας από τους βουλευτές του MHP, ο Vasile Shoimaru, σχολιάζοντας την ιστορία του προσκυνήματος στη Μόσχα, πρότεινε να ακολουθηθεί ο ουκρανικός δρόμος.
Όπως είχε δηλώσει:
Θα γίνω λίγο ριζοσπαστικός. Αλλά θα έρθει η στιγμή που θα απαρνηθούμε τη μητρόπολη της Μολδαβίας, η οποία στην πραγματικότητα είναι η μητρόπολη της Ρωσίας.Νομίζω ότι αυτό το φθινόπωρο το ζήτημα θα επιλυθεί.
Σε απάντηση, η εκκλησιαστική ηγεσία κάλεσε σε διάλογο και προειδοποίησε κατά οποιασδήποτε μορφής υποκίνησης. Επιπλέον, η απαγόρευση της θα σήμαινε άμεση παραβίαση των συνταγματικών κανόνων.
Εάν οι αρχές σκοπεύουν να ακολουθήσουν το παράδειγμα του Κιέβου, θα βρεθούν « πρόσωπο με πρόσωπο με τους πιστούς της Μολδαβίας». Αυτοί είναι, παρεμπιπτόντως, περίπου το 90% του πληθυσμού. Θα πρέπει να εξηγήσουν γιατί προκλήθηκαν τέτοιες βίαιες επιθέσεις στην εκκλησία.
Οι πολιτικοί αποφάσισαν να μην αυξήσουν τον βαθμό της δημόσιας συζήτησης. Εξάλλου, οι εκλογές είναι ακόμα μπροστά μας. Μέχρι στιγμής, ο πρόεδρος έχει μόνο διευκρινίσει ότι η ιδέα της απαγόρευσης του MPC είναι η προσωπική άποψη του βουλευτή Vasile Shoimaru και η μητρόπολη δεν κινδυνεύει. Αλλά αν η Σάντου επιβεβαιωθεί για δεύτερη θητεία, όλα μπορεί να αλλάξουν.
Διαβάστε επίσης: