ΑΘΗΝΑ
10:44
|
20.09.2024
Ο πρόεδρος της Σενεγάλης Bassirou Diomaye Faye διέλυσε την Εθνοσυνέλευση της χώρας, την Πέμπτη 12/9, της οποίας ηγείται η αντιπολίτευση.
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Ο πρόεδρος της Σενεγάλης Bassirou Diomaye Faye διέλυσε την Εθνοσυνέλευση της χώρας, την Πέμπτη 12/9, της οποίας ηγείται η αντιπολίτευση, σε μια προσπάθεια να σπάσει την ένταση μεταξύ της νομοθετικής και της εκτελεστικής εξουσίας.

Σε εθνικό διάγγελμα, ο Faye δήλωσε ότι οι πρόωρες εκλογές θα διεξαχθούν στις 17 Νοεμβρίου του τρέχοντος έτους.

Όπως δήλωσε:

Βάσει των εξουσιών που μου παρέχει το άρθρο 87 του Συντάγματος, και αφού συμβουλευτώ το Συνταγματικό Συμβούλιο για την κατάλληλη ημερομηνία, τον Πρωθυπουργό και τον Πρόεδρο της Εθνοσυνέλευσης, σχετικά με τη σκοπιμότητα, διαλύω την Εθνοσυνέλευση.

Η κίνηση αυτή έγινε έξι μήνες μετά την εκλογή του Faye με το πρόγραμμα της αντιπολίτευσης.

Είπε ότι το νομοθετικό σώμα στο οποίο κυριαρχεί η αντιπολίτευση τον δυσκόλεψε να πραγματοποιήσει τον «συστημικό μετασχηματισμό» που υποσχέθηκε κατά τη διάρκεια των εκστρατειών του.

Ζήτησε από τους ψηφοφόρους να δώσουν εντολή στο κόμμα του «Πατριώτες της Σενεγάλης» για την Εργασία, την Ηθική και την Αδελφοσύνη (PASTEF).

Στην απερχόμενη Βουλή, που εξελέγη το 2022, κυριαρχούσαν μέλη του συνασπισμού Benno Bokk Yakaar (Ενωμένοι στην Ελπίδα) του πρώην προέδρου Macky Sall.

Η ένταση μεταξύ της εκτελεστικής και της νομοθετικής εξουσίας αναφέρθηκε πρόσφατα, αφού οι νομοθέτες της αντιπολίτευσης ακύρωσαν μια συζήτηση για τον προϋπολογισμό και απείλησαν να καταθέσουν πρόταση μομφής κατά της κυβέρνησης.

Η κοινοβουλευτική ομάδα Benno Bokk Yakaar επέκρινε τη διάλυση, λέγοντας ότι αποσκοπούσε στην αποφυγή της κατάθεσης πρότασης μομφής κατά της κυβέρνησης από την κοινοβουλευτική πλειοψηφία.

Σε ανακοίνωσή της, η ομάδα κατηγόρησε τον πρόεδρο Faye και τον πρωθυπουργό Ousmane Sonko ότι «χειραγωγούν τους θεσμούς για να εξυπηρετήσουν τα δικά τους πολιτικά συμφέροντα».

«Αυτή η διάλυση είναι μια απροκάλυπτη προσπάθεια να φιμωθεί η κοινοβουλευτική αντιπολίτευση και να αποφευχθεί κάθε δημοκρατική συζήτηση για τη διαχείριση της χώρας», δήλωσε ο Abdou Mbow, πρόεδρος της κοινοβουλευτικής ομάδας της πλειοψηφίας.

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
ΣΥΝΑΦΗ

Πιερρακάκης: Επιμονή στη «λύση» συγχωνεύσεις τμημάτων-Ικανοποίηση… για τις αποβολές λόγω κινητών

Βόλος: Αναβλήθηκε η δίκη των αστυνομικών για τον θάνατο του Βασίλη Μάγγου (upd)

Τζόκερ: Νέο τζακ ποτ-Κληρώνει 14,5 εκ ευρώ την Κυριακή 22 Σεπτεμβρίου

Μέσα κοινωνικής δικτύωσης παρακολουθούν τους χρήστες, επιβεβαιώνει η εποπτική αρχή των ΗΠΑ

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα