ΑΘΗΝΑ
20:16
|
18.09.2024
Η Βρετανία και οι ΗΠΑ υπογράμμισαν την «ακλόνητη υποστήριξή τους στην ανεξαρτησία, την κυριαρχία και την εδαφική ακεραιότητα της Ουκρανίας».
Μπλίνκεν-Ζελένσκι
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Η Βρετανία και οι ΗΠΑ υπογράμμισαν την «ακλόνητη υποστήριξή τους στην ανεξαρτησία, την κυριαρχία και την εδαφική ακεραιότητα της Ουκρανίας», σύμφωνα με κοινή δήλωση που δόθηκε στη δημοσιότητα το Σάββατο.

Μετά τη συνάντηση του Βρετανού υπουργού Εξωτερικών Ντέιβιντ Λάμι και του Αμερικανού υπουργού Εξωτερικών Άντονι Μπλίνκεν στο Λονδίνο για τον Στρατηγικό Διάλογο Ηνωμένου Βασιλείου-ΗΠΑ την περασμένη εβδομάδα, το Γραφείο Εξωτερικών, Κοινοπολιτείας και Ανάπτυξης του Ηνωμένου Βασιλείου εξέδωσε κοινή δήλωση στην οποία αναφέρεται ότι οι δύο ηγέτες καταδίκασαν τις πρόσφατες αεροπορικές επιδρομές της Ρωσίας κατά των αμάχων της Ουκρανίας και ορκίστηκαν να κινητοποιήσουν στρατιωτικούς και οικονομικούς πόρους για την Ουκρανία, αυξάνοντας παράλληλα την πίεση στο Κρεμλίνο.

Ο διάλογος ασχολήθηκε επίσης με την αυξανόμενη στρατιωτική υποστήριξη του Ιράν προς τη Ρωσία, αναφέρεται.

Ο Μπλίνκεν δήλωσε ότι «η Ρωσία έχει λάβει βαλλιστικούς πυραύλους από το Ιράν», μια εξέλιξη που καταδίκασαν και οι δύο χώρες, δεσμευόμενοι για συντονισμένες ενέργειες ως απάντηση, σύμφωνα με την ανακοίνωση.

Σχετικά με τη σύγκρουση στη Γάζα, οι ΗΠΑ και η Βρετανία επανέλαβαν την υποστήριξή τους στην «ασφάλεια του Ισραήλ» και εξέφρασαν επίσης την υποστήριξή τους στις προσπάθειες διαμεσολάβησης με στόχο την εξασφάλιση κατάπαυσης του πυρός.

Τα δύο έθνη υπογράμμισαν επίσης τη δέσμευσή τους για έναν «ελεύθερο και ανοιχτό Ινδο-Ειρηνικό» και κατήγγειλαν τις αποσταθεροποιητικές ενέργειες της Κίνας στη Νότια Σινική Θάλασσα.

Επιβεβαίωσαν περαιτέρω την ανάγκη για «ειρήνη και σταθερότητα στο στενό της Ταϊβάν» ως ζωτικής σημασίας για τη διεθνή ασφάλεια.

Με το βλέμμα στραμμένο στο μέλλον, ο διάλογος επιβεβαίωσε επίσης τις κοινές προσπάθειες για την καταπολέμηση της διαφθοράς, την προώθηση της οικονομικής ανάπτυξης και τη συνεργασία για τους κλιματικούς στόχους ενόψει της COP29, της Διάσκεψης των Ηνωμένων Εθνών για την κλιματική αλλαγή που θα πραγματοποιηθεί στο Μπακού του Αζερμπαϊτζάν τον Νοέμβριο.

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
ΣΥΝΑΦΗ

Ισραήλ: Αυξάνει το στρατό στα σύνορα με Λίβανο μετά το νέο κύμα εκρήξεων με 14 νεκρούς και 450 τραυματίες

Το ΚΚΕ καταδικάζει τις ισραηλινές υβριδικές επιθέσεις στον Λίβανο

Νοτοπούλου για το bullying από Κασσελάκη: «Μου έστελνε μηνύματα να τον εκθειάζω»

Πορεία μνήμης για τον Παύλο Φύσσα: Συγκλόνισε Μάγδα Φύσσα (photos)

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα