ΑΘΗΝΑ
19:19
|
18.09.2024
Η ανατολική Ευρώπη αντιμετωπίζει σοβαρές πλημμύρες που έχουν στοιχίσει τη ζωή σε τουλάχιστον τέσσερις ανθρώπους.
Διασώστες
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Η ανατολική Ευρώπη αντιμετωπίζει σοβαρές πλημμύρες που έχουν στοιχίσει τη ζωή σε τουλάχιστον τέσσερις ανθρώπους και έχουν αφήσει δεκάδες χιλιάδες εκτοπισμένους, σύμφωνα με τις τοπικές αρχές.

Καταρρακτώδεις βροχές έπληξαν τη Ρουμανία, την Τσεχική Δημοκρατία, την Πολωνία, τη Σλοβακία, την Ουγγαρία, τη νότια Γερμανία και τμήματα της Αυστρίας τις τελευταίες ημέρες.

Στην κομητεία Γκαλάτι της ανατολικής Ρουμανίας, οι έντονες βροχοπτώσεις προκάλεσαν εκτεταμένες ζημιές, επηρεάζοντας περίπου 5.000 σπίτια και αφήνοντας 25.000 ανθρώπους χωρίς ρεύμα.

Το Τμήμα Εκτάκτων Καταστάσεων της Ρουμανίας επιβεβαίωσε την ανάσυρση τεσσάρων σορών, μεταξύ των οποίων τρεις ηλικιωμένες γυναίκες και ένας άνδρας.

Ο πρόεδρος της Ρουμανίας Κλάους Γιοχάνις εξέφρασε τη λύπη του για την κατάσταση, λέγοντας:

Πρέπει να συνεχίσουμε να ενισχύουμε την ικανότητά μας να προβλέπουμε ακραία καιρικά φαινόμενα. Οι σοβαρές πλημμύρες που έπληξαν μεγάλο μέρος της χώρας οδήγησαν σε απώλειες ζωών και σημαντικές ζημιές.

Στην Τσεχική Δημοκρατία, οι πλημμύρες έπληξαν κυρίως το βόρειο τμήμα της χώρας, με πάνω από 50.000 σπίτια να έχουν χάσει το ρεύμα.

Η χώρα βρίσκεται αντιμέτωπη με περαιτέρω πλημμύρες, με τις προβλέψεις να προβλέπουν ότι ορισμένες περιοχές θα μπορούσαν να δεχτούν περισσότερο από το ένα τρίτο των ετήσιων βροχοπτώσεων μέχρι την Κυριακή.

«Πρέπει να είμαστε έτοιμοι για τα χειρότερα σενάρια. Μας περιμένει ένα δύσκολο Σαββατοκύριακο», προειδοποίησε ο πρωθυπουργός της Τσεχίας Πετρ Φιάλα.

Εν τω μεταξύ, ένας 54χρονος αγνοείται αφού έπεσε σε πλημμυρισμένο ρέμα, ενώ άλλοι τρεις αγνοούνται αφού παρασύρθηκαν ενώ βρίσκονταν στο δρόμο.

Η Αυστρία έχει επίσης πληγεί σοβαρά, με 24 χωριά στην Κάτω Αυστρία να έχουν κηρυχθεί «ζώνες καταστροφής» και να έχουν εκδοθεί εντολές εκκένωσης.

Η κυβερνήτης του κρατιδίου Johanna Mikl-Leitner υπογράμμισε τη σοβαρότητα της κατάστασης, λέγοντας ότι «οι επόμενες ώρες θα είναι οι ώρες της αλήθειας για την αντιπλημμυρική προστασία, για τις δυνάμεις έκτακτης ανάγκης και τους πολυάριθμους συμπατριώτες μας» και προειδοποιώντας ότι οι αναμενόμενες προκλήσεις θα έχουν «ιστορικές διαστάσεις».

«Οι επόμενες ημέρες θα είναι ακόμη εξαιρετικά δύσκολες και δύσκολες για τον πληγέντα πληθυσμό και τις υπηρεσίες έκτακτης ανάγκης», δήλωσε επίσης ο Αυστριακός καγκελάριος Καρλ Νεχάμερ.

Καθώς οι αρχές προετοιμάζονται για περισσότερες βροχοπτώσεις, οι υποδομές ανακούφισης από τις πλημμύρες της Βιέννης πρόκειται να αντιμετωπίσουν τη μεγαλύτερη δοκιμασία από την κατασκευή τους τη δεκαετία του 1970 και του ’80, δήλωσαν οι αρχές.

Διαβάστε επίσης:

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
ΣΥΝΑΦΗ

Πράγα: Σύγκρουση επιβατικών αμαξοστοιχιών-Τουλάχιστον 35 τραυματίες

Ξεκίνησε η πορεία μνήμης για τον Παύλο Φύσσα (photos)

Πυροβολισμοί έξω από δημοτικό σχολείο στο Όσλο

Τουλάχιστον εννιά νεκροί και 300 τραυματίες από νέες εκρήξεις στο Λίβανο (upd)

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα