ΑΘΗΝΑ
02:16
|
19.09.2024
ΗΠΑ, Ε.Ε. και άλλες συμμαχικές χώρες αναπτύσσουν ένα κοινό σχέδιο για την ενίσχυση της ασφάλειας των υποβρυχίων καλωδιακών δικτύων.
Υποβρύχια καλώδια
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Οι Ηνωμένες Πολιτείες, η Ευρωπαϊκή Ένωση και άλλες συμμαχικές χώρες αναπτύσσουν ένα κοινό σχέδιο για την ενίσχυση της ασφάλειας των υποβρυχίων καλωδιακών δικτύων. Ένα βασικό μέρος του σχεδίου αυτού είναι να αποκλειστούν οι Κινέζοι προμηθευτές από έργα που σχετίζονται με την ανάπτυξη αυτών των δικτύων, αναφέρει το Politico.eu. Τα υποβρύχια καλώδια, τα οποία μεταφέρουν τεράστιες ποσότητες δεδομένων παγκοσμίως, αποτελούν ζωτικής σημασίας στοιχεία της παγκόσμιας οικονομίας, αλλά είναι επίσης ευάλωτα σε δολιοφθορές και υποκλοπές δεδομένων.

Σύμφωνα με το σχέδιο της «κοινής δήλωσης της Νέας Υόρκης», η οποία θα υπογραφεί στο περιθώριο της Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ τον Σεπτέμβριο του 2024, οι δυτικές χώρες σκοπεύουν να απαιτήσουν από τους φορείς εκμετάλλευσης των δικτύων να διασφαλίζουν την ασφάλεια των αλυσίδων εφοδιασμού και των δεδομένων. Αναμένεται ότι η συμφωνία αυτή θα τύχει ευρείας υποστήριξης από τα κράτη μέλη της Ε.Ε.

Ο πρωταρχικός στόχος του σχεδίου είναι να αποκλειστούν οι κινεζικές εταιρείες από την κατασκευή και τη συντήρηση των υποβρυχίων καλωδίων. Αυτό αφορά κυρίως την κινεζική εταιρεία HMN Tech, πρώην γνωστή ως Huawei Marine Networks, η οποία έχει παρουσιάσει ταχεία ανάπτυξη στην παγκόσμια αγορά. Η πρωτοβουλία αυτή αντικατοπτρίζει τις πρόσφατες προσπάθειες της Δύσης να αποκλείσει κινεζικές εταιρείες από τις υποδομές 5G λόγω ανησυχιών σχετικά με την ασφάλεια και την εξάρτηση από κινεζικές τεχνολογίες.

Οι σημαντικότεροι παίκτες στην αγορά υποβρυχίων καλωδίων περιλαμβάνουν εταιρείες όπως η αμερικανική SubCom, η ευρωπαϊκή Alcatel Submarine Networks (που ανήκει στη Nokia), η ιταλική Prysmian, η γαλλική Nexans, η ιαπωνική NEC και η κινεζική ZTT. Ωστόσο, είναι η HMN Tech, ως ένας από τους ταχύτερα αναπτυσσόμενους προμηθευτές, που προκαλεί τις περισσότερες ανησυχίες στις δυτικές χώρες. Η εξαγορά της εταιρείας από τον όμιλο Hengtong το 2020 έχει εντείνει αυτές τις ανησυχίες λόγω των στενών δεσμών της με την κινεζική κυβέρνηση.

Σύμφωνα με το σχέδιο «κοινής δήλωσης της Νέας Υόρκης», οι συμμετέχουσες χώρες θα προωθήσουν «αξιόπιστα και αξιόπιστα εξαρτήματα και υπηρεσίες καλωδίων». Ιδιαίτερη προσοχή δίνεται στη διαφάνεια των δομών ιδιοκτησίας, των εταιρικών σχέσεων και της εταιρικής διακυβέρνησης των φορέων εκμετάλλευσης υποβρυχίων καλωδίων, κάτι που είναι ιδιαίτερα σημαντικό στο πλαίσιο των κινεζικών τεχνολογικών εταιρειών, οι οποίες συχνά συνδέονται με κρατικούς οργανισμούς.

Η κίνηση αυτή αποτελεί μέρος μιας ευρύτερης στρατηγικής της Δύσης για την ενίσχυση της ανεξαρτησίας της από τις κινεζικές τεχνολογίες, όπως αποδεικνύεται από τις πρόσφατες προσπάθειες αποκλεισμού κινεζικών εταιρειών από στρατηγικά σημαντικούς τομείς.

Σύμφωνα με τον Christian von Stamm Jonasson, σύμβουλο της Hanbury Strategy, οι υποβρύχιες υποδομές έχουν καταστεί ένα από τα σημαντικότερα τρωτά σημεία που η βιομηχανία επιθυμεί να αντιμετωπίσει. Ωστόσο, ο εμπειρογνώμονας σημειώνει ότι απαιτείται προσεκτική εξέταση για να αποφευχθεί η δημιουργία περιττών εμποδίων στο παγκόσμιο εμπόριο.

Αναμένεται ότι οι χώρες της Ε.Ε θα δώσουν σύντομα την έγκρισή τους για την υπογραφή του εγγράφου, το οποίο θα πρέπει να επικυρωθεί σε συνεδρίαση των εκπροσώπων της Ευρωπαϊκής Επιτροπής την επόμενη εβδομάδα. Το βήμα αυτό θα αποτελέσει σημαντικό ορόσημο για την ενίσχυση της διεθνούς ασφάλειας και σταθερότητας, καθώς και για τη μείωση της εξάρτησης από τις κινεζικές τεχνολογίες.

Το Politico.eu τονίζει ότι η δήλωση αυτή, μαζί με παρόμοιες πρωτοβουλίες σε άλλους τομείς, αποσκοπεί στην προστασία των κρίσιμων υποδομών και στην αύξηση του ελέγχου των προμηθειών τεχνολογίας από χώρες με τις οποίες υπάρχουν γεωπολιτικές διαφωνίες.

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
ΣΥΝΑΦΗ

Τι θα δούμε στο Εθνικό Θέατρο τη νέα σεζόν

Αρνείται τις σχέσεις με το Ισραήλ η Σαουδική Αραβία

Το Ισραήλ ετοιμάζεται για πόλεμο με το Λίβανο, μετά το νέο κύμα εκρήξεων

Σχέδιο για τον Μπάιντεν καταστρώνει ο Ζελένσκι

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα