ΑΘΗΝΑ
03:53
|
19.09.2024
Σοβαρή υλική και κοινωνική στέρηση αντιμετώπισε το 2023 το 6,8% του πληθυσμού στις χώρες της Ε.Ε. Στην Ελλάδα το ποσοστό αυτό ανεβαίνει στο 13,5%.
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Σοβαρή υλική και κοινωνική στέρηση αντιμετώπισε το 2023 το 6,8% του πληθυσμού στις χώρες της Ε.Ε. ενώ στην Ελλάδα το ποσοστό αυτό ανεβαίνει στο 13,5%, με τη Ρουμανία να παίρνει τα πρωτεία της  μιζέριας με 19,8%. Αυτό τουλάχιστον αναφέρουν στοιχεία της Eurostat που δόθηκαν σήμερα στη δημοσιότητα.

 Άλλες χώρες, οι λαοί των οποίων αντιμετωπίζουν σοβαρή υλική και κοινωνική στέρηση είναι οι λαοί της Ουγγαρίας (με 10,4%) και της Ισπανίας με 9%.

Αντίθετα, τα χαμηλότερα ποσοστά στέρησης του πληθυσμού αναφέρθηκαν σε Σλοβενία, Κύπρο, Σουηδία, Λουξεμβούργο και Εσθονίας όλες με ποσοστά μεταξύ 2% ως 2,4%.

Ως ποσοστό σοβαρής υλικής και κοινωνικής στέρησης (SMSD) ορίζεται ως το ποσοστό του πληθυσμού που δεν μπορεί να αντέξει οικονομικά ένα συγκεκριμένο αγαθό, υπηρεσία ή κοινωνικές δραστηριότητες και βιώνει αναγκαστική έλλειψη τουλάχιστον 7 από τα 13 είδη στέρησης (6 σχετίζονται με το άτομο και 7 σχετίζονται με το νοικοκυριό).

Σε επίπεδο νοικοκυριού, λαμβάνονται υπόψη δυνατότητες όπως η αντιμετώπιση απροσδόκητων εξόδων, η πληρωμή ετήσιων διακοπών μιας εβδομάδας μακριά από το σπίτι, η αντιμετώπιση καθυστερήσεων πληρωμών (υποθηκών ή ενοικίων, λογαριασμών κοινής ωφελείας, δόσεις δανείων), η οικονομική δυνατότητα για ένα γεύμα με κρέας, κοτόπουλο, ψάρι ή χορτοφαγικό ισοδύναμο κάθε δεύτερη ημέρα, η θέρμανση του σπιτικού, η πρόσβαση σε αυτοκίνητο/βαν για προσωπική χρήση και η αντικατάσταση φθαρμένων επίπλων.

Σε ατομικό επίπεδο λαμβάνονται υπόψη η δυνατότητα σύνδεσης στο διαδίκτυο, η δυνατότητα αντικατάστασης φθαρμένων ρούχων και παπουτσιών, οι δραστηριότητες αναψυχής, η συνάντηση με φίλους/οικογένεια για ποτό/γεύμα τουλάχιστον μία φορά το μήνα.

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
ΣΥΝΑΦΗ

Πάνω από 260 οι νεκροί από τον τυφώνα Yagi στην Μιανμάρ

Τι θα δούμε στο Εθνικό Θέατρο τη νέα σεζόν

Αρνείται τις σχέσεις με το Ισραήλ η Σαουδική Αραβία

Το Ισραήλ ετοιμάζεται για πόλεμο με το Λίβανο, μετά το νέο κύμα εκρήξεων

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα