ΑΘΗΝΑ
01:11
|
19.09.2024
Σε μια φλογερή επιστολή ο Μπρετόν κατηγόρησε την ντερ Λάιεν για πιέσεις στον Μακρόν προκειμένου να τον αντικαταστήσει. Νέος Επίτροπος ο Στεφάν Σεζουρνέ.
Η σχέση μεταξύ του Μπρετόν και της Γερμανίδας φον ντερ Λάιεν δεν χαρακτηριζόταν ποτέ ως αγαστή
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Την παραίτησή του ανακοίνωσε, σήμερα Δευτέρα, ο Γάλλος επίτροπος της Ευρωπαϊκής Ένωσης Τιερί Μπρετόν, τερματίζοντας την παρουσία του στις Βρυξέλλες με ένα δριμύ κατηγορώ σε βάρος της Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν και δυναμιτίζοντας την χαώδη προσπάθεια μετάβασης της εξουσίας στην Ε.Ε. μετά τις Ευρωεκλογές.

Ο Εμανουέλ Μακρόν είχε ήδη προτείνει τον Μπρετόν για μια δεύτερη θητεία στις Βρυξέλλες, αλλά ο Επίτροπος αποσύρθηκε, κατηγορώντας την πρόεδρο της Κομισιόν, ότι άσκησε πιέσεις στον Γάλλο πρόεδρο προσφέροντάς του ανταλλάγματα προκειμένου να αποσύρει την υποψηφιότητά του.

Συγκεκριμένα, ο Μπρετόν κατηγόρησε τη φον ντερ Λάιεν ότι πρόσφερε στη Γαλλία ένα χαρτοφυλάκιο με μεγαλύτερη επιρροή εάν ο Μακρόν άλλαζε υποψηφίους, μια τακτική που φέρεται να έχει δοκιμάσει με μικρότερες χώρες μέλη της Ε.Ε.

«Πριν από λίγες μέρες, στην τελική ευθεία των διαπραγματεύσεων για τη σύνθεση του μελλοντικού Κολλεγίου των Επιτρόπων, ζητήσατε από τη Γαλλία να αποσύρει το όνομά μου για προσωπικούς λόγους που σε καμία περίπτωση δεν έχετε συζητήσει απευθείας μαζί μου», έγραψε ο Μπρετόν σε επιστολή προς την Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν την οποία δημοσίευσε στο X.

«Τα τελευταία πέντε χρόνια, προσπάθησα ακατάπαυστα να υποστηρίξω και να προωθήσω το κοινό ευρωπαϊκό καλό, πάνω από εθνικά και κομματικά συμφέροντα. Ήταν τιμή μου», τονίζει ο Μπρετόν στην επιστολή του. «Ωστόσο, υπό το φως αυτών των τελευταίων εξελίξεων – περαιτέρω μαρτυρία αμφισβητήσιμης ποιότητας διακυβέρνησης – πρέπει να καταλήξω στο συμπέρασμα ότι δεν μπορώ πλέον να ασκώ τα καθήκοντά μου στο Κολλέγιο των Επιτρόπων», συμπληρώνει.

Η κίνηση του Μπρετόν που συγκρούστηκε επανειλημμένα με την πρόεδρο της Κομισιόν τα τελευταία πέντε χρόνια, σηματοδοτεί μια εκρηκτική και απροσδόκητη τροπή στη μετεκλογική μετάβαση εξουσίας στην Ε.Ε., η οποία έχει ήδη παρεμποδιστεί από εθνικές πολιτικές σκοπιμότητες και την προσπάθεια της φον ντερ Λάιεν να σχηματίσει ένα ισορροπημένο Σώμα Επιτρόπων. Χαρακτηριστικό είναι ότι μέχρι στιγμής χώρες, όπως η Σλοβενία και η Ρουμανία, έχουν αποσύρει τους άνδρες υποψηφίους υπό την πίεση της φον ντερ Λάιεν, αντικαθιστώντας τους με γυναίκες.

Οι εντάσεις για το πιθανό χαρτοφυλάκιο της Γαλλίας στην επόμενη Ευρωπαϊκή Επιτροπή βρίσκονται σε όξυνση τις τελευταίες ημέρες μεταξύ Παρισιού και Βρυξελλών. «Η Γαλλία δεν είναι ικανοποιημένη με το εύρος του χαρτοφυλακίου που έχει παραχωρηθεί στον Τιερί Μπρετόν», δήλωσε ανώτερος Γάλλος αξιωματούχος από το κόμμα του Μακρόν, πριν βάλει στο στόχαστρο τις φήμες ότι ο επίτροπος της Ιταλίας θα αποκτήσει μια πολυπόθητη θέση στον τομέα των Οικονομικών.

Σεζουρνέ αντί Μπρετόν

Το Ελιζέ ανακοίνωσε ότι πρόεδρος Μακρόν επέλεξε τον Στεφάν Σεζουρνέ, απερχόμενο υπουργό Εξωτερικών της γαλλίας και στενό πολιτικό σύμμαχό του, στη θέση του Τιερί Μπρετόν στην Κομισιόν.

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
ΣΥΝΑΦΗ

Τι θα δούμε στο Εθνικό Θέατρο τη νέα σεζόν

Αρνείται τις σχέσεις με το Ισραήλ η Σαουδική Αραβία

Το Ισραήλ ετοιμάζεται για πόλεμο με το Λίβανο, μετά το νέο κύμα εκρήξεων

Σχέδιο για τον Μπάιντεν καταστρώνει ο Ζελένσκι

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα