ΑΘΗΝΑ
01:56
|
19.09.2024
Το Μεξικό γίνεται πλέον η μοναδική χώρα στον κόσμο που εκλέγει όλους τους δικαστές του με λαϊκή ψηφοφορία.
Οι ΑΜΛΟ και Σέιμπαουμ κατά την υπογραφή της δικαστικής μεταρρύθμισης
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Ο πρόεδρος του Μεξικού, Αντρές Μανουέλ Λόπες Ομπραδόρ (ΑΜΛΟ), ανακοίνωσε την Κυριακή ότι υπέγραψε σε νόμο τις δικαστικές μεταρρυθμίσεις που θα καταστήσουν το Μεξικό τη μοναδική χώρα στον κόσμο που θα εκλέγει όλους τους δικαστές του με λαϊκή ψηφοφορία, αναφέρει το AFP.

Ο απερχόμενος πρόεδρος υπέγραψε το διάταγμα σε βίντεο που αναρτήθηκε στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, κάνοντας λόγο για «ιστορική ημέρα».

Συνοδευόταν από την εκλεγμένη αντικαταστάτριά του, Κλαούντια Σέινμπαουμ, στενή του σύμμαχο, η οποία θα αναλάβει την προεδρία του Μεξικού την 1η Οκτωβρίου μετά τη συντριπτική νίκη της στις εκλογές τον Ιούνιο.

Ο Λόπες Ομπραδόρ είχε πιέσει για τις συνταγματικές αλλαγές, επικρίνοντας το σημερινό δικαστικό σύστημα ως «σάπιο», διεφθαρμένο και στην υπηρεσία τα συμφέροντα της πολιτικής και οικονομικής ελίτ.

Οι ΑΜΛΟ και Σέιμπαουμ κατά την υπογραφή της δικαστικής μεταρρύθμισης

Οι αντίπαλοι του ΑΜΛΟ και ορισμένοι οι νομικοί εμπειρογνώμονες φοβούνται ότι οι εκλεγμένοι δικαστές θα μπορούσαν να είναι πιο ευάλωτοι στην πίεση από εγκληματίες σε μια χώρα όπου ισχυρά καρτέλ ναρκωτικών χρησιμοποιούν τακτικά δωροδοκίες και εκφοβισμούς για να επηρεάσουν αξιωματούχους.

Ο Λόπες Ομπραδόρ έχει επικρίνει συχνά το δικαστικό σώμα από την ανάληψη των καθηκόντων του το 2018, ιδίως το Ανώτατο Δικαστήριο, το οποίο έχει εμποδίσει ορισμένες από τις πολιτικές του σε τομείς όπως η ενέργεια και η ασφάλεια.

Την περασμένη εβδομάδα, οι νομοθέτες αναγκάστηκαν να διακόψουν τη συζήτησή τους και να μετακινηθούν σε άλλη τοποθεσία, αφού διαδηλωτές εισέβαλαν στη Γερουσία, φωνάζοντας «Το δικαστικό σώμα δεν θα πέσει».

Πολιτικοί αντίπαλοι του ΑΜΛΟ έχουν πραγματοποιήσει μια σειρά διαμαρτυριών κατά του σχεδίου.

Οι Ηνωμένες Πολιτείες, που παραμένουν ο κύριος εμπορικός εταίρος του Μεξικού, έχουν προειδοποιήσει ότι οι μεταρρυθμίσεις θα απειλήσουν την εμπιστοσύνη των επενδυτών στο μεξικανικό νομικό πλαίσιο.

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
ΣΥΝΑΦΗ

Πάνω από 260 οι νεκροί από τον τυφώνα Yagi στην Μιανμάρ

Τι θα δούμε στο Εθνικό Θέατρο τη νέα σεζόν

Αρνείται τις σχέσεις με το Ισραήλ η Σαουδική Αραβία

Το Ισραήλ ετοιμάζεται για πόλεμο με το Λίβανο, μετά το νέο κύμα εκρήξεων

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα