ΑΘΗΝΑ
03:20
|
19.09.2024
Στο Ισραήλ ο Αμερικανός απεσταλμένος Έιμος Χοκστάιν ενώ η χώρα ετοιμάζεται για κλιμάκωση του πολέμου στον Λίβανο.
Ο Έιμος Χοκστάιν με τον Μπ. Νετανιάχου
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Στο Ισραήλ βρίσκεται από νωρίς σήμερα το απόγευμα ο Αμερικανός απεσταλμένος Έιμος Χοκστάιν σε μία προσπάθεια αποτροπής της κλιμάκωσης των συγκρούσεων του ισραηλινού στρατού και της Χεζμπολάχ στο Λίβανο.

Ο Χοκστάιν συναντήθηκε με τον υπουργό Άμυνας Γιοάβ Γκάλαντ, ο οποίος υποστήριξε ότι «μόνο η στρατιωτική λύση» κατά της Χεζμπολάχ θα επιτρέψει την επιστροφή των δεκάδων χιλιάδων Ισραηλινών πολιτών στο βόρειο Ισραήλ, το οποίο εγκατέλειψαν πριν 11 μήνες με την έναρξη του πολέμου στη Γάζα για να αποφύγουν τα αντίποινα της Χαμάς και της Χεζμπολάχ.

«Η πιθανότητα για μία συμφωνία μικραίνει καθώς η Χεζμπολάχ συνεχίζει να συσχετίζει τον εαυτό της με τη Χαμάς και αρνείται να τελειώσει τη σύγκρουση» ανέφερε η ανακοίνωση του γραφείου Τύπου του Ισραηλινού υπουργού ΄Αμυνας, που κατέληξε με την απειλή γενικευμένου πολέμου:

«Υπάρχει, ως εκ τούτου, μόνο ένας δρόμος για να εξασφαλίσουμε την επιστροφή των πολιτών στις βόρειες κοινότητες και αυτή είναι η στρατιωτική δράση».

Ο Γιοάβ Γκάλαντ μερικές ώρες πριν συναντήσει τον Χοκστάιν είχε τηλεφωνική επικοινωνία με τον Αμερικανό ομόλογό του, Λόιντ Όστιν, στον οποίο επανέλαβε πως μειώνεται η πιθανότητα διευθέτησης στον βορρά και πως «η κατεύθυνση» που πρέπει να πάρουν οι ισραηλινές δυνάμεις «είναι σαφής».

Πριν τη συνάντηση με τον υπουργό Άμυνας, ο Χοκστάιν συναντήθηκε με τον Ισραηλινό πρωθυπουργό Μπ. Νετανιάχου, ο οποίος του τόνισε πως είναι αδύνατο να επιστρέψουν οι περίπου 60.000 πολίτες του Βορείου Ισραήλ στις εστίες τους δίχως ριζική αλλαγή της κατάστασης ασφαλείας.

Ο Ισραηλινός πρωθυπουργός από δεξιά, Μπ. Νετανιάχου και ο υπουργός Άμυνας Γ. Γκάλαντ από αριστερά

Ο Νετανιάχου ανέφερε επίσης πως το «Ισραήλ εκτιμά και σέβεται την υποστήριξη των ΗΠΑ αλλά στο τέλος θα κάνει ό,τι θεωρεί απαραίτητο για να διατηρήσει την ασφάλειά του και να επιστρέψουν με ασφάλεια οι πολίτες στο βορρά».

Ισραηλινοί αναλυτές εκτιμούν πως ο Χοκστάιν απόψε στο Ισραήλ θα δώσει μάλλον «κόκκινο φως» στο Ισραήλ προτιμώντας μία στάση αναμονής πριν την πλήρη κλιμάκωση ως τις αμερικανικές προεδρικές εκλογές της 5ης Νοέμβρη. Μετά, δεν αποκλείουν οι ίδιοι αναλυτές το φως αυτό από τη μεριά των ΗΠΑ, μετά τις εκλογές της 5ης Νοέμβρη, να γίνει…«πορτοκαλί».

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
ΣΥΝΑΦΗ

Τι θα δούμε στο Εθνικό Θέατρο τη νέα σεζόν

Αρνείται τις σχέσεις με το Ισραήλ η Σαουδική Αραβία

Το Ισραήλ ετοιμάζεται για πόλεμο με το Λίβανο, μετά το νέο κύμα εκρήξεων

Σχέδιο για τον Μπάιντεν καταστρώνει ο Ζελένσκι

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα