ΑΘΗΝΑ
17:32
|
19.09.2024
Ζούμε γεγονότα που παραπέμπουν σε προ και μετά Τραμπ εποχή για τη Δημοκρατία στην Αμερική.
Σκίτσο του Allan McDonald, ΗΠΑ
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Διανύουμε μια ταραχώδη περίοδο. Δεν αμφισβητούνται απλώς οι θεσμοί πάνω στους οποίους οι Ηνωμένες Πολιτείες δημιούργησαν τη μεταπολεμική παγκόσμια τάξη αλλά και οι θεσμοί πάνω στους οποίους οικοδομήθηκε το ίδιο το αμερικανικό κράτος.

Η εισβολή στο Καπιτώλιο της 6ης Ιανουαρίου 2021 και οι δύο πλέον δολοφονικές απόπειρες μέσα σε λίγους μήνες εις βάρος του Αμερικανού πρώην προέδρου και εκ νέου υποψηφίου για την αμερικανική προεδρία, Ντόναλντ Τραμπ, στις 13 Ιουλίου 2024 η πρώτη και πριν από λίγες ώρες (16 Σεπτεμβρίου 2024) η δεύτερη, φανερώνουν ότι αμφισβητούνται ευθέως οι θεσμοί του αμερικανικού κράτους και η δημοκρατία στην Αμερική.

Πριν από ένα μήνα είχα αναρωτηθεί αν βρισκόμαστε στην αρχή του τέλους της φιλελεύθερης δημοκρατίας στην Αμερική; Το ερώτημα δεν ήταν ρητορικό.

Οι πολιτικές δολοφονίες υψηλών πολιτικών προσώπων, αρχηγών της αντιπολίτευσης και ιδίως αρχηγών κρατών έχουν την τάση να ενισχύουν τις προοπτικές κατακερματισμού ενός κράτους, να υπονομεύουν τον δημοκρατικό χαρακτήρα του πολιτεύματος και να αυξάνουν τα επίπεδα της κοινωνικής και κομματικής βίας και εσωτερικής πολιτικής αστάθειας. Μπορούν δυνητικά να οδηγήσουν σε ταραχές, αύξηση της εγχώριας βίας, μείωση  της νομιμοποίησης της τρέχουσας κυβέρνησης και να επηρεάσουν τη νομιμότητα και την εξουσία του κράτους συνολικά. Αποτελούν τις πλέον προβεβλημένες πράξεις πολιτικής βίας, επηρεάζουν τους θεσμούς και τη λειτουργία τους, μπορούν να προκαλέσουν θεσμικές αλλαγές και να αυξήσουν τις πιθανότητες πραξικοπήματος, επανάστασης ή ακόμα και ξεσπάσματος εμφυλίου πολέμου.

Συνήθως εξετάζονται στο πλαίσιο αυταρχικών καθεστώτων και λαμβάνουν χώρα κυρίως σε περιοχές όπως η Αφρική, η Νότια Ασία, η Ανατολική Ευρώπη και η Μέση Ανατολή. Τι λέει αυτό για τις ΗΠΑ; Για την πορεία τους; Ο δρόμος στον οποίον έχει εισέλθει το κράτος, το πολιτικό καθεστώς και η δημοκρατία στην Αμερική είναι εξαιρετικά ολισθηρός. Δεν έχουν γίνει ποτέ ξανά στην ιστορία των ΗΠΑ δύο δολοφονικές απόπειρες σε Αμερικανό πρώην πρόεδρο. Δεν είναι απλά πράγματα αυτά. Για κάποιο περίεργο λόγο κυριαρχεί ένα κλίμα σχετικής ελαφρότητας στη δημόσια σφαίρα και στα Μέσα Μαζικής Ενημέρωσης. Θα πρέπει να σταθμιστούν πολύ σοβαρά όσα συμβαίνουν στις Ηνωμένες Πολιτείες της Αμερικής. Ζούμε γεγονότα που παραπέμπουν σε προ και μετά Τραμπ εποχή για τη Δημοκρατία στην Αμερική.

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
ΣΥΝΑΦΗ

Το σχολείο Ius Scholae και τα ξενοφοβικά αντανακλαστικά της κυβέρνησης Μελόνι

Διάγγελμα Νασράλα μετά το διπλό κύμα εκρήξεων στον Λίβανο (live)

Σερ Τζαμπατζής ο Κιρ Στάρμερ, λένε στη Βρετανία, μετά τα ακριβά δώρα ενόψει λιτότητας

Οπαδοί της Celtic στο λαό της Παλαιστίνης: «You ‘ll never walk alone»

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα