ΑΘΗΝΑ
07:33
|
19.09.2024
Ένοπλοι επιτέθηκαν σε βάση της στρατιωτικής αστυνομίας στην πρωτεύουσα του Μαλί, Μπαμακό. Έκλεισε προσωρινά το αεροδρόμιο.
Μαύρος καπνός στον ουρανό του Μπαμακό
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Ένοπλοι επιτέθηκαν σε βάση της στρατιωτικής αστυνομίας νωρίς την Τρίτη 17/9 στην πρωτεύουσα του Μαλί, Μπαμακό, όπου ακούστηκαν πυροβολισμοί και εκρήξεις και το αεροδρόμιο έκλεισε, δήλωσαν πηγές, μάρτυρες και ανταποκριτής του Γαλλικού Πρακτορείου.

«Σήμερα το πρωί ένοπλοι άνδρες επιτέθηκαν σε τουλάχιστον μία βάση της στρατιωτικής αστυνομίας στο Μπαμακό. Δεν έχουν επισήμως ταυτοποιηθεί», δήλωσε στο Γαλλικό Πρακτορείο μια αστυνομική πηγή υπό τον όρο της ανωνυμίας.

Οι πυροβολισμοί και οι διάσπαρτες εκρήξεις ξεκίνησαν γύρω στις 5:00 π.μ. με καπνό να εμφανίζεται κοντά στο αεροδρόμιο.

«Το αεροδρόμιο του Μπαμακό είναι προσωρινά κλειστό λόγω συμβάντων», δήλωσε αξιωματούχος του αεροδρομίου χωρίς να διευκρινίσει πόσο θα διαρκέσει το κλείσιμο.

Ένας μάρτυρας είπε ότι ο ίδιος και άλλοι πιστοί είχαν εγκλωβιστεί σε ένα τζαμί κοντά στην περιοχή κατά τη διάρκεια της πρωινής προσευχής.

Το γαλλικό γυμνάσιο Liberté ανακοίνωσε ότι θα παραμείνει κλειστό «λόγω εξωτερικών συμβάντων» και το προσωπικό της αποστολής των Ηνωμένων Εθνών στο Μαλί έλαβε ένα μήνυμα που τους προτρέπει να «περιορίσουν τις μετακινήσεις (τους) μέχρι νεωτέρας».

Το Μαλί κυβερνάται από μια στρατιωτική χούντα μετά τα αλλεπάλληλα πραξικοπήματα το 2020 και το 2021.

Αρκετές ένοπλες ομάδες ανταρτών δραστηριοποιούνται στη χώρα της Δυτικής Αφρικής – συμπεριλαμβανομένων αυτονομιστών και τζιχαντιστών που συνδέονται με την Αλ Κάιντα και την οργάνωση Ισλαμικό Κράτος – αλλά μέχρι τώρα η βία είχε μείνει μακριά από την πρωτεύουσα.

Μετά το πραξικόπημα του Μαλί, στρατιωτικές χούντες κατέλαβαν επίσης την εξουσία στη γειτονική Μπουρκίνα Φάσο και τον Νίγηρα. Οι τρεις χώρες συγκρότησαν μάλιστα το καλοκαίρι του 2024 και τη Συμμαχία των κρατών του Σαχέλ (AES) για την οικονομική/εμπορική όσο και στρατιωτική συνεργασία των τριών κρατών.

Υπό τον ηγέτη της χούντας, συνταγματάρχη Ασιμί Γκοϊτά, το Μαλί διέρρηξε τη συμμαχία με τους Ευρωπαίους εταίρους και την πρώην αποικιοκράτη του, Γαλλία, στρεφόμενο στη Ρωσία και στη μισθοφορική οργάνωση Wagner για υποστήριξη απέναντι στις ένοπλες τζιχαντιστικές ομάδες.

Οι στρατιωτικοί ηγέτες έχουν δεσμευτεί να ανακτήσουν τον έλεγχο ολόκληρης της χώρας.

Διαβάστε ακόμα:

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
ΣΥΝΑΦΗ

Συγκέντρωση αλληλεγγύης για την αγωγή slapp στο Αlterhess

Υψηλός κίνδυνος πυρκαγιάς στην Περιφέρεια Δωδεκανήσων για σήμερα Πέμπτη 19 Σεπτεμβρίου

Υβριδική επίθεση στη Βηρυττό: Προοίμιο χερσαίας επίθεσης ή απόγνωσης;

Ο καιρός σήμερα: Άστατος με τοπικές βροχές

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα