ΑΘΗΝΑ
11:06
|
19.09.2024
Εκατοντάδες επλήγησαν από τις πλημμύρες που προκάλεσε ο τυφώνας Yagi στη Μιανμάρ που παραμένει βυθισμένη σε κρίση μετά το πραξικόπημα του 2021.
Tο Γραφείο των Ηνωμένων Εθνών για τον Συντονισμό Ανθρωπιστικών Υποθέσεων (OCHA) εκτιμά ότι ι έως και 631.000 άνθρωποι μπορεί να έχουν πληγεί από τις πλημμύρες.
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Τουλάχιστον 236 άνθρωποι έχουν επιβεβαιωθεί ότι έχασαν τη ζωή τους μετά τον τυφώνα Yagi που προκάλεσε σφοδρές πλημμύρες σε αρκετές περιοχές της Μιανμάρ, ενώ περίπου 77 άνθρωποι εξακολουθούν να αγνοούνται, ανέφερε σήμερα, Τρίτη, η κρατική Global New Light of Myanmar, επικαλούμενη επίσημα στοιχεία.

Ωστόσο, το Γραφείο των Ηνωμένων Εθνών για τον Συντονισμό Ανθρωπιστικών Υποθέσεων (OCHA) εκτιμά ότι ο απολογισμός μπορεί να είναι ακόμη μεγαλύτερος. «Πολλαπλές πηγές αναφέρουν ότι εκατοντάδες άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους, ενώ πολλοί άλλοι αγνοούνται», ανέφερε σε ενημέρωση, του, εκτιμώντας ότι έως και 631.000 άνθρωποι μπορεί να έχουν πληγεί από τις πλημμύρες.

Ο τυφώνας Yagi , μια από τις ισχυρότερες καταιγίδες που έπληξε την περιοχή φέτος, σάρωσε τη νότια Κίνα, το Βιετνάμ, το Λάος και τη Μιανμάρ την περασμένη εβδομάδα φέρνοντας καταρρακτώδεις βροχές, με αποτέλεσμα εκατοντάδες νεκρούς ιδιαίτερα στο βόρειο Βιετνάμ.

Οι πλημμύρες έρχονται να επιβαρύνουν μια ήδη δύσκολη κατάσταση στη χώρα, καθώς τουλάχιστον τρία εκατομμύρια άνθρωποι παραμένουν εκτοπισμένοι, λόγω της κλιμάκωσης της σύγκρουσης μεταξύ του στρατού και των δυνάμεων που αντιτίθενται στο πραξικόπημα του Φεβρουαρίου 2021.

Οι στρατηγοί που κυβερνούν τη χώρα είχαν προηγουμένως απορρίψει διεθνείς προσφορές βοήθειας, μεταξύ άλλων μετά τον κυκλώνα Μόκα που έπληξε τη χώρα το 2023, αλλά το Σαββατοκύριακο απηύθυναν μια σπάνια έκκληση για εξωτερική βοήθεια.

Σύμφωνα με τις υπηρεσίες του ΟΗΕ, υπάρχει επείγουσα ανάγκη για φαγητό, πόσιμο νερό, φάρμακα, ρούχα και στέγη, αλλά οι κατεστραμμένοι δρόμοι και οι γέφυρες καθώς και οι ασταθείς υπηρεσίες τηλεπικοινωνιών και διαδικτύου παρεμποδίζουν τις προσπάθειες παροχής βοήθειας.

Το Ειδικό Συμβουλευτικό Συμβούλιο για τη Μιανμάρ (SAC-M), μια ανεξάρτητη ομάδα διεθνών εμπειρογνωμόνων για τα ανθρώπινα δικαιώματα, είπε ότι είναι ζωτικής σημασίας οι γειτονικές χώρες να συνεργαστούν με τις δυνάμεις της αντίστασης και την κοινωνία των πολιτών για να παρέχουν βοήθεια σε όσους έχουν μεγαλύτερη ανάγκη.

«Η στρατιωτική χούντα δεν είναι η νόμιμη ή de facto κυβέρνηση της Μιανμάρ, ούτε έχει τη βούληση ή την ικανότητα να διασφαλίσει την παροχή βοήθειας στην πλειονότητα όσων έχουν απόλυτη ανάγκη», ανέφερε η SAC-M σε δήλωσή της. «Ο στρατός δημιούργησε την προϋπάρχουσα ανθρωπιστική κρίση της Μιανμάρ και θα επιδιώξει να χρησιμοποιήσει την ανθρωπιστική βοήθεια από διεθνείς παράγοντες για να προωθήσει τη δική του στρατιωτική και πολιτική ατζέντα σε βάρος του λαού της Μιανμάρ», προσθέτει.

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
ΣΥΝΑΦΗ

Τραγωδία στον Βόλο: Νεκρός ο 40χρονος που επιτέθηκε στον πατέρα του με ψαροντούφεκο

Hellenic Train: Διακόπτονται τα δρομολόγια του τρένου στο Πήλιο

Αθήνα: Κυκλοφοριακές ρυθμίσεις για την παγκόσμια ημέρα χωρίς αυτοκίνητο

Στη Γαλλία ο Δένδιας για την καθέλκυση της φρεγάτας «Νέαρχος»

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα