ΑΘΗΝΑ
15:25
|
19.09.2024
Ο ισραηλινός στρατός εντείνει τις προετοιμασίες για πόλεμο με τη Χεζμπολάχ, μετά το νέο κύμα εκρήξεων στον Λίβανο.
Ισραηλινοί στρατιώτες καθ'οδόν στα σύνορα με τον Λίβανο
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Σε νέες απειλές κατά της Χεζμπολάχ προχώρησε απόψε ο αρχηγός του Γενικού Επιτελείου στρατού του Ισραήλ, στρατηγός Χέρτζι Χαλεβί, στο φόντο ιδιαίτερα αυξημένης στρατιωτικής κινητικότητας στα σύνορα με τον Λίβανο, καθώς χιλιάδες στρατιώτες και άρματα μάχης μετακινούνται στα βόρεια σύνορα.

Ο στρατηγός Χαλεβί ανακοίνωσε μετά από επιθεώρηση της Βόρειας Διοίκησης των ενόπλων δυνάμεων κοντά στα σύνορα με τον Λίβανο πως  ο στρατός «διατηρεί πολλές δυνατότητες» και σε κάθε νέο στάδιο των που επιχειρεί βρίσκεται «τουλάχιστον δύο στάδια μπροστά».

Ο επιτελάρχης Χ. Χαλεβί με τον διοικητή της Βόρειας Διοίκησης, στρατηγό Όρι Γκορντίν (δεξιά)

Ο Χαλεβί ανέφερε πως το τίμημα για τη Χεζμπολάχ «θα παραμείνει υψηλό».

«Είμαστε αποφασισμένοι να δημιουργήσουμε τις συνθήκες ασφαλείας που απαιτούνται για να επιστρέψουν οι κάτοικοι του (Βόρειου Ισραήλ) ξανά στα σπίτια και στις πόλεις τους., διατηρώντας υψηλό επίπεδο ασφαλείας και είμαστε έτοιμοι να κάνουμε ό,τι μπορούμε για αυτόν τον σκοπό» ανέφερε ο στρατηγός Χαλεβί.

Το σημερινό, δεύτερο κύμα εκρήξεων στον Λίβανο

Οι απειλές του Χαλεβί προς τη Χεζμπολάχ που προμηνύουν ραγδαίες εξελίξεις στα μέτωπα των συγκρούσεων στη μεθόριο Ισραήλ-Λιβάνου έγιναν μερικές ώρες αφότου σημειώθηκε σήμερα, λίγο πριν τις 17.00 το απόγευμα (ώρα Λιβάνου και Ελλάδας) νέο κύμα εκρήξεων σε συσκευές επικοινωνίας αλλά και οικιακές συσκευές, σε ασυρμάτους walkie talkie, σε φωτοβολταϊκά πάνελ, σε συσκευές που ενεργοποιούνται με δακτυλικό αποτύπωμα και σε ραδιόφωνα εγκατεστημένα σε Ι.Χ. αυτοκίνητα.

Το νέο, σημερινό, κύμα εκρήξεων στη νότια Βηρυτό και το Νότιο Λίβανο προκάλεσε συνολικά (σύμφωνα με νεότερο απολογισμό 14 νεκρούς και πάνω από 450 τραυματίες.

Χτες, σε ανάλογες επιθέσεις στον Λίβανο που πυροδοτήθηκαν με την ενεργοποίηση εκρηκτικών σε βομβητές (pagers) σκοτώθηκαν 12 άτομα (τα δύο παιδιά) και τραυματίστηκαν πάνω από 4.000 άλλοι.

Το ψήφισμα της Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ

Στην 193μελή Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ νωρίτερα σήμερα το απόγευμα ολοκληρώθηκε ψηφοφορία γύρω από σχέδιο ψηφίσματος που ζητά την άμεση αποχώρηση του ισραηλινού στρατού και των Εποίκων από τα κατεχόμενα παλαιστινιακά εδάφη της Δυτικής Όχθης. Το ψήφισμα ζητά επίσης την αποχώρηση του ισραηλινού στρατού και από τη Γάζα.

Το ψήφισμα εγκρίθηκε με 124 ψήφους υπέρ (συμπεριλαμβανομένων της Ελλάδας και της Κύπρου), 14 κατά (Ισραήλ, ΗΠΑ, Ουγγαρία, Τσεχία, Αργεντινή…) και 43 αποχές.

Στο κείμενο αυτό απαιτείται από το Ισραήλ «να βάλει τέλος χωρίς καθυστέρηση στην αθέμιτη παρουσία του» στα παλαιστινιακά εδάφη «το αργότερο εντός 12 μηνών μετά την υιοθέτηση του παρόντος ψηφίσματος».

Η Γενική Συνέλευση αξιώνει επίσης την αποχώρηση των ισραηλινών δυνάμεων από τα παλαιστινιακά εδάφη, να σταματήσουν οι νέοι εποικισμοί, να επιστραφούν τα εδάφη και οι ιδιοκτησίες που έχουν κατασχεθεί και μιλά για την πιθανότητα επιστροφής των εκτοπισμένων Παλαιστινίων.

Το ψήφισμα ζητά από τις χώρες μέλη του ΟΗΕ να λάβουν μέτρα ώστε να σταματήσουν οι εισαγωγές προϊόντων από τους εβραϊκούς οικισμούς και η παράδοση όπλων στο Ισραήλ, εφόσον υπάρχουν “εύλογες” υπόνοιες ότι θα μπορούσαν να χρησιμοποιηθούν στα παλαιστινιακά εδάφη. Και, επίσης, να επιβληθούν κυρώσεις σε πρόσωπα που συμμετέχουν “στη διατήρηση της αθέμιτης παρουσίας του Ισραήλ” στα κατεχόμενα.

Η Γενική Συνέλευση αξιώνει επίσης την αποχώρηση των ισραηλινών δυνάμεων από τα παλαιστινιακά εδάφη, να σταματήσουν οι νέοι εποικισμοί, να επιστραφούν τα εδάφη και οι ιδιοκτησίες που έχουν κατασχεθεί και μιλά για την πιθανότητα επιστροφής των εκτοπισμένων Παλαιστινίων.

Επίσης, το ψήφισμα ζητά από τις χώρες μέλη του ΟΗΕ να λάβουν μέτρα ώστε να σταματήσουν οι εισαγωγές προϊόντων από τους εβραϊκούς οικισμούς και η παράδοση όπλων στο Ισραήλ, εφόσον υπάρχουν «εύλογες υπόνοιες»  ότι θα μπορούσαν να χρησιμοποιηθούν στα παλαιστινιακά εδάφη. Επιπλέον ζητά να επιβληθούν κυρώσεις σε πρόσωπα που συμμετέχουν «στη διατήρηση της αθέμιτης παρουσίας του Ισραήλ» στα κατεχόμενα.

Έκτακτη συνεδρίαση του Σ.Α. του ΟΗΕ στις 20/9

Παράλληλα απόψε ο Πρέσβης της Σλοβενίας στον ΟΗΕ, Σάμιουελ Σμπόγκαρ, που έχει αυτόν τον μήνα την προεδρία του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ ανακοίνωσε πως θα συνεδριάσει εκτάκτως το σώμα την Παρασκευή, 20 Σεπτέμβρη, μετά από αίτημα που κατέθεσε η Αλγερία, εκπροσωπώντας τα μέλη του Αραβικού Συνδέσμου με θέμα τις αιματηρές διαδοχικές εκρήξεις στον Λίβανο.

Άρχισε γερμανικό εμπάργκο όπλων στο Ισραήλ;

Το ίδιο διάστημα, διεθνή πρακτορεία μετέδωσαν πως η Γερμανία (που μετά τις ΗΠΑ είναι ο δεύτερος μεγαλύτερος εξαγωγέας όπλων στο κράτος-δολοφόνο) σταμάτησε την έγκριση εξαγωγής όπλων πολέμου στο Ισραήλ για να αποφύγει νομικές «προκλήσεις».

Την είδηση μετέδωσε το πρακτορείο Reuters, επικαλούμενο πηγή του ομοσπονδιακού υπουργείου Οικονομίας, το οποίο είναι και το αρμόδιο για την έγκριση εξαγωγής εξοπλιστικών συστημάτων.

Πέρυσι η Γερμανία ενέκρινε την εξαγωγή όπλων και στρατιωτικού εξοπλισμού αξίας 326,5 δισεκατομμυρίων ευρώ, η οποία είναι κατά 10 φορές μεγαλύτερη από την αξία των αντίστοιχων εξαγωγών το 2022.

Οι εξαγωγές έχουν περιοριστεί κατά το τρέχον έτος, με την αξία τους να φθάνει τα 14,5 εκατομμύρια από τον Ιανουάριο έως και τις 21 Αυγούστου, ενώ οι φετινές παραδόσεις περιλαμβάνουν και όπλα διαφόρων ειδών.

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
ΣΥΝΑΦΗ

Χτύπημα σε σημαντικό κέντρο επικοινωνιών της Ουκρανίας ανέφερε η Μόσχα

«Μηδενική ανοχή» στους παραβάτες του ΚΟΚ υπόσχεται η ΕΛΑΣ

Γιατί τώρα η νέα πρόταση από το Ισραήλ για εκεχειρία και ομήρους;

SOS Μαίναλο: Αρνητική γνωμοδότηση της Διεύθυνσης Δασών Αργολίδας για τις ανεμογεννήτριες σε 4 βουνά

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα