ΑΘΗΝΑ
13:38
|
19.09.2024
Η Ρωσική Σκακιστική Ομοσπονδία καλεί το Κίεβο να μην μεταφέρει το πεδίο της μάχης στον κόσμο του σκακιού.
Η Ουκρανία ζητά να μην ανακληθεί η αποβολή της Ρωσίας και της Λευκορωσίας από διεθνείς αγώνες.
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Η Ουκρανική Σκακιστική Ομοσπονδία δεν πρέπει να μετατρέψει τον κόσμο του σκακιού σε πεδίο μάχης, αλλά αντίθετα να αποτελέσει παράδειγμα για την ενίσχυση των δεσμών και την ειρηνική συνύπαρξη, τονίζει ο πρόεδρος της Σκακιστικής Ομοσπονδίας της Ρωσίας Αντρέι Φιλάτοφ, με αφορμή το αίτημα του Κιέβου στην Διεθνή Σκακιστική Ομοσπονδία (FIDE) να μην ανακαλέσει την αποβολή της Ρωσίας και της Λευκορωσίας από διεθνείς αγώνες.

«Είναι προφανές ότι ο αθλητισμός πρέπει να ενώνει τους ανθρώπους και να διευκολύνει τη συμφιλίωση. Αυτό μας διδάσκει να αγωνιζόμαστε σε υγιή βάση αντί να επιλύουμε τις διαφορές με ωμή βία» τόνισε ο Ρώσος σκακιστής.

«Η Μόσχα είναι πάντα έτοιμη για συνομιλίες, για ειρηνικό διάλογο, ενώ ο αντίπαλός μας ανοίγει συνεχώς νέα μέτωπα. Η επιθετικότητα δεν έφερε ποτέ τίποτα καλό σε κανέναν, και ακριβώς ο σκακιστικός κόσμος μπορεί να χρησιμεύσει ως παράδειγμα», υπογραμμίζει προσθέτοντας ότι ο πρόεδρος της Ουκρανικής Ομοσπονδίας Σκακού Αλεξάντερ Καμίσιν είναι «ένας νέος άνθρωπος στο σκάκι, και θα πρέπει να σκεφτεί ακόμη περισσότερο για την ενίσχυση των σχέσεων, την οικοδόμηση συνεργασίας, αντί να μεταφέρει το πεδίο της μάχης στον κόσμο του σκακιού».

«Γεννήθηκα ο ίδιος στην Ουκρανία, τελείωσα μια σχολή σκακιού εκεί, γνωρίζω πολύ καλά τη χώρα και τους ανθρώπους της, τη σκακιστική ζωή εκεί», τονίζει ο Φιλάτοφ, «και ειλικρινά, με εκπλήσσουν οι δηλώσεις ορισμένων ηγετών σκακιστικών ομοσπονδιών από άλλες χώρες, συμπεριλαμβανομένης της Νορβηγίας, που παίρνουν θέση για το τι είναι καλύτερο για την ανάπτυξη του σκακιού στην Ουκρανία».

«Πολλές συγκρούσεις βρίσκονται σε εξέλιξη παγκοσμίως, αλλά ο αθλητισμός γενικά και η κοινότητα των σκακιστών ειδικότερα μπορεί να αποτελέσει παράδειγμα. Μπορούμε να δείξουμε ότι ο σωστός, ειρηνικός δρόμος πρέπει να αναζητηθεί στη σκακιέρα και τους αθλητικούς χώρους, χωρίς καμία διάκριση και με ίσες ευκαιρίες για αθλητές από όλες τις χώρες», υπογραμμίζει ο πρόεδρος της Σκακιστικής Ομοσπονδίας της Ρωσίας.

Και καταλήγει: «Το σκάκι είναι ο καλύτερος χώρος όπου μπορούν να συναντηθούν εκπρόσωποι από τη Ρωσία, την Ουκρανία και τη Λευκορωσία. Και εδώ, η FIDE πρέπει να αποδείξει ότι, ως διεθνής ομοσπονδία, ενώνει τους ανθρώπους αντί να τους χωρίζει. Επιπλέον, η FIDE μπορεί να χρησιμεύσει ως παράδειγμα για άλλα αθλήματα και ομοσπονδίες: η πολιτική πρέπει να παραμεριστεί για να επιτρέψει στους αθλητές να συναγωνίζονται ειλικρινά μεταξύ τους χωρίς να παραβιάζουν τα δικαιώματα κανενός ή να ταπεινώνουν κανέναν».

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
ΣΥΝΑΦΗ

ΗΠΑ: Για πρώτη φορά από το 1996 το συνδικάτο των φορτηγατζήδων δε στηρίζει Δημοκρατικούς

Δεν χωράς πουθενά: Έδιωξαν συνοδεία αστυνομίας 10χρονη μαθήτρια από σχολείο της Χαλκιδικής

Διάρρηξη σε δύο Υπουργεία-Έκαναν «φτερά» 30 φορητοί υπολογιστές

Νατζίμπ Μικάτι: «Βρισκόμαστε σε πόλεμο με έναν εχθρό που αγνοεί όλους τους νόμους»

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα