ΑΘΗΝΑ
00:48
|
20.09.2024
Η κίνηση των αστεριών που απεικονίζεται στον διάσημο πίνακα Έναστρη Νύχτα εξηγεί τμήματα της αόρατης ανομοιόμορφης ροής του αέρα.
Λεπτομέρεια από τον σπουδαίο πίνακα του Βαν Γκογκ 'Εναστρη Νύχτα
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Την απεικόνιση ορισμένων αστρονομικών  αρχών που έγιναν αντιληπτές και κατανοητές περίπου έναν αιώνα αργότερα από την εποχή του μεγάλου Φλαμανδού ζωγράφου  Βίνσεντ Βαν Γκογκ (1853-1890) διαπίστωσαν πρόσφατα επιστήμονες που ανέλυσαν με λεπτομέρεια τον διάσημο πίνακα του μεγάλου καλλιτέχνη, «Έναστρη Νύχτα» (The Starry Night).

Σύμφωνα με άρθρο φυσικών στην επιστημονική επιθεώρηση Physics of Fluids, οι επιστήμονες αντιλήφθηκαν πως η κίνηση των αστεριών που απεικονίζεται στον διάσημο πίνακα εξηγεί τμήματα της αόρατης ανομοιόμορφης ροής του αέρα που είναι γνωστές ως «αναταράξεις» και προκαλούν αλλαγές στην εμφάνιση ορισμένων τμημάτων του νυχτερινού ουρανού.

Οι ερευνητές αποκαλούν το εύρημά τους «κρυφή αναταραχή» στο αστρικό στυλ του Βαν Γκογκ επειδή ο Φλαμανδός ζωγράφος διαισθάνθηκε αρχές στη δυναμική των ρευστών 100 χρόνια πριν, όπως μια κλίμακα για την κίνηση της εναέριας ενέργειας που σχεδιάστηκε από τον μαθηματικό George Batchelor το 1959 και τον νόμο του Κολμογκόροφ που προβλέπει την ατμοσφαιρική κίνηση.

΄Ενας από τους συντάκτες του άρθρου, ο Γιονγκσιάνγκ Χουάνγκ επισήμανε πως ακόμη και η κλίμακα των πινελιών της βαφής έπαιξε κρίσιμο ρόλο στην απεικόνιση όσων είχε διαισθανθεί ο καλλιτέχνης. Και αυτό έγινε αντιληπτό όταν μέτρησαν με ακρίβεια, έπειτα από ψηφιακή εικόνα υψηλής ανάλυσης, το μέγεθος των πινελιών σε σύγκριση με τις κλίμακες της θεωρίας των αναταράξεων, οι οποίες γίνονται αντιληπτές όχι μόνο στην γήινη ατμόσφαιρα αλλά και σε αστέρια που βρίσκονται έτη φωτός μακριά.

Εξέτασαν έτσι διαφορετικούς τύπους πινελιών σε παρόμοιες συνθήκες, όπως φύλλα που κυματίζουν στον άνεμο, για να ταξινομήσουν τις ατμοσφαιρικές συνθήκες του ανέμου, όπως το σχήμα και την ενέργειά του. Άλλοι παράγοντες σχετικά με τη φωτεινότητα σε διάφορα χρώματα βαφής εξετάστηκαν επίσης σε σχέση με την ενέργεια κίνησης.

Αυτό που διαπίστωσαν μέσω των πειραμάτων (συμπεριλαμβανομένης της ανάλυσης στα 14 στριφογυριστά σχήματα της «Έναστρης Νύχτας») ήταν πώς ο Βαν Γκογκ είχε διαισθανθεί μια ασυνήθιστη σύνδεση με την κίνηση της γης και του ουρανού.

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
ΣΥΝΑΦΗ

Art Athina: Ξεκίνησε το ραντεβού με την τέχνη στο Ζάππειο

Ξεκίνησε το φεστιβάλ Μπαρόκ στη Γερμανική Εκκλησία Αθήνας

Μουσείο Μαρία Κάλλας: Για πρώτη φορά masterclasses αφιερωμένα στην τέχνη της όπερας

Τι θα δούμε στο Εθνικό Θέατρο τη νέα σεζόν

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα