ΑΘΗΝΑ
01:24
|
20.09.2024
Η πρόταση θα προβλέπει περιορισμό του καπνίσματος σε ορισμένους υπαίθριους και ημιυπαίθριους χώρους.
Όχι Κάπνισμα
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Απαγόρευση καπνίσματος και ατμίσματος ακόμη και σε ανοικτούς χώρους μελετά η Ευρωπαϊκή Επιτροπή της Ε.Ε.  σύμφωνα με προσχέδιο πρότασης που επικαλείται το Euronews.

Σύμφωνα με αυτή την πηγή, η πρόταση σχεδιάζεται έτσι ώστε να διευρύνει το πεδίο εφαρμογής προηγούμενων κανονισμών σε σχέση με την απαγόρευση καπνίσματος και ατμίσματος σε ανοικτούς χώρους με πρόσχημα την καταπολέμηση ασθενειών που προκαλούν μακροπρόθεσμα όπως ο καρκίνος, οι πνευμονοπάθειες, τα εγκεφαλικά επεισόδια.

Οι συντάκτες της πρότασης αυτής επιχειρηματολογώντας για τους νέους περιορισμούς σε κάπνισμα και άτμισμα ισχυρίζονται πως με τη μείωση της έκθεσης στο παθητικό κάπνισμα και τα αερολύματα, θα υπάρξουν θετικές επιπτώσεις στην υγεία, καθώς θα μειωθεί η νοσηρότητα και η θνησιμότητα που συνδέονται με την κατανάλωση και την έκθεση στον καπνό και τα αναδυόμενα προϊόντα καπνού.

Έτσι, για να ενισχυθεί η προστασία από την έκθεση στο παθητικό κάπνισμα και για να «ενθαρρυνθούν οι σημερινοί καπνιστές να το κόψουν», η πρόταση επεκτείνει την απαγόρευση του καπνίσματος σε διάφορους υπαίθριους χώρους, οι οποίοι ρυθμίζονται κατά περίπτωση από τα επιμέρους κράτη μέλη.

Πού αλλού σκοπεύουν να απαγορεύσουν το κάπνισμα

Σύμφωνα με τις νέες κατευθυντήριες γραμμές, οι υπαίθριοι ή ημιυπαίθριοι χώροι, δηλαδή χώροι που ορίζονται ως μερικώς στεγασμένοι ή κλειστοί χώροι, όπως ταράτσες, μπαλκόνια, βεράντες και αίθρια. Επίσης, χώροι που συνδέονται με εγκαταστάσεις παροχής υπηρεσιών, όπως εστιατόρια, μπαρ και καφετέριες, θα πρέπει να καθίστανται χώροι χωρίς κάπνισμα.

Οι κόμβοι δημόσιων μεταφορών, συμπεριλαμβανομένων των στάσεων λεωφορείων και των αεροδρομίων, θα πρέπει επίσης να καλύπτονται, ενώ το κάπνισμα θα πρέπει να απαγορεύεται σε εξωτερικούς χώρους που σχετίζονται με χώρους εργασίας, νοσοκομεία και οίκους ευγηρίας.

Περιλαμβάνονται επίσης οι χώροι αναψυχής όπου υπάρχουν παιδιά, συμπεριλαμβανομένων των δημόσιων παιδικών χαρών, των λούνα παρκ, των πισινών και των ζωολογικών κήπων, καθώς και οι εκπαιδευτικοί χώροι από την προσχολική φροντίδα των παιδιών μέχρι το πανεπιστήμιο.

Οι προτάσεις αυτές εντάσσονται σε ένα ευρύτερο σχέδιο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για την καταπολέμηση του καρκίνου και την επίτευξη μιας «γενιάς χωρίς κάπνισμα» έως το 2040, στη μείωση της χρήσης καπνού κατά 30% έως το 2025 και στη μείωση του ποσοστού του πληθυσμού της ΕΕ που καπνίζει σε μόλις 5%.

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
ΣΥΝΑΦΗ

Πέθανε 55χρονη, στέλεχος της ΕΡΤ

Η Ε.Ε. θα δώσει 10 δισ. ευρώ στους πλημμυροπαθείς της κεντρικής Ευρώπης

Πόντιος Πιλάτος μεταξύ Ελλάδας και Τουρκίας ο Στόλτενμπεργκ

Βρήκαν πτώμα γυναίκας σε παραλία της Πάτρας

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα