ΑΘΗΝΑ
23:51
|
19.09.2024
Μετά τις καταστροφικές πλημμύρες στη βόρεια ιταλική περιφέρεια Εμίλια Ρομάνια, δύο άνθρωποι αγνοούνται και περίπου 1.000 άνθρωποι απομακρύνθηκαν από τα σπίτια τους.
Κακοκαιρία Boris στην Ιταλία
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Μετά τις καταστροφικές πλημμύρες και κατολισθήσεις που έπληξαν τη βόρεια ιταλική περιφέρεια Εμίλια Ρομάνια, δύο άνθρωποι αγνοούνται και περίπου 1.000 άνθρωποι απομακρύνθηκαν από τα σπίτια τους.

Οι πλημμύρες προκλήθηκαν από την καταιγίδα Boris, η οποία νωρίτερα είχε προκαλέσει καταστροφές στην Κεντρική και Ανατολική Ευρώπη, σκοτώνοντας τουλάχιστον 24 ανθρώπους. Αρκετές μεγάλες πόλεις της κεντρικής Ευρώπης προετοιμάζονται για την κορύφωση της υπερχείλισης των ποταμών μέσα στην ημέρα.

Η καταρρακτώδης βροχή έπληξε τις ίδιες περιοχές της Εμίλια Ρομάνια που επλήγησαν από τις πλημμύρες τον Μάιο του 2023, με 17 νεκρούς και ζημιές 8,5 δισεκατομμυρίων ευρώ.

Δύο άνθρωποι αγνοούνται στην Τραβερσάρα, έναν οικισμό στην επαρχία Ραβέννα, μετά την υπερχείλιση του ποταμού Λαμόνε στις όχθες του.

Τα σχολεία έχουν κλείσει, η κυκλοφορία στις σιδηροδρομικές γραμμές έχει διακοπεί και ορισμένοι δρόμοι έχουν αποκλειστεί από κατολισθήσεις. «Βρισκόμαστε σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης… το γεγονός μοιάζει πολύ με αυτό που είχαμε τον περασμένο Μάιο», δήλωσε στο Radio 24 ο Μικέλε ντε Πασκάλε, δήμαρχος της Ραβέννα.

Η πόλη Φαέντσα έχει πληγεί περισσότερο, με τα επίπεδα των δύο ποταμών που τη διασχίζουν να ανεβαίνουν γρήγορα κατά τη διάρκεια της νύχτας. Οι πυροσβέστες έχουν πραγματοποιήσει περισσότερες από 500 επιχειρήσεις διάσωσης στην περιοχή, συμπεριλαμβανομένης της χρήσης ελικοπτέρων για τη διάσωση ανθρώπων από πλημμυρισμένα σπίτια.

Οι αρχές στην κοντινή Μπολόνια δήλωσαν το πρωί της Πέμπτης (19/9), ότι η στάθμη των ποταμών στην πόλη ήταν υπό έλεγχο, αν και ο συναγερμός για τον καιρό αναμένεται να συνεχιστεί μέχρι την Παρασκευή στο μεγαλύτερο μέρος της περιοχής. Κόκκινες προειδοποιήσεις για πλημμύρες και κατολισθήσεις έχουν εκδοθεί στην ανατολική Εμίλια Ρομάνια. Το Πανεπιστήμιο της Μπολόνια ακύρωσε τις εξετάσεις και τα μαθήματα.

Δεν αναφέρθηκαν θάνατοι στις τελευταίες πλημμύρες, οι οποίες έπληξαν και τμήματα της γειτονικής περιοχής Μάρκε. Ωστόσο, εντείνεται η οργή μεταξύ των κατοίκων για την αργή πρόοδο των αντιπλημμυρικών έργων μετά τις περσινές καταστροφές.

Στην ανατολική και κεντρική Ευρώπη, οι πλημμύρες ήταν οι χειρότερες των τελευταίων δύο δεκαετιών. Τουλάχιστον 24 άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους, πέντε στην Τσεχία, επτά στη Ρουμανία, επτά στην Πολωνία και πέντε στην Αυστρία. Οι ζημιές υπολογίζονται σε δισεκατομμύρια ευρώ, με δρόμους, γέφυρες και σιδηροδρομικές γραμμές να έχουν καταστραφεί και ολόκληρες γειτονιές να έχουν βυθιστεί κάτω από το νερό.

Στην τρίτη μεγαλύτερη πόλη της Πολωνίας, το Βρότσλαβ, οι άμυνες φάνηκαν να κρατούν σταθερές μετά από δύο φρενήρεις ημέρες εργασίας. Η Πολωνία έχει αναπτύξει 14.000 στρατιώτες στην περιοχή αυτή που έχει πληγεί περισσότερο, κοντά στα σύνορα με την Τσεχία.

Στην Ουγγαρία, η οποία έχει ενισχύσει την άμυνα κατά μήκος περισσότερων από 300 μιλίων της όχθης του ποταμού, η στάθμη του Δούναβη αναμένεται να φτάσει στο μεγαλύτερο ύψος της στην πρωτεύουσα, Βουδαπέστη, μέχρι το Σάββατο. 

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
ΣΥΝΑΦΗ

Πέθανε 55χρονη, στέλεχος της ΕΡΤ

Απαγόρευση καπνίσματος και σε εξωτερικούς χώρους σχεδιάζει η Ε.Ε.

Η Ε.Ε. θα δώσει 10 δισ. ευρώ στους πλημμυροπαθείς της κεντρικής Ευρώπης

Βρήκαν πτώμα γυναίκας σε παραλία της Πάτρας

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα