ΑΘΗΝΑ
23:23
|
19.09.2024
Πέντε γυναίκες υποστηρίζουν, ότι βιάστηκαν από το πρώην αφεντικό των Harrods, Μοχάμεντ Αλ Φαγιέντ, όταν εργάζονταν στο πολυτελές πολυκατάστημα του Λονδίνου.
Μοχάμεντ Αλ Φαγιέντ
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Πέντε γυναίκες υποστηρίζουν, ότι βιάστηκαν από το πρώην αφεντικό των Harrods, Μοχάμεντ Αλ Φαγιέντ, όταν εργάζονταν στο πολυτελές πολυκατάστημα του Λονδίνου. Το BBC έχει ακούσει μαρτυρίες από περισσότερες από 20 γυναίκες πρώην υπαλλήλους, που λένε ότι ο δισεκατομμυριούχος, που πέθανε πέρυσι σε ηλικία 94 ετών, τους επιτέθηκε σεξουαλικά ή τους βίασε.

Οι σημερινοί ιδιοκτήτες των Harrods δήλωσαν ότι ήταν «εντελώς αποτροπιασμένοι» από τους ισχυρισμούς. «Ο ιστός της αράχνης της διαφθοράς και της κατάχρησης σε αυτή την εταιρεία ήταν απίστευτος και πολύ σκοτεινός», λέει ο δικηγόρος από μια νομική ομάδα που εκπρόσωποι ορισμένες από τις γυναίκες.

Από τότε που δημοσιεύτηκε για πρώτη φορά αυτό το άρθρο, περισσότεροι πρώην υπάλληλοι του Harrods επικοινώνησαν με το BBC λέγοντας ότι ο Μοχάμεντ Αλ Φαγιέντ τους επιτέθηκε.

Τα επεισόδια σημειώθηκαν στο Λονδίνο, το Παρίσι, το Σεντ Τροπέ και το Άμπου Ντάμπι.

«Έκανα ότι δεν ήθελα να συμβεί αυτό. Δεν έδωσα συγκατάθεση. Ήθελα απλώς να τελειώσει», λέει μια από τις γυναίκες, η οποία λέει ότι ο Φαγιέντ τη βίασε στο διαμέρισμά του στο Park Lane.

Μια άλλη γυναίκα λέει ότι ήταν έφηβη όταν τη βίασε στη διεύθυνση Mayfair. «Ο Μοχάμεντ Αλ Φαγιέντ ήταν ένα τέρας, ένα σεξουαλικό αρπακτικό χωρίς καμία απολύτως ηθική πυξίδα». «Ήμασταν όλοι τόσο φοβισμένοι. Καλλιέργησε ενεργά τον φόβο».

«Ο Φαγιέντ ήταν άθλιος»

«Ήταν άθλιος», λέει μια από τις γυναίκες, η Σοφία, η οποία εργάστηκε ως προσωπική του βοηθός από το 1988 έως το 1991. Λέει ότι προσπάθησε να τη βιάσει περισσότερες από μία φορές. «Αυτό με θυμώνει, ο κόσμος δεν πρέπει να τον θυμάται έτσι. Δεν είναι έτσι όπως τον έδειχναν».

Μερικές από τις γυναίκες παραιτήθηκαν.

Ο ιδιοκτήτης των Harrods περιόδευε τακτικά τους τεράστιους ορόφους πωλήσεων του πολυκαταστήματος και εντόπιζε νεαρές γυναίκες βοηθούς που έβρισκε ελκυστικές, οι οποίες στη συνέχεια θα προωθούνταν για να εργαστούν στα γραφεία του στον επάνω όροφο, είπε πρώην προσωπικό.

Οι επιθέσεις γίνονταν στα γραφεία των Harrods, στο διαμέρισμα του Φαγιέντ στο Λονδίνο ή σε ταξίδια στο εξωτερικό , συχνά στο Παρίσι στο ξενοδοχείο Ritz, του οποίου ήταν επίσης ιδιοκτήτης, ή στην κοντινή του περιουσία στη Βίλα Γουίνδσορ.

Στα Harrods, άλλα πρώην μέλη του προσωπικού είπαν ότι ήταν ξεκάθαρο τι συνέβαινε. «Όλοι βλέπαμε ο ένας τον άλλον να περνάει από εκείνη την πόρτα σκεπτόμενοι, «καημένο κορίτσι, ήρθε και σε σένα η μέρα σου» νιώθοντας εντελώς ανίσχυροι να το σταματήσουμε», λέει η Άλις, που δεν είναι το πραγματικό της όνομα.

«Με βίασε»

Η Ρέιτσελ, εργάστηκε ως προσωπική βοηθός στο Harrods τη δεκαετία του 1990.

Ένα βράδυ μετά τη δουλειά, λέει ότι την κάλεσαν στο πολυτελές διαμέρισμά του, στο Park Lane με θέα στο Hyde Park του Λονδίνου. Το κτίριο προστατευόταν από το προσωπικό ασφαλείας και διέθετε ένα γραφείο που στελεχωνόταν από υπαλλήλους του Harrods.

Η Ρέιτσελ τονίζει, ότι ο Φαγιέντ της ζήτησε να καθίσει στο κρεβάτι του και μετά έβαλε το χέρι του στο πόδι της, ξεκαθαρίζοντας τι ήθελε. «Θυμάμαι ότι ένιωθα το σώμα του πάνω μου, το βάρος του. Μόνο που τον άκουγα να κάνει αυτούς τους θορύβους…Με βίασε».

Κοινό μυστικό

«Η κακοποίηση των γυναικών, την γνώριζα όσο ήμουν στο κατάστημα», λέει ο Tony, διευθυντής τμήματος Harrods από το 1994 έως το 2004. «Δεν ήταν καν μυστικό. Και νομίζω ότι όλοι ήξεραν. Όποιος πει ότι δεν το ήξερε θα πει ψέματα, λυπάμαι».

Υπήρξαν πολλές προσπάθειες να εκτεθεί ο Φαγιέντ πριν από το θάνατό του, ιδίως από το Vanity Fair το 1995, με ένα άρθρο που ισχυριζόταν ρατσισμό, παρακολούθηση προσωπικού και σεξουαλική παρενόχληση. Αυτό πυροδότησε αγωγή για συκοφαντική δυσφήμιση.

Ο Μοχάμεντ Αλ Φαγιέντ συμφώνησε αργότερα να εγκαταλείψει την υπόθεση εφόσον όλα τα περαιτέρω στοιχεία που είχε συγκεντρώσει το περιοδικό για τη σεξουαλική του κακή συμπεριφορά στο πλαίσιο της προετοιμασίας για μια δίκη ήταν κλειδωμένα.

Το 1997, το The Big Story του ITV ανέφερε περαιτέρω σοβαρές καταγγελίες, συμπεριλαμβανομένης της σεξουαλικής παρενόχλησης και του ψηλαφίσματος, που χαρακτηρίζεται ως σεξουαλική επίθεση.

Αλλά μόνο τώρα, με τον Μοχάμεντ Αλ Φαγιέντ που πέθανε πέρυσι, πολλές από τις γυναίκες ένιωσαν ότι μπορούν να μιλήσουν δημόσια για βιασμό και απόπειρα βιασμού.

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
ΣΥΝΑΦΗ

Πέθανε 55χρονη, στέλεχος της ΕΡΤ

Απαγόρευση καπνίσματος και σε εξωτερικούς χώρους σχεδιάζει η Ε.Ε.

Βρήκαν πτώμα γυναίκας σε παραλία της Πάτρας

Ιταλία: Δύο αγνοούμενοι από την κακοκαιρία Boris

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα