ΑΘΗΝΑ
19:40
|
19.09.2024
Μητσοτάκη προς Χριστοδουλίδη: «Στη συγκυρία αυτή ο συντονισμός μας είναι περισσότερο απαραίτητος παρά ποτέ».
Τη δυσαρέσκεια της Αθήνας για την κυπριακή κωλυσιεργία σχετικά με το καλώδιο Ελλάδας-Κύπρου θα μεταφέρει ο πρωθυπουργός στον κ. Χριστοδουλίδη.
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Το θέμα της ηλεκτρικής διασύνδεσης Ελλάδας-Κύπρου αναμένεται να κυριαρχήσει στη συνάντηση που έχει, στο Μέγαρο Μαξίμου ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης με τον πρόεδρο της Κύπρου Νίκο Χριστοδουλίδη.

Πληροφορίες φέρουν την ελληνική κυβέρνηση να είναι ιδιαίτερα ενοχλημένη από τη χθεσινή συνεδρίαση του υπουργικού συμβουλίου στην Κύπρο, κατά τη διάρκεια της οποίας δεν ελήφθη απόφαση για κανένα από τα κρίσιμα ανοιχτά ζητήματα για την πρόοδο του έργου, παρά τη συμφωνία τριών σημείων στην οποία κατέληξαν Αθήνα και Λευκωσία την περασμένη Τρίτη.

Σύμφωνα με πληροφορίες, η ελληνική Κυβέρνηση θα εκφραστεί τη δυσαρέσκειά της, κατά τη σημερινή συνάντηση, για την έλλειψη σταθερής δέσμευσης της κυπριακής πλευράς για τη συμμετοχή της στην επένδυση της διασύνδεσης, μέσω αγοράς μετοχών στον Great Sea Interconnector και τη διαιώνιση των εκκρεμοτήτων που όσο δεν επιλύονται πολλαπλασιάζουν τα σύννεφα γύρω από την βιωσιμότητα του έργου.

Ειδικότερα, η επιλογή της Λευκωσίας να μεταφέρει τις αποφάσεις για το τέλος του έτους, παραπέμπει σε συντήρηση της έντασης μεταξύ των δύο πλευρών για τρεις ακόμα μήνες, με όλα τα σενάρια να παραμένουν ανοιχτά.

Τέλος, και πέρα από την ηλεκτρική διασύνδεση, στην ατζέντα της σημερινής συνάντησης Μητσοτάκη-Χριστοδουλίδη θα βρεθεί και το ζήτημα των επαφών για το Κυπριακό ενόψει της Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ τις επόμενες ημέρες και τις συναντήσεις που θα έχουν οι δύο άνδρες στη Νέα Υόρκη.

Αυτό ήταν και αντικείμενο του διαλόγου που αντάλλαξαν πριν την συνάντηση οι δύο άνδρες, με τον Έλληνα πρωθυπουργό να τονίζει πως, όπως πάντα, η Αθήνα και η Λευκωσία συντονίζουν τις ενέργειές τους ενόψει και των διαφαινόμενων εξελίξεων στο κυπριακό ζήτημα, σε μια εποχή μάλιστα όπου υπάρχει αυξανόμενη ανησυχία για την κλιμάκωση της σύγκρουσης στη Μέση Ανατολή. «Η Ελλάδα και η Κύπρος είναι δυο πυλώνες σταθερότητας σε μια πολύ ταραγμένη γεωπολιτικά περιοχή του πλανήτη. Οπότε θα έλεγα ότι ειδικά σε αυτή την συγκυρία ο συντονισμός μας είναι περισσότερο απαραίτητος παρά ποτέ», τόνισε.

Από την πλευρά του ο Πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας εξέφρασε τη χαρά του που βρίσκεται στην Αθήνα και έκανε λόγο για μια κρίσιμη εβδομάδα στη Νέα Υόρκη όσο αφορά στο Κυπριακό. «Εμείς θα συνεχίσουμε στο δρόμο που αποδεικνύουμε με πράξεις και όχι με λόγια να δημιουργηθούν οι συνθήκες για να επαναρχίσουν οι συνομιλίες. Για εμάς, η παρούσα κατάσταση πραγμάτων δεν αποτελεί τη λύση του Κυπριακού και είμαι σίγουρος ότι μέσα από την επίλυση του και την πλήρη εξομάλυνση και των ελληνοτουρκικών σχέσεων θα συμβάλλουμε ακόμη περισσότερο σε αυτό που Ελλάδα και Κύπρος, Κύπρος και Ελλάδα, αποδεικνύουν, ότι είναι πυλώνες ασφάλειας και σταθερότητας σε αυτή την περιοχή της ιδιαίτερης γεωστρατηγικής σημασίας», τόνισε.

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
ΣΥΝΑΦΗ

Δημοσκόπηση MRB: Νίκη Κασσελάκη αλλά στην πέμπτη θέση ο ΣΥΡΙΖΑ

Επίσπευση των εκλογών στο ΣΥΡΙΖΑ ζητά ο Πολάκης

Νεκροί δύο Ισραηλινοί στρατιώτες και εννιά τραυματίες από επιθέσεις της Χεζμπολάχ

Το σχολείο Ius Scholae και τα ξενοφοβικά αντανακλαστικά της κυβέρνησης Μελόνι

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα